Hoppa till sidans innehåll

Sparris funkar utmärkt som tillbehör till det mesta. Men hur tillagar man egentligen denna lilla primör? Här hittar du svaret!

Sofie Lundmark
Tips: Se alla recept med sparris här.

 • Koka sparris

  Grön sparris behöver vanligtvis inte skalas, om den inte är ovanligt grov. Skär ev bort den nedre torra delen av sparrisen. Sjud under lock i saltat vatten (ca 1 tsk/liter) i ca 3-5 minuter beroende på storlek. Känn efter med en potatissticka när de är klara. De ska vara mjuka men fortfarande ha ett motstånd. Skölj av i iskallt vatten för att färgen ska behållas bättre. Använd en vid kastrull, traktörpanna med lock eller en stekpanna med höga kanter och lock. Sparrisen ska kunna ligga raklång i kokvattnet. Det finns även speciella smala och höga sparriskokare att köpa.

 • Steka sparris

  Skär ev bort den nedre torra delen av sparrisen och stek hastigt på hög värme (ca 3-5 minuter) i olivolja tills den fått färg.

 • Grilla sparris

  Skär ev bort den nedre torra delen av sparrisen. Pensla sparrisen med olivolja och krydda med salt och peppar. Grilla runt om tills den mjuknat och fått fin färg. Alternativt lägg sparrisen i ugnsfolie, lägg på en klick smör och lite flingsalt. Vik ihop till ett knyte och lägg på grillen tills sparrisen blivit mjuk.

 • Sparris i ugn

  Skär ev bort den nedre torra delen av sparrisen. Sätt på ugnen på 225 grader. Lägg i en ugnsfast form och ringla över olivolja och salta. Baka i 10-15 minuter beroende på tjocklek på sparrisen. Känn efter med en sticka, när sparrisen blivit mjuk men fortfarande har kvar lite motstånd är den klar.

 • Färsk vit sparris

  Skala sparrisen med en potatisskalare, knoppen behöver inte skalas. Sjud i saltat vatten i 10-15 minuter beroende på tjocklek. Tillsätt lite citronjuice och socker i vattnet för att minska bitterheten i sparrisen.

 • Konfiterad sparris

  Vit sparris är mycket god att konfitera, alltså koka i olja i 150°C tillsammans med socker och salt cirka 15 min. Känn med en sticka om sparrisen är klar, låt svalna i oljan.

ICA återkallar ICA Vegonuggets med krispig majspanering Läs mer