ICA ska halvera sitt matsvinn till 2025
Vi gillar inte att slänga mat. Därför arbetar vi på olika sätt för att maten som vi säljer blir uppäten - på ett eller annat sätt.
Skänker till välgörenhet
Alla våra lager och de flesta butiker samarbetar med lokala välgörenhetsorganisationer för att donera mat, men även icke mat. Vi har centrala avtal med bl.a. Food2change och Frälsningsarmén.
Räddar skadad frukt
Det kantstötta äpplet och de överblivna päronen i våra lager och från vissa av våra butiker blir fruktdryck under ICAs eget varumärke, genom företaget Rescued Fruits.
Anpassar det vi köper in
Vi jobbar hela tiden med att det vi köper in matchar det kunderna efterfrågar – för att minimera svinnet.
Säljer smarta matkassar
Våra vecko-matkassar, ICAs matkasse, planeras så att varorna används upp i olika recept under den aktuella veckan.
Utvecklar förpackningar
Vi förbättrar våra förpackningar för att få maten att hålla så länge som möjligt.
Informerar och inspirerar våra kunder
I våra kanaler hjälper och inspirerar vi våra kunder att ta hand om maten. Visste du förresten att du i vårt receptsök kan söka på de ingredienser du har hemma, och få tips på recept med just de ingredienserna.
Arbetar lokalt
De flesta ICA-butiker arbetar med att ta hand om maten på olika sätt. Exempelvis genom att laga lunch på exempelvis matvaror som närmar sig utgångsdatum, auktionera ut mat lokalt och sänkt pris på varor med kort utgångsdatum – direkt i butik eller via tjänsten/appen Karma. Prata med din ICA-handlare om du vill veta mer – eller ge tips om du tycker något kan förbättras!
Läs mer om hur vi ska minska vårt matsvinn