Hoppa till sidans innehåll

Koka, steka, grilla eller ugnsbaka – hur tillagar man egentligen den älskade primören sparris? Här får du svaret!

Sofie Lundmark

 

Tips: Här hittar du alla våra recept med sparris!

  • Koka grön sparris

    Grön sparris behöver vanligtvis inte skalas, om den inte är ovanligt grov. Skär ev bort den nedre torra delen av sparrisen. Sjud under lock i saltat vatten (ca 1 tsk/liter) i ca 3-5 minuter beroende på storlek. Känn efter med en potatissticka när de är klara. De ska vara mjuka men fortfarande ha ett motstånd. Skölj av i iskallt vatten för att färgen ska behållas bättre. Använd en vid kastrull, traktörpanna med lock eller en stekpanna med höga kanter och lock. Sparrisen ska kunna ligga raklång i kokvattnet. Det finns även speciella smala och höga sparriskokare att köpa.

  • Koka vit sparris

    Skala sparrisen med en potatisskalare, knoppen behöver inte skalas. Sjud i saltat vatten i 10-15 minuter beroende på tjocklek. Tillsätt lite citronjuice och socker i vattnet för att minska bitterheten i sparrisen.

  • Steka sparris

    Skär ev bort den nedre torra delen av sparrisen och stek hastigt på hög värme (ca 3-5 minuter) i olivolja tills den fått färg.

  • Grilla sparris

    Skär ev bort den nedre torra delen av sparrisen. Pensla sparrisen med olivolja och krydda med salt och peppar. Grilla runt om tills den mjuknat och fått fin färg. Alternativt lägg sparrisen i ugnsfolie, lägg på en klick smör och lite flingsalt. Vik ihop till ett knyte och lägg på grillen tills sparrisen blivit mjuk.

  • Sparris i ugn

    Skär ev bort den nedre torra delen av sparrisen. Sätt på ugnen på 225 grader. Lägg i en ugnsfast form och ringla över olivolja och salta. Baka i 10-15 minuter beroende på tjocklek på sparrisen. Känn efter med en sticka, när sparrisen blivit mjuk men fortfarande har kvar lite motstånd är den klar.

  • Konfiterad sparris

    Vit sparris är mycket god att konfitera, alltså koka i olja i 150°C tillsammans med socker och salt cirka 15 min. Känn med en sticka om sparrisen är klar, låt svalna i oljan.

7 goda med sparris

  • Rostad grön sparris med vitlök och parmesan

    Rostad grön sparris med vitlök och parmesan

    Den här sparrisrätten är beviset på att med bra råvaror så är det enklaste det godaste. Rosta den gröna sparrisen tillsammans med fin olivolja, lite vitlök och toppa sedan med nyriven parmesanost och lite lagrad balsamicovinäger och du har en förrätt som gör succé. Sparrisen går även utmärkt att tillaga på grillen.

    - Rostad grön sparris med vitlök och parmesan

    Spara

  • Grillad laxfilé med pak choi och ponzumarinad

    Grillad laxfilé med pak choi och ponzumarinad

    Att grilla lax är alltid gott här blir den ännu godare då den innan den grillas får smak av en en ponzumarinad. Servera laxen med goda tillbehör som vispat smör smaksatt med lime och tabasco samt pak choi och sparris.

    - Grillad laxfilé med pak choi och ponzumarinad

    Spara

  • Pizza bianco med sparris

    Pizza bianco med sparris

    Pizza bianco är en pizza utan tomatsås, här lakto- vegetarisk med crème fraiche som bas. Toppad med grön sparris och mâchesallad är detta en både vacker och riktigt läcker pizza med en lyxig känsla. Så gott!

    - Pizza bianco med sparris

    Spara

  • Ljummen sparris med svensk pesto

    Ljummen sparris med svensk pesto

    Sparris passar utmärkt att lägga på grillen men är även god att steka. Skippa den färdigköpta peston och gör en egen svensk variant på persilja, dill och solrosfrön. Den svenska peston passar även nötallergiker.

    - Ljummen sparris med svensk pesto

    Spara

  • Sallad på grillad sparris, krispigt bacon och parmesan

    Sallad på grillad sparris, krispigt bacon och parmesan

    Tänk dig den gyllene kombinationen av grillad sparris och saltkrispiga bacontärningar. Sedan lägger du till finriven parmesanost, schalottenlök och en frisk dressing med smak av färsk persilja och citron. En given favorit på buffébordet!

    - Sallad på grillad sparris, krispigt bacon och parmesan

    Spara

  • Sparrispasta med zucchini och soltorkad tomatsås

    Sparrispasta med zucchini och soltorkad tomatsås

    Hur skönt är det inte med enkla pastarätter som i princip lagar sig självt? Upphackade grönsaker steks för sig innan den salta tapenaden med den lena matlagningsgrädden hälls i för att kokas samman. Ät hela pastarätten tillsammans med en härlig sallad toppad med grana padanoflarn!

    - Sparrispasta med zucchini och soltorkad tomatsås

    Spara

  • Kycklingtacos med grillad sparris & kryddig gräddfil

    Kycklingtacos med grillad sparris & kryddig gräddfil

    Tänk dig en oemotståndlig kycklingtaco med grön sparris, krämig avokado och rökig gräddfil, visst låter det som en dröm? Bara att sluta drömma och börja laga – det här receptet överträffar alla förväntningar!

    - Kycklingtacos med grillad sparris & kryddig gräddfil

    Spara