Tomat på olika sätt

15 smarriga tomatrecept

Rostad tomatsoppa, pasta med tomatsås och burrata eller en klassisk raratouille? För att riktigt hylla vår älskade tomat har vi samlat 15 smarriga recept.
Tips! Här hittar du 8 billiga recept med krossade tomater.

Våra godaste tomatrecept

Vi älskar tomater så därför vill vi lista våra favoriter när det kommer till recept med tomater. Ett måste: Testa ugnsbakad ratatouille med salvia och citron. Slurp!

  1. Ratatouille grundrecept

    1. Ratatouille grundrecept

    Betyg 4.3 av 5.
    178 personer har röstat
    Receptet har 29 kommentarer.

    Känn dig fransk och gör den mustiga grönsaksröran ratatouille med aubergine, zucchini, paprika och tomat i huvudrollen. Ge stekning och kokning lite tid och kärlek, det vinner smakerna på. En klassiker till lammracks, stekt fisk eller använd som bas i andra rätter.

    Ratatouille grundrecept
  2. Ugnsbakad ratatouille med salvia och citron

    2. Ugnsbakad ratatouille med salvia och citron

    Betyg 4.5 av 5.
    17 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Gör ratatouillen i ugnen det är enkelt och ger dig en fyllig grönsaksröra. Den smakrika kryddoljan av salvia, citron och röd peppar gör att ugnsratatouillen med grönsakerna tomat, lök, sötpotatis, aubergine, zucchini och paprikor blir extra god.

    Ugnsbakad ratatouille med salvia och citron
  3. Ugnsrostade tomater

    3. Ugnsrostade tomater

    Betyg 4.2 av 5.
    51 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Ugnsrostade körsbärstomater på kvist är ett lika gott som vackert tillbehör till såväl fågel, fisk som kött. Olivolja och balsamvinäger ger dem en touch av medelhav.

    Ugnsrostade tomater
  4. Tomatsås (grundrecept)

    4. Tomatsås (grundrecept)

    Betyg 4.5 av 5.
    84 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer.

    Italienarnas favoritsås! Riv lök, vitlök, morot och selleri fint och koka ihop med krossade tomater och kryddor. Servera till pasta eller använd som bas i andra maträtter.

    Tomatsås (grundrecept)
  5. Ugnsbakade tomater med fetaost och timjan

    5. Ugnsbakade tomater med fetaost och timjan

    Betyg 4.8 av 5.
    21 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Tomater är ett av de livsmedel som är rika på umami i sig själva. Umami som också kallas den femte grundsmaken och som ungefär kan översättas till delikat. Umami kan du också hitta i te x svamp och sjögräs.

    Ugnsbakade tomater med fetaost och timjan
  6. Krämig tomatpasta med citron och burrata

    6. Krämig tomatpasta med citron och burrata

    Betyg 4.7 av 5.
    410 personer har röstat
    Receptet har 78 kommentarer.

    Magisk pasta i all sin enkelhet! Krämig tomatpasta med citron toppas med den italienska gräddiga osten burrata – en riktig klassiker som passar lika bra till vardags som till fest.

    Krämig tomatpasta med citron och burrata
  7. Spaghetti alla puttanesca

    7. Spaghetti alla puttanesca

    Betyg 4.5 av 5.
    270 personer har röstat
    Receptet har 24 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Spaghetti alla puttanesca är en medelhavsinspirerad rätt med läckra och smakrika ingredienser som chili, oliver, körsbärstomater, sardeller och kapris, som du kokar ihop och blandar med spaghetti. En fulländad och spännande middag!

    Spaghetti alla puttanesca
  8. Fetaost- och tomatpasta

    8. Fetaost- och tomatpasta

    Betyg 4.1 av 5.
    757 personer har röstat
    Receptet har 60 kommentarer.

    Denna krämiga tiktokpasta är en snabb fetaost- och tomatpasta. Det du behöver är fetaost, tomater, basilika, vitlök och olivolja. Koka pastan och laga tomaterna tillsammans med osten i ugnen. Blanda ihop, krydda med basilika och svartpeppar och pastan är klar att servera.

    Fetaost- och tomatpasta
  9. Vegansk tomat- och purjolökspaj

    9. Vegansk tomat- och purjolökspaj

    Betyg 4.1 av 5.
    145 personer har röstat
    Receptet har 33 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Den här veganska pajen är full med smak. Körsbärstomaterna får en fin söt ton av att tillagas i ugnen och stuvningen gör pajen krämig och god. Låt gärna pajen vila minst en timme före servering, då håller den ihop bättre.

    Vegansk tomat- och purjolökspaj
  10. Tomatsoppa med basilikacrème

    10. Tomatsoppa med basilikacrème

    Betyg 4.3 av 5.
    647 personer har röstat
    Receptet har 63 kommentarer.

    Det här är den godaste tomatsoppan! Mustig och extra smarrig om du serverar den med en klick basilikacrème. Du använder tre olika sorters tomat för att få smak och fyllighet - färska tomater, krossade tomater och tomatpuré. Sist avrundar du tomatsoppan med len grädde.

    Tomatsoppa med basilikacrème
  11. Rostad tomatsoppa

    11. Rostad tomatsoppa

    Betyg 4.3 av 5.
    27 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    Tomatsoppa är en härlig vardagsklassiker! Genom att rosta tomaterna i ugnen får soppan ett extra djup och smakerna framhävs. Servera gärna den rostade tomatsoppan toppad med olivolja och basilika.

    Rostad tomatsoppa
  12. Bruschetta med tomat och basilika

    12. Bruschetta med tomat och basilika

    Betyg 4.4 av 5.
    98 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer.

    Bruschetta med tomat och basilika, eller som man kallar den i italien bruschetta con pomodori, är en utmärkt förrätt. En tomatröra med basilika, olivolja och kryddor serveras på det grillade brödet smaksatt med vitlök. Smakfullt!

    Bruschetta med tomat och basilika
  13. Tomatsallad

    13. Tomatsallad

    Betyg 4.8 av 5.
    30 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Tomatsallad när den är som godast med perfekt balans mellan tomater, rödlök och en god olivoljedressing. Toppa tomatsalladen med fräsch persilja och lite svartpeppar direkt från kvarnen.

    Tomatsallad
  14. Caprese

    14. Caprese

    Betyg 4.3 av 5.
    24 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Italienskt, lätt och fräscht! Insalata Caprese är en sallad som passar perfekt på buffébordet, till förrätt eller lättare lunch. Skivor av tomat, mozzarella och basilika varvas på ett fat och dressas med olivolja och balsamvinäger. Vips har du en smakrik capresesallad.

    Caprese
  15. Konfiterade tomater med kyckling och linser

    15. Konfiterade tomater med kyckling och linser

    Betyg 3.4 av 5.
    14 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Kyckling ikväll? Servera den med konfiterade tomater! Här kokas gula och röda pärltomater långsamt i ugnen tills de får härlig smak och konsistens. Servera ihop med gröna linser.

    Konfiterade tomater med kyckling och linser
8 snabba fakta om tomater
  • Tomater ska alltid förvaras i rumstemperatur, lägger du dem i kylen så går all smak och arom förlorad – och den kommer inte igen.
  • Tomat bär en smakton av sötma, syrlighet och umami. Tumregeln är att ju högre halter av dessa tre smaker, desto godare upplevs tomaten.
  • Även om vi ofta ser tomaten som en grönsak så är den botaniskt sett en frukt.
  • 13 % av alla tomater som vi konsumerar i Sverige är svenska.
  • Från början är alla tomater gröna, men vartefter klorofyllet bryts ner så ändrar tomaten färg beroende på sort.
  • Tomaten är känslig och smaken varierar mycket, bland annat beroende på årstid, varifrån den kommer och hur den får mogna.
  • Vissa tomater funkar bäst på morgonsmörgåsen, till sommarjordgubbarna och lakritsen. Andra till en tart tatin, bolognese eller tacosalsa.
  • Ju rödare tomat desto mer innehåll av antioxidanten lykopen. Vid tillagning och i kombination med fett blir lykopenet mer tillgängligt för kroppen. Studier visar att den här antioxidanten kan minska risken för prostatacancer.

Artiklar (1542)

Sörpla soppa!

Godaste tomatsopporna

Här kommer en drös med tomatsoppor som vi tycker lite extra mycket om.

Guide

Tomatsorter

Vi guidar dig genom tomatsorter, användning och bjuder på goda recept med tomat i fokus!

Matfakta!

Det här visste du inte om tomat

Du tror förmodligen att du redan kan och vet allt om tomaten, denna välbekanta grönsak. Här är några saker som många inte känner till.

Sant eller falskt?

Myter om mat

Det finns många uppfattningar om mat och dess nyttigheter. Vad tror du?