Hoppa till sidans innehåll

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för stundande veckan förberedda. Denna gång står bland annat sesamkyckling, bulgur- och halloumibiffar och gnocchigratäng på menyn.

Tips: Här hittar du alla våra söndagspreppar!

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ICA.se/buffe där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer  – vare sig det är till middag eller matlåda.

Konceptet är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

Förbered det här

  • Ratatouille till 2 måltider för 4 personer

    Ratatouille till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1 ½ kg blandade grönsaker, t ex aubergine, zucchini, paprika
    1 rödlök
    2 vitlöksklyftor
    ½ dl olivolja
    1 msk tomatpuré
    1 förp krossade tomater à 400 g
    2 dl vatten
    2 msk rödvinsvinäger
    2 tsk salt

    GÖR SÅ HÄR
    1. Grovhacka alla grönsaker. Skala och skiva löken tunt, skala och hacka vitlöken. Fräs röd- och vitlöken i oljan ca 5 minuter på låg värme tills den mjuknar. Tillsätt grönsaker och tomatpuré och fräs ytterligare 5–10 minuter.
    2. Häll i krossade tomater, vatten, vinäger och salt. Låt koka 30–40 minuter under lock på svag värme.

  • Sesamkyckling till 2 måltider för 4 personer

    Sesamkyckling till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    ca 1,2 kg kycklinglårfilé
    3 msk sesamolja
    3 msk japansk soja
    3 msk sesamfrön
    1 tsk salt

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 200°C. Rör ihop sesamolja, soja, sesamfrön och salt. Blanda med kycklingen.
    2. Lägg i en ugnsform och ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter, tills kycklingen är klar.

  • Pesto med basilika — ger ca 2 dl

    Pesto med basilika — ger ca 2 dl

    INGREDIENSER
    2 krukor basilika
    ½ dl pinjenötter
    1 riven vitlöksklyfta
    1 dl finriven parmesan
    1 ½ dl olivolja
    ½ tsk salt
    2 krm svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Mixa alla ingredienser till en slät pesto.

  • Kokt bulgur till 3 måltider för 4 personer

    Kokt bulgur till 3 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    5 dl bulgur

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka enligt anvisning på förpackningen.

Laga det här

  • SÖNDAG Sesamkyckling med ratatouille och pesto

    SÖNDAG Sesamkyckling med ratatouille och pesto


    REDAN FÄRDIGT
    ​​½ sats sesamkyckling
    ca 4 dl kokt bulgur
    ½ sats ratatouille
    ¹/³ sats pesto

    GÖR SÅ HÄR
    1. Servera kycklingen med bulgur, ratatouille och pesto.

  • MÅNDAG Bulgur- och halloumifritters med pestokräm

    MÅNDAG Bulgur- och halloumifritters med pestokräm


    REDAN FÄRDIGT
    2 dl kokt bulgur
    ¹/³ sats pesto

    TILLSÄTT
    4 dl finriven morot
    200 g riven halloumi
    2 ägg
    2 msk majsstärkelse
    1–2 krm chiliflakes
    2 krm salt
    2 krm svartpeppar
    1 dl crème fraiche
    65 g blandsallad
    rapsolja

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 225°C. Rör ihop bulgur, morot, halloumi, ägg, majsstärkelse, chiliflakes, salt och peppar. Forma till ca 10 stycken biffar och lägg på en bakpappersklädd plåt. Pensla med olja och ställ in i mitten av ugnen 10 minuter. Vänd sedan och ställ in ytterligare ca 5 minuter.
    2. Blanda peston med crème fraichen. Servera fritters med pestokräm och sallad.

  • TISDAG Stekt bulgur med kyckling och färska bönor

    TISDAG Stekt bulgur med kyckling och färska bönor


    REDAN FÄRDIGT
    ½ sats sesamkyckling
    ca 4 dl kokt bulgur

    TILLSÄTT
    250 g färska bönor, t ex haricots verts eller vaxbönor
    1 broccoli, 250 g
    ½–1 röd chilifrukt
    2 salladslökar
    1 riven vitlöksklyfta
    3 msk japansk soja
    1 msk sesamolja
    ½ dl sweet chilisås
    3 ägg
    1 msk sesamfrön
    rapsolja, salt
    limeklyftor, koriander och sweet chilisås till servering

    GÖR SÅ HÄR
    1. Ansa bönorna. Skär broccolin i buketter och skiva stammen tunt. Skiva chilin och salladslöken tunt. Strimla kycklingen.
    2. Stek broccoli och bönor i 2 msk olja ca 3 minuter på hög värme i en stor stekpanna. Tillsätt kyckling, bulgur, chili, salladslök och vitlök. Krydda med ½ tsk salt. Stek ytterligare ca 3 minuter.
    3. Vispa ihop soja, sesamolja, sweet chilisås och ägg. Häll över och rör runt. Ta från värmen.
    4. Toppa med sesamfrön och koriander. Servera med limeklyftor och extra sweet chilisås.

  • ONSDAG Gnocchigratäng med svamp och mozzarella

    ONSDAG Gnocchigratäng med svamp och mozzarella


    REDAN FÄRDIGT
    ½ sats ratatouille
    ¹/³ sats pesto

    TILLSÄTT
    250 g champinjoner
    2 msk smör
    400 g gnocchi
    250 g mozzarella
    2 msk pumpakärnor
    65 g ruccola
    salt, svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 225°C. Ansa och kvarta svampen. Stek i smöret ca 5 minuter tills den får lite färg. Krydda med ½ tsk salt och 2 krm peppar.
    2. Blanda svamp, ratatouille och gnocchi i en ugnsform. Bryt mozzarellan i bitar och fördela över. Ringla över peston och strö över pumpakärnor.
    3. Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter. Toppa med ruccola.