Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Gensvaret blev stort då vi frågade er om tips för att minska matsvinnet. Här kommer några av era bästa tips.

Sofie Lundmark

 • Spara ALLT

  Trötta och skrynkliga grönsaker blir sås, soppa och lasagne eller bakas in i ett gott matbröd där jag även slänger i en liten rest av morgonens gröt. Bananskal kan tunnstrimlas och kokas i en sockerlag för att sedan bli till glasyr över kakan. Apelsinskal som blir över kan strimlas och bli till marmelad eller fyllning till kakor. Övermogen frukt blir till puré, smoothie eller paj. Torra brödkanter blir till brödpudding, fattiga riddare eller små krutonger.
  - Lena, Stockholm

 • Specialhylla

  Vi har en hylla i vårt kylskåp där vi lägger mat som måste ätas upp/tillagas snarast, det blir ofta nya spännande maträtter när man tar tillvara på rester kan jag lova. Vi köper även varor med kort datum.
  - Linda, Fristad

 • Etikettera mera

  Jag fryser in matlådor med etikett med innehåll och datum och skriver upp på en lista som vi stryker över på vartefter. Inget letande i frysen bland omärkta lådor! Knepet är att ha matlådor och etiketter lättillgängligt!
  - Ingrid, Eskilstuna

 • Räkna på kostnaderna

  För varje gång vi kommer på oss själva med att ha öppnat en förpackning av något som redan fanns, slänga något som blivit gammalt för att vi inte "orkat" ta vara på det, att något ruttnat osv så skriver vi "25:-" på en lapp och sparar i en burk. Ibland 50:- om det är något mer kostsamt. Sedan ska vi räkna ihop i slutet på året vad vi kunde ha gjort för pengarna. Ett superenkelt och tydligt sätt att illustrera hur korkat det är att slänga mat.
  - Veronica, Västerhaninge

 • Utgå från vad du har

  Istället för att söka upp recept och sen handla ingredienser - gör det omvänt! Jag kollar vad jag har mycket av hemma av eller vad som håller på att bli dåligt och skriver helt enkelt in ingredienserna på Google tillsammans med "recept" eller "ingredienser". Då får man lätt hjälp med att laga nåt gott av det som finns istället för att slänga och handla nytt.
  - Fanny, Danderyd

 • Sortera efter hållbarhet

  Sortera maten efter hållbarhet. På så vis blir inget gammalt längst in i skafferi eller kylskåp. Har hänt att jag flyttat om i en butik också men det kräver lite mer tid.
  - Malin, Laholm

 • Bjud till restfest

  När jag upptäcker att min kyl börjar bli full av råvaror och produkter som närmar sig slutdatum samlar jag mina närmsta tjejkompisar och vi har en helkväll med att komma på en middag vi kan tillaga med endast de som finns i kylen. På så sätt får vi en riktigt härlig kväll tillsammans samtidigt som vi använder upp maten och slänger inget!
  - Josefin, Norrköping

 • Koka bönor och frys in

  För att minska matsvinnet brukar jag koka större mängder bönor och linser och frysa in. Visst är det enkelt att bara köpa färdigkokta på konserv, men blir det rester av det håller det inte i många dagar. Dessutom minskar man även på mängden sopor i form av förpackningar.
  - Hedvig, Lund

 • Mindre portioner

  Mitt tips för att minska matsvinnet är att göra mindre portioner och storlekar. Om man till exempel ska baka inför ett barnkalas så kan man göra bullarna och kakorna mindre. Gör man normalstora bullar tar ett barn ofta en bulle, tar en tugga eller två, lägger den åt sidan och springer iväg och leker med några kompisar. Sedan kommer en vuxen och undrar varför det ligger en halväten bulle där och slänger den.
  - Maria, Kvissleby

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer