Hoppa till sidans innehåll

Sverige vimlar av härliga matpärlor − här har vi samlat ett helt gäng kaféer, restauranger och glasställen. Ta dig en titt och ge dig ut på utflykt!

Alexandra Vikström

 • Öjebyn, Norrbotten: Paltzerian

  Hit åker ortsborna för att äta lunch, vilket säger en hel del i paltens hemvist. Åk hit för den traditionella pitepalten på potatis, vetemjöl och kornmjöl serverade med rårörda lingon och smör. Eller rödbetspalten med stekt fläsk och cottage cheese. Vegetariska alternativ finns.
  Öppet: året runt
  Adress: Gammelstadsvägen 1, Öjebyn

  Palzerians facebooksida

 • Östersund, Jämtland: Jazzköket

  Närproducerad och ekologisk mat. Under sommaren kan du käka vedugnsbakad pizza på innergården. Sista helgen i juni, juli och augusti, arrangerar restaurangen även matmarknaden Foodstock. Åk hit för att träffa människorna bakom maten! De kommer också att ha en öppen scen där ”lite vad som helst kan hända” enligt dem själva.
  Öppet: året runt
  Adress: Prästgatan 44, Östersund

  www.jazzkoket.se

 • Mörsil, Jämtland: Kretsloppshuset

  Hit åker du för helhetsupplevelsen med goda luncher i ett vackert grönskande växthus. Det är en ynnest att få njuta av fikonträd och slingrande växter innan grönskan utomhus hunnit ikapp. På gården finns en butik med hantverk och hönsen springer fritt och värper ägg till pannkakorna. På menyn finns alltid en mustig soppa, nybakat bröd, sallader och mumsiga röror. På buffébordet står ljuvliga tårtor och kakor (toscapajen med vispad grädde är grym) alltid framdukade.
  Öppet året runt
  Adress: Kyrkvägen 5, Mörsil

  www.kretsloppshuset.com

 • Ljusdal, Hälsingland: Pomeranshuset

  Här, i ett litet toskanskt stenhus mitt i ett bostadsområde i Ljusdal, äts det mat precis som i Italien. Omgivet av en örtträdgård, citronträd i stora krukor och doftande lavendel serveras fantastisk spaghetti alla Puttanesca, sallader, ost- och chark, vin och en och annan Aperol Spritz – italienarnas favoritdrink. På terrassen är det ljuvligt att sköna sommarmorgnar avnjuta en kopp kaffe och något sött.
  Öppet: maj-aug
  Adress: Långgatan 3, Ljusdal

  www.pomeranshuset.se

 • Bollnäs, Hälsingland: Lilla K

  Ljuvlig oas inhyst i ett charmigt inrett växthus med både en handelsträdgård och blomsterbutik vägg i vägg. Börja med att strosa runt i handelsträdgården för att spana på vackra blommor, och mätta sedan magen med den fräscha buffén med mycket grönt. Det är rustikt, vällagat, ekologiskt och närproducerat så långt det går. Och personalen möter dig alltid med ett leende på läpparna! Om du orkar, och även om du inte orkar, är en kopp kaffe och något sött efter maten ett måste.
  Öppet: året runt
  Adress: Norra Kilaforsvägen 24, Bollnäs

  www.lillak.com

 • Skärså, Hälsingland: Albertina

  I Söderhamns vackra skärgård ligger denna gulliga fiskrestaurang med utsikt över vatten, stenklippor och små röda fiskebodar. Åk hit och ät dig mätt på allt från sotare med dillsmör, varmrökt röding med senapssås eller smörgås med pepparlax. Som efterrätt sitter hälsingeostkaka med varm hjortronsylt fint!
  Öppet: slutet av maj-aug
  Adress: Skärså 443, Söderhamn

  www.albertina.se

 • Stugsund, Hälsingland: Månses Design

  En gammal skola byggdes om till porslinsbutik och ett orangeri blev kafé. Köp med dig porslin från både första- och andrahandssortering. I orangeriet serveras det goda sallader med hembakad olivfocaccia, smörgåsar och en charktallrik. Missa för allt i världen inte deras goda hembakade kakor.
  Öppet: året runt
  Adress: Fredsgatan 13, Stugsund

  www.mansesdesign.se

 • Järvsö, Hälsingland: Järvsö creperie

  Vad sägs om en galette med gallerrökt skinka, ägg, färsk pepparrot och en tomat och persiljesallad? Detta lilla hälsingska creperie använder sig gärna av det som växer och produceras på gårdarna runt omkring dem. Här ryms också en liten butik med både nytt och vintage. Innan du åker härifrån - avsluta med en efterrättscrepe med kardemummasocker och vaniljglass.
  Öppet: mitten av juni-aug
  Adress: Stenevägen 12, Järvsö

  www.jarvsocreperie.se

 • Bromma, Uppland: Scarfo

  Det är ingen tillfällighet att kön brukar ringla lång till denna italienska gelateria en bit utanför Stockholm. Det är heller ingen tillfällighet att kön ofta består av hälften italienare - de kan sin glass. Missa inte pistaschglassen med pistasch från den sicilianska byn Bronte. Glassen görs på råvaror i säsong och under sommaren fylls det upp med smaker av jordgubb, hallon och citron. Espresson håller lika hög kvalitet.
  Öppet: öppnar i början av april
  Adress: Ålstensgatan 12, Bromma

  www.scarfo.se

 • Färentuna, Uppland: Juntras grönt

  På Ekerö en bit utanför Stockholm odlas svenska och thailändska grönsaker utan bekämpningsmedel, både utomhus och i växthus. Här kan du köpa grönsaker eller äta thailändsk lunch från kafé- och matvagnen som står uppställd på gården. Åk hit i slutet av augusti för att köpa nyskördad ingefära, givetvis odlad på plats.
  Öppet: juni-sep
  Adress: Sätuna 16, Färentuna

  www.juntrasgront.se

 • Karlstad, Värmland: Carli choklad

  Här trivs chokladälskaren. Mitt i Karlstad ligger Carli choklad som gör egna chokladpraliner, italiensk gelato och bakverk. Avnjut sötsakerna på plats eller ta med hem för att äta senare. Oavsett är ett besök här alltid inspirerande, endast en glasvägg skiljer chokladtillverkningen och butiken åt.
  Öppet: året runt
  Adress: Järnvägsgatan 3, Karlstad

  www.carlichoklad.se

 • Borgvik, Värmland: Sliperiet

  Konsthall och restaurang i ett i Borgvik på den värmländska landsbygden. Här möts erkända och nya konstnärer och fotografer på väggarna och maten lagas med omsorg i restaurangen. Köket inspireras av den värmländska landsbygden med skogen, vattnet och småskaliga producenter, men också av stadens puls och idérikedom. Åk hit för en dos inspiration, både från konst och mat.
  Öppet: maj-sep
  Adress: Gamla landsvägen 6, 664 95 Borgvik

  www.sliperietbirgvik.se

 • Lurö, Värmland: Lurö krog

  För att äta här behöver du en båt! Mitt i Vänern ligger denna mysiga krog som serverar rätter tillagade av fisk från Vänern och kött från djur som betat i skärgården. Svampen, grönsakerna och bären är plockade på Lurö. Om du känner för att stanna över natten finns mysiga stugor att bo kvar i.
  Öppet: öppnar i maj
  Adress: Lurö, Säffle

  www.lurogast.se

 • Källdalen Skeppshult, Västergötland: Tivedens mat

  Här, på krogen mitt i skogen, som ägarna själva säger om sin restaurang lagas svensk-fransk mat med kärlek. Menyn är liten och koncis, ändras efter vädret och skrivs endast ned på griffeltavlan i restaurangen. Åk hit redan i vår för att äta vit sparris och aborrefilé. Avsluta med en sötsak på rabarber. Utsökt!
  Öppet: april-sep
  Adress: Källdalen Skeppshult, Karlsborg

  Tivedens mat

 • Väderstad, Östergötland: Väderstad centralkonditori

  När man kör E4:n ned till Göteborg rekommenderas att stanna till i Väderstad på deras kondis. Klassiskt fikautbud med bullar och kakor i mängder. Är du inte sötsugen funkar surdegsbröd (som bakas på surdeg som varit igång i 15 år) lika bra att mätta magen med.
  Öppet: året runt
  Adress: Vallsbergsvägen 14, Väderstad

  www.centralkonditori.se

 • Fjällbacka, Bohuslän: Everts tapasbar

  Nere i källaren på Stora Hotellet i Fjällbacka ligger denna lite dolda spanska tapasbar. Dela en kanna sangria med vänner och familj och missa för allt i världen inte deras finfina padrones, friterade ostron och helbakade grissida. De har 35 sittplatser, men tar inga bordsbokningar. Droppa förbi och hoppas att plats finns!
  Öppet: året runt
  Adress: Ingrid Bergmans Torg, Galärbacken 2, Fjällbacka

  www.storahotelletbryggan.se/ata/everts-tapasbar

 • Ingebo, Småland: Ingebo hagar

  Fem kilometer från Vimmerby ligger Ingebo hagar, en KRAV-certifierad gård med restaurang, kafé och gårdsbutik. Hit åker du främst för de fantastiska goda vedugnsbakade pizzorna, men också för den härliga miljön. Gården omges av en prunkande och färgglad trädgård, mysiga vandringsleder, skog och ängar. Dessutom ett paradis för djurälskande barn. Här finns bland annat hästar, grisar, får, kaniner, katter och höns att träffa.
  Öppet: året runt
  Adress: Ingebo 107, 598 91 Vimmerby

  www.ingebohagar.com

 • Löttorp, Öland: Ninnis kroppkaksbod

  Här finns Ölands bästa kroppkakor enligt ölänningarna själva, som brukar åka hit för att fylla kastrullerna. Potatisen som används till kroppkakorna odlas på åkrarna runtom boden och endast en rätt serveras; kroppkakor med fläsk, lök, lingonsylt, smör och grädde. Till det dricks mjölk enligt traditionen.
  Öppet: året runt
  Adress: Hagelstadsgatan 21, Löttorp

  www.ninniskroppkaksbod.se

 • Bunge, Gotland: Prima gård

  Ägarna lämnade storstaden för ett liv på en kalkstensgård i Bunge på nordligaste Gotland. De sökte ett lugnare liv och vill ge en dos harmoni även till dem som kommer på besök. Det lyckas de med. Åk hit för den familjära känslan och för deras goda osttallrikar och vegetariska luncher. En lugn fika i örtträdgården är också att rekommendera. Väl värt ett besök också för att köpa den vackra keramiken som skapas på plats.
  Öppet: juni-aug
  Adress: Bunge Ducker 405, 624 64 Fårösund

  www.primagard.se

 • Smedstorp, Skåne: En ko till kaffet

  Kafé i ett härligt gammalt stall på en mjölkgård. Här kan du avnjuta kaffe och kaka både inne i stallet eller utanför med utsikt över kohagen. Bakverken är ekologiska och görs till stor del på råvaror från gården.
  Öppet: 22 juli-6 aug
  Adress: Stensberg 101, Smedstorp

  En ko till kaffets facebooksida

 • Östra Vemmerlöv, Skåne: Kin bageri och fik

  Mitt i ingenstans, känns det som, i ett gammalt bränneri på den skånska landsbygden ligger Kin bageri. Knallgula skyltar informerar längs vägen om de max fyra parkeringsplatser som finns utanför bageriet. Hit åker man för den avslappnade och varma stämningen, de gulliga ägarna och det goda brödet. Borden och stolarna är omaka, kardemummabullarna stora och på menyn finns både sallader och matiga mackor. Slå dig ned med en tidning på uteserveringen och njut.
  Öppet: midsommar-aug
  Adress: Bygatan 46, Östra Vemmerlöv

  www.kinbageri.se

 • Skivarp, Skåne: Hörte Brygga

  Nära Abbekås, mellan Trelleborg och Ystad, ligger denna lilla matbod. Utanför finns en rökbar med rökskåp för fisk, kött och grönsaker. På insidan ryms cirka 14 sittplatser, ett kök och en vinbar. Utomhus finns flera sittplatser med havet som kuliss. Åk hit för deras lunchbricka med småplock; den går att få med kött, färsk- eller rökt fisk eller helt vegetarisk.
  Öppet: april-aug
  Adress: Hörte Hamn, Dybäck 465, Skivarp

  www.hortebrygga.se/horta-brygga

 • Holmeja, Skåne: Niyoms kök

  Sött, starkt och syrligt. Gillar du thailändsk mat är denna restaurang något för dig. 40 minuter från Malmö, nästan mitt i skogen, lagas mat som smakar precis som i Thailand. Väj mellan currygrytor, pad thai och massor av andra goda rätter. Det bästa är att ringa in sin beställning i förväg, kön brukar vara lång.
  Öppet: året runt
  Adress: Holmeja byväg 15, 233 94 Svedala

  www.niyomskok.se

 • Båstad, Skåne: Bäckdalens växthus och café

  Åk hit för att avnjuta de goda salladerna som görs på grönsaker från växthuset vägg i vägg. Över 40 olika sorters tomater odlas och i örtträdgården finns kryddväxter, lavendel, bärbuskar och fruktträd. Mycket går åt till maten som serveras på plats, men lite grönsaker går alltid att köpa med sig hem.
  Öppet: året runt, växthuset öppet påsk-okt
  Adress: Hallvaravägen 188, Båstad

  www.basilika.nu

 • Rörum, Skåne: Mandelmanns trädgårdar

  Kanske inte den mest dolda pärlan sedan vi fått följa ägarna och deras arbete på gården på tv. Men ändock väl värt ett besök! Här odlas alltifrån tomater, kronärtskockor, meloner och lök. Djuren har stora arealer att röra sig på. Att åka hit är en upplevelse! Ät en trädgårdstallrik med säsongens grönsaker till lunch, ackompanjerat av gårdens kött eller gårdens egna fjälloumi (halloumi gjord på mjölk av gårdens fjällkor).
  Öppet: öppnar 30 juni
  Adress: Djupadal Rörum, Simrishamn

  www.mandelmann.se

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer