Hoppa till sidans innehåll

Närodlat, opretentiöst, vackert och ljuvligt gott! Buffé besöker hyllade Bungenäs Matsal som dukar upp för ett svenskt midsommarfirande med närodlat i fokus.

Recept Simon Hedö & Karl Hurtig Edlund Styling Linda Berlin Foto Emma Shevtzoff
Tips: Här hittar du fler recept till midsommar!

Cirka tre kilometer från Fårösund på norra Gotland, där landskapet är kargt men häpnadsväckande vackert, hittar man Bungenäs – en skyddad liten halvö gömd mellankalksten och öppet hav. Här finns två av Gotlands mest omsusade matdestinationer: Bungenäs Matsal och Kalkladan som sedan 2017 drivs av Sonny Gustavsson, med Simon Hedö och Kalle Hurtig Edlund vid köksrodret.

Hej Simon och Kalle, berätta om Kalkladan och Bungenäs Matsal!

I Kalkladan serverar vi enkel men vällagad sommarmat från lunch till middag, medan minimalistiskt inredda Bungenäs Matsal erbjuder fine dining med fokus på färsk fisk och grönsaker.

Hur jobbar ni med närodlat? 

I princip alla grönsaker vi serverar är odlade någonstans på ön, vilket möjliggör för fräscha, dynamiska och säsongsbetonade menyer. Vi har ett nära samarbete med lokala producenter vilket gör att vi kan servera mat lagad på råvaror av högsta kvalitet, men det gynnar även hela Gotland och dess bönder.

Vad mer kännetecknar er matlagning?

Grundtanken är att enkelt alltid är både godast och bäst!

 • Matjessill med kavring och Västerbottensost

  Matjessill med kavring och Västerbottensost

  Sommar på en tallrik! Matjessill serveras tillsammans med hängd gräddfil, färskpotatis i brynt smör, krispig kavring och ägg för att sedan toppas med riven Västerbottensost.

  - Matjessill med kavring och Västerbottensost

  Spara

 • Primörsallad med lax och nobisdressing

  Primörsallad med lax och nobisdressing

  Ta tillvara säsongens krispiga och härliga primörer. Här serveras de tillsammans med varmrökt lax och en len och krämig nobisdressing. En perfekt rätt att servera vid sommarens alla festligheter.

  - Primörsallad med lax och nobisdressing

  Spara

 • Kryddiga lammracks med matvetesallad

  Kryddiga lammracks med matvetesallad

  Lammracks kryddade med torkade örter, spiskummin och cayennepeppar. Avnjuts tillsammans med en fräsch matvetesallad och sås med örtighet från persillade och sting från vitlök och tabasco.

  - Kryddiga lammracks med matvetesallad

  Spara

 • Grillad spetskål med fetaost och myntahallon

  Grillad spetskål med fetaost och myntahallon

  Spetskålen är en utmärkt grönsak att lägga på grillen! Kålens sötma framträder och tillsammans med sältan i fetaosten och syran i hallonen blir detta snabbt en ny favorit med oväntade smakkombinationer.

  - Grillad spetskål med fetaost och myntahallon

  Spara

 • Halloumisallad med citronmajo och krispigt bovete

  Halloumisallad med citronmajo och krispigt bovete

  Genom att lägga halloumi hel på grillen blir tillagningen lättare. Marinera osten i persilja och citron och servera tillsammans med sallad, picklad rödlök, egen citronmajonnäs och krispigt rostat bovete.

  - Halloumisallad med citronmajo och krispigt bovete

  Spara

 • Buffelmozzarella med tomat och brynt smör

  Buffelmozzarella med tomat och brynt smör

  Rostade pumpakärnor, saftiga tomater och bitar av krämig buffelmozzarella toppas med nötigt brynt smör. En enkel men lyxig, fräsch och inte minst väldigt god förrätt!

  - Buffelmozzarella med tomat och brynt smör

  Spara

 • Pavlova med körsbär och rostad vit choklad

  Pavlova med körsbär och rostad vit choklad

  Visste du att pavlova både är Nya Zeelands och Australiens nationalrätt? Eller att den är döpt efter den ryska balettdansösen Anna Pavlova? Här serveras den klassiska efterrätten med en syrlig körsbärskompott, vispad grädde och rostad vit choklad.

  - Pavlova med körsbär och rostad vit choklad

  Spara

 • Jordgubbar med krossade drömmar och punschgrädde

  Jordgubbar med krossade drömmar och punschgrädde

  Krossade drömmar behöver inte betyda något dåligt, i denna ljuvliga dessert är det snarare tvärtom! Söta jordgubbar som serveras med krispigt smul av drömmar och fluffig vispgrädde smaksatt med punsch.

  - Jordgubbar med krossade drömmar och punschgrädde

  Spara