Hoppa till sidans innehåll

Vilka är de vanliga matsvamparna och vad skiljer dem åt? Vi guidar dig till olika svampsorter och hur du tillagar dem. Dessutom bjuder vi på ett gäng riktigt goda recept med svamp!

Tips: Här hittar du alla recept med svamp.

  • Champinjon

    Champinjon

    Champinjon är den svamp som odlas mest i Sverige, cirka 1000 ton per år. Totalt säljs det cirka 8000 ton färska champinjoner i Sverige per år.
    Champinjonens milda nötsmak passar bra både rå i sallader, marinerade, stekta eller i soppa, sås och stuvning. Champinjoner innehåller högvärdiga proteiner och mineraler, inget fett och mycket lite kolhydrater. Vill du testa något nytt? Prova friterad svamp eller stora champinjoner panerade och stekta som kotletter.

  • Skogschampinjon

    Skogschampinjon

    Skogschampinjonen är nära besläktad med den vanliga champinjonen och används ofta på samma sätt men den är lite mera smakrik. Till skillnad från vad namnet antyder odlas den oftast och importeras till största del.

  • Kantarell

    Kantarell

    En svensk klassiker, gul på sommaren och brun trattkantarell på hösten. Har en aromatisk skarp smak och passar smörstekt på macka, i sås och som smaksättare i soppor och grytor eller som tillbehör till kött och vilt. Trattkantararellen har en mer ”skogig” smak och något mindre tuggmotstånd än gul kantarell.

  • Portabello

    Portabello

    Portabello är en större variant av champinjonen. Den har en fylligare smak än vanlig champinjon och skogschampinjon. Portabello odlas i Sverige men sägs ursprungen vara från Italien. Används i såser, stuvningar, grytor, fylld eller gratinerad. Hel portabello är perfekt att lägga på grillen.

  • Shiitake

    Shiitake

    Shiitake kommer ursprungligen från Japan och Kina och började odlas i Europa och USA på 1980-talet. Idag odlas den även i Sverige. Smaken är kryddigare än hos andra matsvampar och används ofta i asiatiska maträtter. Passar även bra till pasta, kött, i wok och är god att grilla.

  • Ostronskivling

    Ostronskivling

    Ostronskivling är en av de mest odlade svamparna i världen. Till Sverige kom den först i mitten på 1980-talet och den har blivit mycket populär tack vare sin aromatiska, milda smak och breda användningsområde. Passar såväl som ensamrätt som tillsammans med kött, vilt, fågel och fisk samt i risotto och pastarätter. Ostronskivling går bra att knapersteka och drar åt sig mycket smak.

  • Karljohanssvamp

    Karljohanssvamp

    Mycket populär matsvamp som passar till det mesta och förhöjer smaken i såser, grytor, soppor och mycket mer. Har en mild, nötlik smak och kan växa sig riktigt stor.

  • Tryffel

    Tryffel

    Tryffel är en riktig delikatess och går bland annat att finna på Gotland. Tryffel har en speciell doft och nötliknande och syrlig smak. Passar utmärkt med pasta, kött, och risotto. Använd som krydda i slutet av matlagningen.

6 magiska recept med svamp

  • Omelett med råstekt broccoli och svamp

    Omelett med råstekt broccoli och svamp

    Ont om inspiration när du ska laga mat för en person? Sväng ihop en god omelett med råstekt broccoli och svamp, eller välj dina egna favoritgrönsaker. Toppa gärna med riven parmesan för pricken över i:et.

    - Omelett med råstekt broccoli och svamp

    Spara

  • Gyoza med tofu, shiitakesvamp och ingefära

    Gyoza med tofu, shiitakesvamp och ingefära

    Lakto-ovo-vegetariska japanska gyoza dumplings, även kallade potstickers, med en fyllning av tofu, shiitake och ingefära. De ångas och steks i panna för en krispig stekyta men ångkokt insida. Med färdig dumplingsdeg blir tillagningen både snabb och enkel!

    - Gyoza med tofu, shiitakesvamp och ingefära

    Spara

  • Stekta kroppkakor med svamp och hasselnötter

    Stekta kroppkakor med svamp och hasselnötter

    Sveriges egna dumpling – kroppkakan! Här gör vi den lakto-ovo-vegetarisk och fyller den med svamp och hasselnötter. Dessa ljuvliga kroppkakor smörsteks gyllengula och serveras med rårörda lingon, brynt smör och persilja.

    - Stekta kroppkakor med svamp och hasselnötter

    Spara

  • Pizza funghi

    Pizza funghi

    Pizzasugen? Baka en lakto-ovo vegetarisk champinjonpizza! Vår pizza funghi är en pizza bianco med en fyllning av svampkräm, mozzarella, parmesan och basilika. Pizzan på bilden är bakad i en vedugn, vårt recept är anpassat för hemmabruk och resultatet ser annorlunda ut men blir minst lika gott.

    - Pizza funghi

    Spara

  • Kantarelltoast med färskost och bacon

    Kantarelltoast med färskost och bacon

    Kantareller är som godast när de serveras på en toast! Perfekt som lyxig förrätt, enklare lunch eller lätt middag. Här gör vi den med smörstekta kantareller, bacon, färskost, persilja och parmesan. Om du vill göra kantarelltoasten utan kött, är det bara att utesluta bacon.

    - Kantarelltoast med färskost och bacon

    Spara

  • Lasagne med karljohansvamp

    Lasagne med karljohansvamp

    I Italien kallas denna vita svamplasagne utan tomatsås för Lasagne funghi porcini. Det är en riktigt krämig lasagne med karljohansvamp, parmesan, vitt vin, och bechamelsås. Perfekt comfort food en kylig kväll!

    - Lasagne med karljohansvamp

    Spara

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer