Vi dricker samma kaffe, flera gånger om dagen, år ut och år in. Nu är dags att utveckla dina kaffevanor, prova nytt och njuta ännu mer av vår nationaldryck – kaffet.

I samarbete med Lavazza

När du går på restaurang och servitören frågar vilket vin du vill ha så svarar du nog inte så ofta; ”Rött tack, det dricker jag alltid.”Lite så är vi dock när det kommer till kaffe, trots att kaffe faktiskt har dubbelt så många smakaromer som vin.

Men var ska man börja för att lära sig mer om vårt svarta guld? Vi bad Fatima Wedberg, produktspecialist och utbildare hos Lavazza med stenkoll på kaffets trender, att dela med sig av sina kaffekunskaper.

Fatima-wedberg-lavazza

 

Vad tittar du på när du väljer kaffe?

– Ursprung, smakbeskrivning och rostningsprofil tittar jag alltid på. Det står på de flesta förpackningar. Sen tittar jag även på bönblandningen. Personligen föredrar ljusrostat eller mellanrostat kaffe generellt. Gärna ett syrligt, ljusrostat kaffe från Afrika, eller Sydamerikas lite sötare kaffe. Är kaffet för mörkrostat så kan många av kaffets fina aromer gå förlorade.

 

Vad är roligast just nu med kaffe?

– Jag gillar att brygga kaffe för hand. Just nu testar jag hur bryggmetod och malningsgrad påverkar smaken. Det händer väldigt mycket med kaffets smaker när du varierar bryggtid, malningsgrad och dosering. Använder gärna min Chemexbryggare, men provar även med presskanna och vanlig kaffebryggare.

 

Varierar du kaffe efter tillfälle?

– Variation och rätt kaffe vid rätt tillfälle är ett måste för mig. Jag gillar att planera och fundera på vilket kaffe jag är sugen på. Jag sparar gärna ett extra fint kaffe till helgen, så att jag har något att se fram emot.

– På samma sätt som jag väljer vin till maten, väljer jag kaffe till desserten. Titta på kaffets smakbeskrivning och fundera på hur det passar till din dessert. Det kommer lyfta smakupplevelsen garanterat.

 

Hur tänker du när du ska bjuda på kaffe hemma?

– Då vill jag ha något spännande att bjuda på. Brukar fundera på om min gäst är en kräsen kaffedrickare eller en som dricker vad som helst. Svart eller med mjölk? Sen väljer jag utifrån det.

– Om jag vet att min gäst dricker svart så bjuder jag på ett ljusrostat kaffe från Etiopien, Colombia eller Costa Rica. Ett ljusrostat kaffe smakar mer än ett mörkrostat, du hittar fler finstämda smaker som försvinner när kaffet rostas hårdare.

– Är min gäst en som vill ha mjölk i kaffet så väljer jag ett med chokladiga och nötiga toner, det blir så gott med mjölken. Och så ber jag alltid min gäst att smaka på kaffet innan hen häller på mjölk. Det är lika självklart som att man saltar på maten efter att man har smakat på den, tycker jag.

 

Hur ska jag tänka när jag provar nytt kaffe?

– Att prova ett nytt kaffe är precis lika kul som det är att prova säsongens nya glass, en ny IPA eller ett vin du blivit tipsad om. Brukar du dricka mörkrostat, prova mellanrostat. Utmana dig själv, det är kul. Du kommer upptäcka så många nya smaker i ditt kaffe.

– Tänk hur noga vi är med vårt vin. Är det rätt tempererat? Är det luftat? Vi doftar, smakar och rullar glas. Gör likadant med ditt kaffe och du kommer bli förvånad. Doften av kaffe är ju helt fantastisk – både som nymalet och nybryggt. Det finns 800 olika aromer i en kopp kaffe, bestäm dig för att hitta minst 5 av dem.

Tre enkla tips för nya kaffevanor

  • Köp ett kaffe du aldrig köpt förut. Det är enkelt och kul.

    Våga gå utanför din lilla kaffebox - du har inget att förlora!

  • Ändra doseringen

    Öka eller minska med ett halvt, eller ett helt mått. Nya smaker kommer alltid fram när man justerar mängden. Har du en köksvåg, använd den för maximal bryggning.

  • Prova olika malningsgrader

    Har du en kvarn, testa olika malningsgrader, det ger stor förändring i smaken.