Hoppa till sidans innehåll

Många drar sig för att laga fisk och är rädda för att fisken ska bli torr och tråkig, men det behöver inte alls vara krångligt. Här förklarar vi vad du bör tänka på när du lagar fisk.

Stektermometer

Termometern − det viktigaste redskapet

Stektermometern är kanske det viktigaste redskapet när du tillagar fisk. Den hjälper dig att få fisken perfekt tillagad. Innertemperaturen ska vara 56°C.


Steka fisk

Stek gärna fisken i både olja och smör. Börja med olja och tillsätt därefter matfett. Det förhindrar att smöret bränns vid. Krydda innan stekning. Här hittar du alla våra recept på stekt fisk!

  • Lax – Kotletter steks 1–2 min/sida. Tjockare bitar mår bäst av att brynas och efterstekas i ugn, 12–15 min i 150°C. Använd stektermometer, vid innertemperatur på 56°C är laxen klar. Recept med stekt lax
  • Torskfilé – Då torskfiléer har en tendens att falla sönder passar de bäst att dubbelpanera. Steks på hög värme för att få en fin yta, 2–3 min per sida. Recept med stekt torsk
  • Rödspätta – Liksom torsken, paneras med fördel innan stekning. Rödspättan passar både för enkel- och dubbel panering. Steks på hög värme 1–2 min/sida. Recept med stekt rödspätta

Skinnsidan upp eller ner vid stekning?

Den sida du vill ha snyggast steker du först.

Enkel- eller dubbelpanering?

Enkelpanera: Vänd fisken i mjöl.
Dubbelpanera: Vänd fisken först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd.


Fisk i ugn

Fisk i ugn trivs på medelhög värme, 150°C på plåt med bakplåtspapper eller i ugnsform. Krydda innan tillagning.

  • Lax – Vid tillagning av hel sida laxfilé, dela med fördel upp den i två delar då mitt- och stjärtdelen skiljer sig i tjocklek. Laxfilé mittbit, ca 2,5 cm tjock, ca 30 min. Laxfilé stjärtbit, ca 1,5 cm tjock, ca 15 min.
  • Torskrygg – Ugnsbakas i ca 15–20 min eller tills innertemperaturen är 56°C. Torrimma gärna torsken innan för att få ett fastare kött och en lenare sälta. Strö salt och lite socker runt om fisken och låt stå i rumstemperatur i ca 30 min innan du ställer in torsken i ugnen.
  • Rödspätta – Som vid kokning, rulla ihop filéerna och lägg dem med skarven nedåt i en ugnssäker form. Tillagas i ca 10 min eller tills innertemperaturen är 56°C.

Koka fisk

Fisk kokas med fördel i en kastrull med låga kanter. Vattnet ska precis täcka fisken.

Enklaste sättet att koka fisk är att pochera på klassiskt vis. Då får du både kokt fisk samt att du kan göra en god sås med valfri smaksättning på buljongen.

Pocherad fisk

Detta behövs för 4 portioner

  • 1 gul lök
  • ca 600 g fiskfilé
  • 2 dl vitt matlagningsvin
  • 1 dl vatten
  • ca 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm peppar
  • sås: 2–3 dl vispgrädde
  • ev 1/2 –1 tsk majsstärkelse
  • salt och peppar

Smaksättning: Dijonsenap, dill, persilja, gräslök, citronskal eller citronsaft 

  1. Skala och finhacka löken. Fördela löken i en panna med raka kanter. Lägg i fisken, häll på vin och vatten. Krydda med salt och nymald peppar.
  2. Koka upp fisken under lock, låt den stå och dra någon minut, eller 3–4 minuter vid tjocka filéer. Innertemperaturen ska vara 56°C.
  3. Lyft försiktigt upp fisken med en hålslev och lägg den på ett fat, håll den varm under aluminiumfolie.
  4. Blanda grädden med fiskbuljongen och koka ihop. Red ev av såsen med majsstärkelse utrört med lite vatten (till önskad konsistens). Låt såsen koka några minuter. Smaksätt med salt och peppar. Sila bort löken eller mixa gärna.

Fler recept? Här är alla våra recept på pocherad fisk.

Läs även våra fem tips om hur du förvarar fisk för bäst hållbarhet

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer