Matskola!

Så tempererar du choklad

Tempererad choklad blir vackert glansig och smälter inte i handen när du håller i den. Den får också en fin konsistens för att göra praliner eller chokladdekorationer av samt doppa godis och bakverk i. Här visar vi hur du tempererar choklad steg för steg!
Tips: Hitta massor av goda recept på julgodis!

Olika temperaturer

Temperering av choklad är ganska avancerat och tidskrävande men ett häftigt hantverk när man väl behärskar det. Eftersom mörk, ljus och vit choklad innehåller olika mycket kakaofett skiljer sig temperaturen vid temperering av de olika sorterna åt, se vad som gäller för respektive chokladsort nedan innan du sätter igång. Läs även på chokladens förpackning om det finns särskilda temperaturanvisningar.

Mörk choklad: 48-54 grader vid smältning, 27-28 grader när den kylts på arbetsytan och 31-32 i slutlig temperatur. 

Ljus choklad: 45-50 grader vid smältning, 26-27 grader när den kylts ner på arbetsytan och 29-30 grader i slutlig temperatur. 

Vit choklad: 40-44 grader vid smältning, 25-26 grader när den kylts ner på arbetsytan och 28-29 grader i slutlig temperatur. 

Temperera choklad steg för steg

Du behöver: Plastbunke, gärna minst 200 gram choklad i bitar, slickepott, digital kökstermometer och en skrapa (kallas egentligen bredspackel och finns att köpa i järnaffärer, välj gärna en som är minst 20 cm).

  1. Disk som torkar på en bänkskiva

    1. Rengör yta och redskap

    Börja med att rengöra din arbetsyta med vatten och diskmedel och torka noga. Allra helst ska man ha en stor marmorbänk eller stenskiva att arbeta på vid temperering av choklad, men det fungerar också bra att temperera på en diskbänk i rostfritt stål.

  2. Vit bunke med chokladbitar som håller på att smälta

    2. Smält chokladen

    Lägg chokladen i en plastbunke och smält i mikron, mellan 30 sek till 1 minut i taget. Rör om med en slickepott efter varje omgång. Rör med stora rörelser för att undvika att få in luft i chokladen. Ett bra tips är också att försöka jobba så kladdfritt som möjligt för en enklare arbetsprocess. Om chokladen blir för varm, låt stå och vänta tills temperaturen har gått ner till rätt temperatur. Tänk på att choklad lätt bränns i mikron och tyvärr inte går att använda om den väl har blivit bränd.

  3. Händer som rör runt smält choklad i en vit bunke

    3. 3. Kontrollera temperaturen

    Smält chokladen tills alla chokladbitar har smält och den nått rätt temperatur. För detta moment krävs att du använder en digital kökstermometer för att kontrollera temperaturen regelbundet. Låt slickepotten vara kvar i bunken när chokladen är smält.

  4. Smält choklad som hälls ut på ett arbetsbord

    4. Häll ut chokladen

    Häll ut två tredjedelar av chokladen på arbetsytan. Låt slickepotten vara kvar i bunken med den choklad som inte hällts ut så att chokladen på den inte stelnar. Om du rör i smält choklad med en slickepott med stelnad choklad på sig så kommer den smälta chokladen att gå ner i temperatur och kan börja klumpa sig.

  5. Smält choklad som skrapas på en marmorskiva

    5. Skrapa chokladen sidledes

    Börja direkt röra i den uthällda chokladen genom att hela tiden föra chokladen med skrapan sidledes. Se till att hålla chokladen samlad så att all choklad är i rörelse hela tiden, annars kan den börja stelna och klumpa sig.

  6. Hand som tar temperatur på smält choklad när den ligger på arbetsytan

    6. Rätt temperatur

    Fortsätt med detta moment tills chokladen når den rätta temperaturen, mät av samtidigt som du rör i chokladen med skrapan.

  7. Hand som tar temperatur på smält choklad i en vit bunke

    7. Slutlig temperatur

    Skrapa ner chokladen från kanten på arbetsytan till bunken, ta inte med choklad som eventuellt stelnat på kanten. Rör runt med slickepotten och kontrollera att chokladen nått rätt slutlig temperatur. Har den nått det så har du nu lyckats temperera din choklad! Om du inte lyckats få rätt slutlig temperatur - skrapa rent arbetsytan samt skrapan och häll ut cirka en tredjedel av chokladen på arbetsytan och börja om från steg 6. Lycka till!

Artiklar (1552)

Julproffs!

Vika lussekatter

Vår älskade saffransbulle går att variera i det oändliga. Här visar vi hur du snurrar och viker några av de mest klassiska formerna som lussekatt, julgalt och julbock . Låt mjöldammet yra!

Ljuvlig dessert!

Så gör du perfekt chokladfondant

Att göra chokladfondant är mindre krånligt än du tror! Men hur vet man när den är färdig? Vilka formar passar bäst (funkar det med muffinsformar)? Kan man förbereda den i förväg? Här guidar vi dig till den perfekta chokladfondanten!

Inget för torrbollar!

Baka med majonnäs

Lussebullar med majonnäs? Javisst! Majonnäs gör bullen så mycket saftigare och godare.