Svampfakta
Odling
Svampar trivs generellt bra i varma och fuktiga miljöer och därför sker odlingen oftast i växthus. Ostronskivling och champinjon odlas i små säckar som fylls med vetehalm och gödsel och till sist mycel för att få önskad sort. Kantarell och tryffel är svårare att odla fram, de vill leva tillsammans med träd och växter.
Förvaring
Svampar är en färskvara, vita svampar som champinjon vill förvaras i mörker. Lägg svampen längst ner i kylen där det är som varmast, gärna i en pappåse för att bevara fuktighet och ändå inte bidra till kondens i påsen. För att undvika att svampen torkar ut kan du frysa in, torka eller sylta svamp som blivit över.
Använda torkad svamp
Lägg svampen i blöt i ett par timmar och koka sedan i samma vatten i cirka 10 min eller tills svampen fått bra konsistens. Prova att mixa den torkade svampen med salt till ett svampsalt som är gott att krydda grytor och såser med.
Frysa in svamp
Koka rensad svamp under lock i en panna med lite vatten i några minuter. Låt svampen kika in sitt eget spad. Lägg den avsvalnade svampen i olastpåsar eller burkar och förvara i frysen. Håller i cirka 1 år.
Smaksätta
Svamp är mild i smaken och passar därför med inte allt för kraftiga smaksättningar om man vill behålla svampens smak. Salt och peppar, lök och örter som timjan och rosmarin är bra smakkompisar. Syra som vin och citron, smör, grädde och ost kompletterar svampen bra.