Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Utan svamp – inget liv! Jästsvampar ger oss bröd, mjölkprodukter, vin och öl. Svampar bryter ner växter och är en ovärderlig del av näringskedjan. Och inte minst är de riktigt mumsiga.

Sofie Lundmark
Tips: Här hittar du alla recept med svamp. 

  • Champinjon

    Champinjon

    Champinjon är den svamp som odlas mest i Sverige, cirka 1000 ton per år. Totalt säljs det cirka 8000 ton färska champinjoner i Sverige per år.
    Champinjonens milda nötsmak passar bra både rå i sallader, marinerade, stekta eller i soppa, sås och stuvning. Champinjoner innehåller högvärdiga proteiner och mineraler, inget fett och mycket lite kolhydrater. Vill du testa något nytt? Prova friterad svamp eller stora champinjoner panerade och stekta som kotletter.

  • Skogschampinjon

    Skogschampinjon

    Skogschampinjonen är nära besläktad med den vanliga champinjonen och används ofta på samma sätt men den är lite mera smakrik. Till skillnad från vad namnet antyder odlas den oftast och importeras till största del.

  • Kantarell

    Kantarell

    En svensk klassiker, gul på sommaren och brun trattkantarell på hösten. Har en aromatisk skarp smak och passar smörstekt på macka, i sås och som smaksättare i soppor och grytor eller som tillbehör till kött och vilt. Trattkantararellen har en mer ”skogig” smak och något mindre tuggmotstånd än gul kantarell.

  • Portabello

    Portabello

    Portabello är en större variant av champinjonen. Den har en fylligare smak än vanlig champinjon och skogschampinjon. Portabello odlas i Sverige men sägs ursprungen vara från Italien. Används i såser, stuvningar, grytor, fylld eller gratinerad. Hel portabello är perfekt att lägga på grillen.

  • Shiitake

    Shiitake

    Shiitake kommer ursprungligen från Japan och Kina och började odlas i Europa och USA på 1980-talet. Idag odlas den även i Sverige. Smaken är kryddigare än hos andra matsvampar och används ofta i asiatiska maträtter. Passar även bra till pasta, kött, i wok och är god att grilla.

  • Ostronskivling

    Ostronskivling

    Ostronskivling är en av de mest odlade svamparna i världen. Till Sverige kom den först i mitten på 1980-talet och den har blivit mycket populär tack vare sin aromatiska, milda smak och breda användningsområde. Passar såväl som ensamrätt som tillsammans med kött, vilt, fågel och fisk samt i risotto och pastarätter. Ostronskivling går bra att knapersteka och drar åt sig mycket smak.

  • Karljohanssvamp

    Karljohanssvamp

    Mycket populär matsvamp som passar till det mesta och förhöjer smaken i såser, grytor, soppor och mycket mer. Har en mild, nötlik smak och kan växa sig riktigt stor.

  • Tryffel

    Tryffel

    Tryffel är en riktig delikatess och går bland annat att finna på Gotland. Tryffel har en speciell doft och nötliknande och syrlig smak. Passar utmärkt med pasta, kött, och risotto. Använd som krydda i slutet av matlagningen.