Hoppa till sidans innehåll

Preppa 4 enkla grundrecept och du har förberett fyra goda måltider för veckan. Månadens Söndagspreppen bjuder på matig hummus, en frisk nudelrätt med vietnamesiska smaker, krämig blomkålssoppa och en ljuvlig shakshuka.

Recept och styling Hedvig Billengren Lindenbaum Foto Mathias Nordgren
Tips: Här hittar du alla våra söndagspreppar!

Meny för 4 personer

SÖNDAG
Hummus med tomatgryta, fläskfärs och picklad morot

MÅNDAG
Nudlar med fläskfärs, picklad morot och nuoc cham-dressing

TISDAG
Kikärts- och blomkålssoppa med krutonger och yoghurt

ONSDAG
Shakshuka med grönkål

Förbered det här

  • Hummus

    Hummus

    12 portioner av receptet som du hittar här. Observera att du alltså behöver ändra antalet portioner till 12 innan du lagar receptet.

  • Snabbpicklad morot

    Snabbpicklad morot

    Receptet hittar du här.

  • Aubergine- och tomatgryta

    Aubergine- och tomatgryta

    Receptet hittar du här.

  • Kryddig fläskfärs

    Kryddig fläskfärs

    till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    500 g fläskfärs
    1 vitlöksklyfta
    2 msk smör
    1 tsk chiliflakes
    ½ tsk malen kanel
    1 krm svartpeppar
    1 ½ msk japansk soja

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skala och finhacka vitlöken.
    2. Fräs vitlöken och de torra kryddorna i smöret någon minut. Tillsätt fläskfärsen och stek tills den får lite färg. Tillsätt sojan och stek tills färsen är genomstekt.

Laga det här

  • Söndag

    Söndag

    Hummus med tomatgryta, fläskfärs och picklad morot till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ⅘ sats hummus
    ⅓ aubergine- och tomatgryta
    ½ sats kryddig fläskfärs
    ½ sats picklad morot
    TILLSÄTT
    4 pitabröd

    GÖR SÅ HÄR
    1. Dela upp hummusen i fyra skålar och gör en grop i mitten. Fyll med aubergine- och tomatgryta och toppa med den kryddiga färsen. Servera med picklad morot och pitabröd.

  • Måndag

    Måndag

    Nudlar med fläskfärs, picklad morot och nuoc cham-dressing till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ½ sats kryddig fläskfärs
    ½ sats picklad morot
    TILLSÄTT
    2 stora eller 4 små schalottenlökar
    2 msk rapsolja
    300 g risnudlar
    2 msk strösocker
    1 dl färskpressad limejuice
    1 röd chili
    1 vitlöksklyfta
    2 msk asiatisk fisksås
    1 tsk japansk soja
    250 g isbergssallad
    1 kruka koriander
    1 kruka thaibasilika
    ev 2 dl rostade jordnötter, hackade

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skala och skiva schalottenlöken. Stek i olja i en stekpanna tills den får lite färg. Tillsätt fläskfärsen och stek på hög värme ca 10 minuter tills den blir knaprig.
    2. Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skölj i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag.
    3. Rör ihop socker och limejuicen i en skål. Skiva chilin och vitlöken tunt och tillsätt tillsammans med ½ dl vatten, fisksås och soja. Strimla isbergssalladen.
    4. Fördela nudlar och sallad i fyra skålar. Toppa med fläskfärs, den picklade moroten, koriander och thaibasilika. Servera med dressingen och ev hackade jordnötter.

  • Tisdag

    Tisdag

    Kikärts- och blomkålssoppa med krutonger och yoghurt till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ⅕ sats hummus
    TILLSÄTT
    1 stor eller 2 små schalottenlökar
    350 g blomkål
    1 kruka salvia
    5 msk olivolja
    1 tsk torkad timjan
    1 grönsaksbuljongtärning
    1 skiva dagsgammalt bröd
    1 dl rostade hasselnötter
    2 dl matyoghurt 10 %
    ½ tsk flingsalt
    salt, peppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skala och hacka löken. Skär blomkålen i mindre bitar. Plocka bladen från salvian. Stek löken i 3 msk olivolja i en stor kastrull tills den mjuknar. Tillsätt blomkål, timjan, 8 dl vatten och smula ner buljongtärningen. Låt koka på svag värme tills blomkålen är mjuk, 5–10 minuter.
    2. Riv brödet i små bitar. Stek i 2 msk olivolja i ett par minuter. Tillsätt flingsalt och salvia och stek tills allt är krispigt. Hacka hasselnötterna och blanda med brödkrispet.
    3. Tillsätt hummusen i soppan och mixa slätt med stavmixer. Späd eventuellt med lite vatten och smaka av med salt och peppar.
    4. Servera soppan med en klick yoghurt och krutongerna.

  • Onsdag

    Onsdag

    Shakshuka med grönkål till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ⅔ sats aubergine- och tomatgryta
    TILLSÄTT
    4 ägg
    150 g grönkål
    1 vitlöksklyfta
    2 msk smör
    1 krm salt
    ½ kruka dill
    bröd till servering

    GÖR SÅ HÄR
    1. Värm upp aubergine- och tomatgrytan i en stekpanna.
    2. Gör fyra små gropar i grytan och knäck i ett ägg i varje. Fortsätt puttra på låg värme under lock tills äggvitan stelnar, ca 10 minuter.
    3. Ta bort den grova stammen från grönkålen och riv bladen i mindre bitar. Skala och skiva vitlöken tunt. Stek grönkål och vitlök i smöret några minuter. Krydda med salt.
    4. Toppa shakshukan med dill och servera med bröd och den frästa grönkålen.