Hoppa till sidans innehåll

Nyfiken på att göra egen surdegsgrund? Det enda du behöver är mjöl, vatten och salt... och tålamod − en surdeg vill inte bli stressad. Här visar vi hur du gör en surdeg från grunden.

Av Martin Johansson, blogg Pain du Martin

3 recept på surdegsbröd hittar du längre ner på sidan.

Se också: Alla våra recept för dig som vill baka bröd!

Surdeg, så gör du!

  • Dag 1 – morgon

    Häll 30 g rågmjöl och 1 dl vatten i en burk med lock. Rör om och sätt på locket.

    Ställ varmt i 3 dagar.

  • Dag 1–3

    Skaka burken morgon och kväll.

  • Dag 4 – morgon

    Tillsätt 90 g rågmjöl och 1 dl vatten och rör om.

  • Dag 4 – kväll

    Ta drygt 50 g av degen och släng resten. Tillsätt 60 g rågmjöl och 1 dl vatten och rör om.

  • Dag 5

    Klart! Använd surdegen i baket istället för jäst. Viktigt att surdegen är aktiv, dvs. att den "bubblar" och luktar surt. Är inte surdegen aktiv - börja om från början.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer