Hoppa till sidans innehåll

Ingen jul utan knäck! Tips för att lyckas med årets knäck. Ta ett nytt grepp på knäcken och gör ett bräck i stället - knäck på lätt sätt. Bara blanda, koka och häll ut!

Knäcktokig? Massor med goda knäckrecept!

 

Håll dig till receptet

En vid stålkastrull med tjock botten passar bäst att koka knäck i. Praktiskt är att koka knäcken i en kastrull på cirka 21 centimter i diameter. Då får smeten plats och det går lätt att mäta temperaturen med en digitaltermometer. Håll dig till mängderna i receptet och koka hellre två satser om du vill göra mycket knäck, annars tar den onödigt lång tid på sig att bli klar.

Håll koll på temperaturen

Det är koktemperaturen som avgör hur mycket knäck eller kola stelnar när den har svalnat. Bestäm dig därför från början vilken konsistens du vill ha på ditt godis. Utgå från följande om du använder dig av en digital kökstermometer:

  • Vid 122-125°C är smeten lagom för mjuk knäck och kola
  • Vid 130°C är smeten tillräckligt hård för att bryta i bitar
  • Vid 140-145°C får man hårda kolor som är lite sega mitt i
  • Vid 160°C är smeten karamellfast

Från 115-120°C stiger temperaturen ganska fort, så passa smeten noga mot slutet

Så gör du kulprovet

Har du ingen digital kökstermometer går det lika bra att testa hur pass klar smeten är genom att göra ett kulprov. Kulprovet innebär att du droppar lite av smeten i ett glas med iskallt vatten. Vänta några sekunder och prova sedan att forma smeten till en kula. Går det är smeten klar. Är den för mjuk kokar du den helt enkelt lite längre. 

Knäck som bräck

Ta ett nytt grepp på knäcken och häll ut smeten som ett bräck i stället för att dutta med små formar. Smaksätt smeten och/eller toppa med ett strössel! Receptet vi har utgått från hittar du här.

Knäckbräck, så gör du!

  • Koka upp

    Blanda grädde, sirap, socker och smör i en vid stålkastrull med tjock botten. Koka upp under omrörning och vänd helst inte ryggen till...

  • Låt koka

    Låt koka på medelvärme till 130°, ca 25 minuter. Det är den temperatur som krävs för att knäcken ska bli tillräckligt hård för att den ska gå att bryta i bitar. Till vanlig knäck i små formar räcker det att låta temperaturen gå upp till 125°C. Glöm inte att röra om då och då. Tillsätt eventuell smaksättning, se tips nedan.

  • Häll ut på plåt

    Häll ut smeten på en bakpappersklädd plåt. Strö över eventuell topping, se förslagen nedan, och låt svalna.

  • Bryt i bitar

    Bryt knäcken i bitar. Förvara i kyl eller frys, gärna i lager med bakplåtspapper emellan så att bitarna inte fastnar i varandra.

Smaksätt och pynta ditt bräck

  • Smaksättare

    Det finns inga begränsningar för vard man kan smaksätta knäck med. Lakritspulver, saffran, vanilj, kakao, pepparmintsolja... Ja, förutom det klassiska att röra ner hackad mandel - eller varför inte testa pistaschnötter eller valnötter näst gång. Vilken blir din favorit i år?

  • Topping

    Kokosflingor och finrivet limeskal, hackade nötter, frön, krossade polkagriskarameller eller salt lakritsgodis. Toppa knäcken direkt när smeten hällts ut med något som bidrar med extra smak och karaktär, förutom att den blir riktigt snygg att se på!

  • Knäck som klubba

    För att få ännu mer variation kan du fylla hälften av smeten i små pappersstrutar och sticka ner en pinne, så blir det fina knäckklubbor. Strutarna viker du till av små smörgåspappersbitar som du fäster ihop med tejp eller häftklammer. Placera strutarna i små glas eller i en mjölkkartong som du först gör hål i.