Hoppa till sidans innehåll

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för stundande veckan förberedda. Denna gång blir det bland annat paj med lax och rödbetor, rostad potatissallad, och lax carbonara.

Tips: Här hittar du alla våra söndagspreppar!

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ICA.se/buffe där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer  – vare sig det är till middag eller matlåda.
 
Konceptet är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

Förbered det här

  • Färskpotatis i ugn till 2 måltider för 4 personer

    Färskpotatis i ugn till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1 ½ kg färskpotatis
    2 msk olivolja
    1 tsk salt
    ½ tsk svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. 1. Sätt ugnen på 225°C. Tvätta eller skrubba potatisen. Halvera om de är stora och lägg på en plåt. Blanda med olja, salt och peppar. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter tills de fått fin färg och är mjuka.

  • Rostade rödbetor med rosmarin till 2 måltider för 4 personer

    Rostade rödbetor med rosmarin till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1 ½ kg rödbetor
    2 msk olivolja
    1 tsk torkad rosmarin eller 2 msk färsk hackad
    1 tsk salt
    2 krm svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 200°C. Skala rödbetorna och skär i klyftor. Blanda med olja och kryddor på en plåt. Ställ in i mitten av ugnen ca 40 minuter tills de är mjuka.

  • Laxfilé i ugn med citron till 3 måltider för 4 personer

    Laxfilé i ugn med citron till 3 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    ca 1,2 kg färsk laxfilé utan skinn
    1 msk finrivet citronskal
    1 ½ tsk salt
    1 tsk svartpeppar
    2 msk olja

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 175°C. Lägg laxen i en smord ugnsform. Ringla över olja och strö över salt, peppar och citronskal. Ställ in i ugnen ca 25 minuter tills laxen är klar.

  • Dillpicklad gurka till 2 måltider för 4 personer

    Dillpicklad gurka till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1 gurka
    ½ dl ättiksprit 12 %
    1 dl strösocker
    2 dl vatten
    1 msk hackad dill

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skiva gurkan och lägg i en burk. Rör ihop ättika, socker, vatten och dill. Blanda med gurkan. Förvara i kylen.

Laga det här

  • SÖNDAG Lax med rostad färskpotatis, rödbetor och picklad gurka



    REDAN FÄRDIGT
    500 g laxfilé i ugn med citron
    500 g färskpotatis i ugn
    500 g rostade rödbetor med rosmarin
    1/2 sats dillpicklad gurka
    TILLSÄTT
    2 dl gräddfil

    GÖR SÅ HÄR
    1. Servera laxen med den rostade potatisen, rödbetorna och picklad gurka.
    2. Toppa med gräddfil.

  • MÅNDAG Paj med rödbetor, getost och lax



    REDAN FÄRDIGT
    500 g rostade rödbetor med rosmarin
    350 g laxfilé i ugn med citron
    TILLSÄTT
    1 förp kyld pajdeg (à 250 g)
    65 g bladspenat
    200 g getost
    3 ägg
    3 dl mjölk
    1/2 tsk salt
    2 krm svartpeppar
    65 g blandsallad
    2 msk rostade pinjenötter

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 200°C. Rulla ut degen i en pajform (ca 26 cm i diameter). Nagga botten, förgrädda pajskalet 5–10 minuter.
    2. Fördela rostade rödbetorna och spenat i pajskalet. Bryt laxen i bitar och smula getosten och strö över. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll över fyllningen.
    3. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter tills pajen har stannat och fått fin färg. Servera med en grönsallad och strö gärna över pinjenötter.

  • TISDAG Lax carbonara



    REDAN FÄRDIGT
    350 g laxfilé i ugn med citron
    TILLSÄTT
    4 port spaghetti
    150 g salladsärtor
    350 g ugnsbakad lax (se länk)
    3 äggulor
    1 dl finriven parmesan ( extra till servering)
    1 dl vispgrädde eller crème fraiche
    1 riven vitlöksklyfta
    1/2 msk finrivet citronskal
    2 msk hackad dill
    1/2 tsk salt
    2 krm svartpeppar
    2 dl frysta tinade ärtor

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka spaghettin enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spar 1 dl av kokvattnet (för 4 port).
    2. Strimla salladsärtorna. Bryt laxen i bitar.
    3. Vispa ihop äggulor, parmesan, grädde eller crème fraiche, vitlök, citronskal, dill, salt och peppar. Blanda med spaghettin och kokvattnet, värm till en krämig carbonana.
    4. Vänd ner salladsärtor, ärter och lax. Toppa med lite riven parmesan.

  • ONSDAG Rostad potatissallad med fetaost och pepparrotsdressing



    REDAN FÄRDIGT 1 kg färskpotatis i ugn 1/2 sats dillpicklad gurka
    TILLSÄTT
    2 dl crème fraiche eller matyoghurt
    ca 2 - 3 msk finriven pepparrot
    1 krm salt
    1 rödlök
    1 knippe rädisor (à ca 300 g)
    2 msk olivolja
    1 tsk flingsalt
    2 krm svartpeppar
    150 g fetaost
    färsk dill

    GÖR SÅ HÄR
    1. Rör ihop crème fraiche, pepparrot och salt till en dressingen.
    2. Skala och skiva löken tunt. Ansa, skölj och halvera rädisorna.
    3. Blanda färskpotatisen med rödlök, rädisor, olja, flingsalt och peppar. Toppa med fetaost, dillpicklad gurka och dekorera med färsk dill.