Hoppa till sidans innehåll

Förbered för veckans måltider genom att laga en härlig söndagsmiddag samtidigt som du sätter grunden till tre nya måltider för veckan! Månadens meny bjuder på rätter med sesambakad lax.

Tips:Här hittar du alla våra söndagspreppar!

Söndagspreppa för en enklare vardag

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ICA.se/buffe där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer  –   vare sig det är till middag eller matlåda. 

Konceptet är enkelt – på söndagen lagar du några större satser av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med några ytterligare ingredienser och har lunchen eller middagen klar på mindre än en kvart.

Förbered det här

  • Citron och sesambakad lax

    INGREDIENSER
    ca 1 kg laxfilé utan skinn
    3 msk olivolja
    2 tsk salt
    2 tsk svartpeppar
    2 msk finrivet citronskal
    1 msk sesamfrön

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 175°C. Blanda olja, salt, peppar och citronskal. Gid in laxen med kryddblandningen.
    2. Lägg i en smord ugnsform. Strö över sesamfrön. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter, beroende på tjocklek.

    Under tiden
    Skala och skär rotfrukterna.

    3. Kyl snabbt ner hälften av laxen och förvara i en tättslutande burk i kylen.

  • Rostade rotfrukter

    INGREDIENSER
    1 kg morötter
    1 kg palsternacka
    ½ dl olivolja
    1 ½ tsk salt
    ½ tsk svartpeppar

    Gör så här
    1.Sätt ugnen på 225°C. Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar och lägg på en plåt.
    2. Blanda med olja, salt och peppar. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter. Rör om då och då.

    Under tiden
    Gör det tomatkokta matvetet.

    3. Kyl snabbt ner ¾ delar av rotfrukterna och förvara i en tättslutande burk i kylen.

  • Tomatkokt matvete

    INGREDIENSER
    500 g matvete
    2 rivna vitlöksklyftor
    2 msk rapsolja
    1 förp passerade tomater, 500 g
    1 grönsaksbuljongtärning
    6-7 dl vatten
    ¾ tsk salt
    1 msk honung

    GÖR SÅ HÄR
    1. Fräs vitlöken i rapsoljan tills den mjuknar.
    2.Tillsätt matvete, passerade tomater, buljongtärning, vatten, salt och honung. Låt koka ca 15 minuter under lock tills matvetet är klart, det ska ha lite tuggmotstånd. Rör om då och då. Kyl snabbt ner 1/3 av matvetet och förvara i en tättslutande burk i kylen.

Laga det här

  • SÖNDAG Lax med matveteotto och rostade rotfrukter För 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    500 g citron- och sesambakad lax
    2/3 sats tomatkokt matvete
    ¼ sats rostade rotfrukter

    TILLSÄTT
    2 dl riven parmesan
    1-2 dl vatten
    65 g rucola
    1 dl rostade hackade hasselnötter

    GÖR SÅ HÄR
    1. Rör ner parmesan och vatten i matvetet. Smaka av med salt och peppar.
    2. Servera med laxen men tomatveteotton och rostade rotfrukter. Toppa med rucola och hasselnötter

  • MÅNDAG Nudelsoppa med kokos och lax

    REDAN FÄRDIGT
    250 g citron och sesambakad lax
    ¼ sats rostade rotfrukter

    TILLSÄTT
    250 g äggnudlar
    150 g salladsärtor
    2 tsk röd currypaste
    1 burk kokosmjölk, 400 ml
    2 dl vatten
    1 grönsaksbuljongtärning
    2 msk japansk soja
    rapsolja
    limeklyftor, koriander och rostad lök till servering

    GÖR SÅ HÄR
    1.Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Häll av och blanda med 1 msk olja.
    2. Skär rotfrukterna i mindre bitar. Strimla salladsärtorna.
    3. Fräs rotfrukterna i 1 msk olja med currypasten. Tillsätt kokosmjölk, vatten, grönsaksbuljong och soja. Låt koka ca 5 minuter.
    4. Lägg upp nudlar i 4 skålar. Häll över soppan. Toppa med lax, salladsärtor, koriander och rostad lök. Servera med limeklyftor.

  • TISDAG Laxwrap med fetaostkräm och snabbpicklad gurka

    REDAN FÄRDIGT
    250 g citron och sesambakad lax
    1/3 sats tomatkokt matvete

    TILLSÄTT
    150 g fetaost
    1 dl crème fraiche
    1 msk dill
    1 krm salt
    1 krm svartpeppar
    ½ gurka
    2 msk vinäger
    1 msk honung
    8 små tortillabröd
    ½ påse blandsallad, à 65 g

    GÖR SÅ HÄR
    1. Smula fetaosten i en skål och blanda med yoghurt och dill. Krydda med salt och peppar. Skiva gurkan och blanda med vinäger och honung.
    2. Värm laxen och matvetet. Fyll bröden med fetaostkräm, sallad, matvete, lax och gurka.

  • ONSDAG Rotfruktspytt med senapskräm och stekt ägg

    REDAN FÄRDIGT 2/4 sats rostade rotfrukter

    TILLSÄTT
    300 g chorizo
    4 ägg
    2 msk senap, gärna grovkornig
    2 dl crème fraiche
    2 msk smör
    1 msk olja
    1 dl färsk persilja

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skiva chorizon. Skär rotfrukterna i mindre bitar. Stek chorizo och rotfrukter i smöret tills de får lite färg. Stek äggen oljan.
    2. Rör ihop senap och crème fraiche. Servera pytten med stekt ägg och senapskräm. Toppa med persilja.