Festmat!

Texmex - godaste recepten för festen

Vi älskar tacos! Bjud på fiesta grande med härligt heta och soliga smaker med inspiration från Mexiko men också från Peru, Spanien och Hawaii.
Här hitta du ännu fler tex-mex recept!

Recept perfekta för texmex festen

Veva ihop en god salsa, toppa en tostada och festa loss med dessa texmex recept!

  1. Watermelon spicy margarita

    1. Watermelon spicy margarita

    Betyg 3.7 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Lite kryddig och väldigt läskande är denna alkoholfria och somriga drink. Mixa vattenmelon med apelsin- och limesaft samt lite jalapeño. Fukta kanten på glasen och doppa dem sedan i salt. Häll i den vackert röda drinken och garnera med lime och mer jalapeño.

    Watermelon spicy margarita
  2. Tacos al Pastor

    2. Tacos al Pastor

    Betyg 3.9 av 5.
    22 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Pulled pork på mexikanskt vis! Genom att låta fläskkarré gosa i ugnen med sötsyrlig ananas, rökt paprikapulver, ancho chili och spiskummin får du ett läckert och mört kött att bjuda i mjuka tortillabröd. Addera valfria tillbehör för en maxad tacos al pastor!

    Tacos al Pastor
  3. Salsa chipotle

    3. Salsa chipotle

    Betyg 4.2 av 5.
    13 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Gör din egen salsa – det blir så mycket godare! Den rökta chilifrukten chipotle ger den här tomatsalsan fin hetta och en fyllig rund smak. Din salsa chipotle blir grymt god till tortillachips, som dressing till grillat eller att toppa tacon med!

    Salsa chipotle
  4. Tostada med poké-ceviche

    4. Tostada med poké-ceviche

    Betyg 4.9 av 5.
    28 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Här flörtar den hawaiianska rätten poké med en peruansk ceviche. Hur då? Jo, genom att du blandar lax, mango, salladslök och gurka med majonnäs, soja, sesam och lime. Bjud den gudomligt goda laxröran på frasigt friterade tortillabröd och toppa med koriander.

    Tostada med poké-ceviche
  5. Pimiento de padron med lime och parmesan

    5. Pimiento de padron med lime och parmesan

    Betyg 4 av 5.
    19 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    I det spanska tapasköket är pimiento de padron, små gröna paprikor, ett klassiskt inslag. Stek paprikorna i olivolja och smaksätt med lime, paprikapulver och parmesan. Vips har du ett lika enkelt som snabbt snacks att njuta av före middagen – eller på tapasfesten!

    Pimiento de padron med lime och parmesan
  6. Rostad majssallad med syrlig majo

    6. Rostad majssallad med syrlig majo

    Betyg 4.8 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Majsen blir härligt knaprig och smakar mer när den steks i olja. Tillsammans med picklad silverlök, lime och kryddig spiskummin blir denna smakrika rostade majssallad perfekt till tacos eller som plockmat. Servera med en upphottad för extra krämighet!

    Rostad majssallad med syrlig majo
  7. Avokado- och gurksalsa

    7. Avokado- och gurksalsa

    Betyg 3.7 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Krämig avokado och frisk gurka förenas här i en väldigt god salsa till den mexikanska festen. Krydda avokado- och gurksalsan med het jalapeño och koriander för extra smak. Salsan är busenkel att svänga ihop och går bra att förbereda en dag i förväg.

    Avokado- och gurksalsa
  8. Chokladkaka med dulce de leche och kokos

    8. Chokladkaka med dulce de leche och kokos

    Betyg 4.4 av 5.
    24 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer.

    En maffig chokladkaka med gräddfil i smeten som toppas med den ljuvligaste av kolakrämer – dulce de leche. Men inte nog med det, som grädde på chokladkakan strör du även rostad vit choklad och rostade kokoschips. Strykande åtgång utlovas!

    Chokladkaka med dulce de leche och kokos
Olika sorters tacos

Tacon uppfanns mellan omkring 1000 och 500 f.Kr som en slags ätbar sked och är i dag utan tvekan Mexikos vanligaste maträtt. Det är en majstortilla vikt runt någon slags fyllning, ofta hackat kött, ost och salsa. 

Burritos
En stor vetetortilla kännetecknar denna välkända tacovariant. Favorit i norra Mexiko och södra USA. Den vanligaste fyllningen är grillat kött, bönor och ost. Den fyllda tortillan viks först på längden och sedan viks ändarna in. Fylls även ofta med kyckling, bacon, ägg, majo, salsa, guacamole eller färsk avokado. 

Quesadilla
Betyder “liten ostig grej” och är en nära släkting till tacos. Tortillabröd fylls med kött, grönsaker och ost, viks på mitten och steks på en comal, stekpanna eller gryta på båda sidor. 

Carnitas
Fläskcarnitas är en av de allra mest berömda rätterna i det mexikanska köket. I en och samma taco möts lök, koriander, lime, avokado, tomat och chili. Fläsket steks i sitt eget fett i en koppargryta och blir underbart mört och saftigt efter att ha konfiterat en timme eller två. Serveras i en majstortilla, toppas med chili.

Enchilada
Enchiladan är en nära släkting till tacon, men skillnaden ligger i att tortillan badar i stora mängder salsa, vilket betyder att man måste ha kniv och gaffel för att äta den. Det är vanligt i hela Mexico och görs med ost, kyckling och nötkött. 

Fajitas
Fajitas kommer traditionellt sett direkt från stekbordet. Köttet serveras i en fräsande het gjutjärnspanna tillsammans med strimlad lök och jalapeno. I Sverige serverar vi oftast fajita på tortillabröd. 

Chimichanga
En friterad vetetortilla som viks och försluts. Brödet suger upp mycket olja och balanseras med fördel upp av fräscha tillbehör som kål, tomater, rå lök och salsa. 

Källa: Boken Tacopedia av Débora Hotlz och Juan Carlos Mena, utgiven av Natur & Kultur

Artiklar (1546)

Tacos på en ny nivå!

Lyxiga fredagstacos

Många är vi som älskar traditionen med den klassiska fredagstacon. Men varför inte prova en variant med nya spännande, helt otroliga smaker? Här är tre nya favoriter som är både enkla, supergoda och ändå ger en lite lyxigare känsla.

Tacofredag

Nyttig tacofredag

Se våra populära och nyttiga taco-varianter med läckra tillbehör.

Tänk enkelt!

Enkla tacosvarianter

Tacos går att variera i det oändliga! Här är recept som tar max 15 minuter att förbereda.

Budget, mellan eller lyx?

Våra godaste nachotallrikar

En nachotallrik är god i sin enkelhet men går att anpassa efter tycke, smak och budget.​

Alla älskar tacos!

Pulled tacos

Pulled beef, pulled pork, pulled chicken och pulled salmon smakar ljuvligt i tacos. Det tar sin lilla tid, men det är det värt! Och du... Det finns färdigt att köpa på ICA, för dig som vill ta en genväg. Glad fredag!

Med smak av Mexico

Texmex på nya sätt

Liva upp den klassiska vardags- eller fredagstacon med dessa recept som tar texmex-myset till en helt ny nivå! Vad sägs om blue corn tortilla med bönor eller ostgratinerade guajillochips med pulled chicken? Mums säger vi!