Hoppa till sidans innehåll

Ska du göra egen coleslaw till grillkvällarna i sommar? Ta då hjälp av den svenska matskatten – vår fantastiska vitkål. Men varför är den svenska vitkålen från Västgötaslätten den allra godaste? Här får du svaret.

Klas Almén utifrån Kunskapsbanken - en rapport från LRF och ICA

Där Västgötaslätten är som plattast vilar den på gammal havsbotten, täckt av tjocka lager av bördig lera. Leran är en rest från istiden. Skyddad av de omgivande platåbergen, faller här mindre regn än i resten av det fuktiga Västergötland. Kyliga vintrar då frost täcker slätten fungerar som naturlig insektssanering. Ljusa sommarnätter gör att kålen växer dygnet runt. Ljuset, lerjorden, vinterfrosten och den begränsade nederbörden är det som ger Västergötland sin spröda och smakrika kål.

Ljusa sommarnätter gör att kålen växer dygnet runt.

Tillsammans odlar bönderna på Västgötaslätten ca 4000 ton vitkål per år, vilket är ungefär 20 procent av hela den svenska vitkålsskörden. 

Vitkål skördas för hand i Sverige

Det är i början på året, i slutet på mars och tidigt i april som kålen sås i växthus. Efter fem veckor är plantan ca 20 cm hög, då planteras den ut på fälten. Under maj-juli tillförs näring och vatten efter behov och jorden rensas från ogräs och luckras. Skörden börjar i slutet av juli och pågår oktober ut. Varje kålhuvud skärs av för hand. Ett kålhuvud kan väga upp till 12 kilo, men de dom du hittar hos oss i butiken väger oftast runt ett halvt kilo.

Sommarkål och vinterkål

Det finns också olika kålsorter med olika egenskaper, framför allt skiljer man på sommarkål och vinterkål. Sommarkålen som är skördemogen efter 60 dagar är extra spröd. Den passar i sallader, men går inte att lagra. Vinterkålen, som behöver cirka 150 dagar för att mogna, är fastare knuten och kan lagras hela vintern. Vitnterkål kan faktiskt lagras upp till hela 6 månader. Av denna anledning är det också enkelt för dig som kund att hitta den närodlade vitkålen.

Laga mat med vitkål

Vitkålen är krispig och har en fyllig och milt kålig smak utan beska.Traditionellt äter vi vitkålen rå i sallader och till bland annat kåldolmar, i soppor, grytor, wokrätter och stuvningar. Eller varför inte syrad? Men i sommar ska du såklart ha kålen i din hemmagjorda coleslaw!