Hoppa till sidans innehåll

Vällagad mat för alla! Vi hjälper dig att lägga vardagspusslet med hjälp av Söndagspreppen. Månadens meny är inspirerad av Medelhavet: Det blir bland annat rostad paprika, gremolata med oliver och kyckling med smak av apelsin.

Recept och styling Hedvig Billengren Lindenbaum Foto Elin Sylwan
Tips: Här hittar du alla våra söndagspreppar!

Meny för 4 personer

SÖNDAG
Kycklingfilé i ugn med ris och rostad paprika

MÅNDAG
Kycklingsoppa med ris och citron

TISDAG
Pasta med brysselkål, brynt smör och olivgremolata

ONSDAG
Pizza med paprika, tomat och pinjenötter

Förbered det här

  • Kycklingfilé i ugn med apelsin och chili

    Kycklingfilé i ugn med apelsin och chili

    Receptet hittar du här.

  • Gremolata med oliver

    Gremolata med oliver

    Receptet hittar du här.

  • Rostad paprika

    Rostad paprika

    Receptet hittar du här.

  • Kokt ris

    Kokt ris

    till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    4 dl jasminris
    ¾ tsk salt

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen med saltet.

Laga det här

  • Söndag

    Söndag

    Kycklingfilé i ugn med ris och rostad paprika till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    2/3 sats kycklingfilé i ugn
    2/3 sats kokt ris
    ½ sats rostad paprika
    ½ sats gremolata med oliver

    GÖR SÅ HÄR
    1. Servera kycklingen med ris, rostad paprika och gremolata med oliver.

  • Måndag

    Måndag

    Kycklingsoppa med ris och citron till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    1/3 sats kycklingfilé i ugn
    1/3 sats kokt ris
    TILLSÄTT
    2 stora eller 4 små schalottenlökar
    2 selleristjälkar
    2 msk olivolja
    1 lagerblad
    1 grönsaksbuljongtärning
    2 msk finrivet citronskal
    1 msk färskpressad citronjuice
    1 ask smörgåskrasse 100 g
    salt, svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skala löken. Finhacka löken och sellerin. Stek i oljan tillsammans med lagerblad tills löken mjuknar. Tillsätt 8 dl vatten, buljongtärning, citronskal och -juice. Låt koka upp.
    2. Dela kycklingen i mindre bitar. Lägg i soppan tillsammans med riset. Låt koka på svag värme ca 5 minuter tills kycklingen är varm, smaka av med salt.
    3. Toppa soppan med krasse och peppar.
    Tips! Byt gärna ut krassen mot valfri ört som du har hemma.

  • Tisdag

    Tisdag

    Pasta med brysselkål, brynt smör och olivgremolata till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ½ sats gremolata med oliver
    TILLSÄTT
    500 g brysselkål
    1 msk olivolja
    ½ tsk salt
    ca 300 g pasta
    100 g smör
    parmesan till servering

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 225 °C. Ansa och halvera brysselkålen. Blanda med olja och salt på en plåt. Rosta i mitten av ugnen 10–15 minuter tills de får lite färg.
    2. Koka pastan al dente i saltat vatten. Bryn smöret i en liten kastrull.
    3. Blanda pastan med det brynta smöret och brysselkålen. Toppa med gremolata med oliver och parmesan.
    Tips! Istället för parmesan går det fint att servera pastan med någon annan smakrik ost.

  • Onsdag

    Onsdag

    Pizza med paprika, tomat och pinjenötter till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ½ sats rostad paprika
    TILLSÄTT
    2 förp kyld pizzadeg à 400 g, gärna surdeg
    1 gul lök
    2 vitlöksklyftor
    4 msk olivolja
    400 g små tomater
    300 g vitkål
    1 tsk vinäger
    1 tsk dijonsenap
    1 tsk strösocker
    2 mozzarella à 125 g
    1 dl rostade pinjenötter
    ½ kruka basilika
    salt, svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skala och skiva lök och vitlök tunt. Stek i 2 msk olja och 2 krm salt tills löken mjuknar ca 10 minuter. Halvera tomaterna och tillsätt, stek ytterligare 5–10 minuter tills tomaterna kokat sönder lite.
    2. Hyvla kålen tunt, gärna på mandolin. Rör ihop vinäger, senap, socker, 2 krm salt och 2 msk olja och blanda med kålen.
    3. Sätt ugnen på 225 °C. Kavla eller tryck ut pizzadegarna på varsin bakpappersklädd plåt. Bred ut tomatsåsen och toppa med rostad paprika och mozzarella i bitar. Salta och peppra.
    4. Grädda pizzorna en i taget 20–25 minuter tills de får fin färg. Toppa med pinjenötter och basilika och servera med kålsalladen.
    Tips! Istället för pinjenötter kan du toppa pizzan med solroskärnor.