Söndagspreppen:

Med hummus och shakshuka

Preppa 4 enkla grundrecept och du har förberett fyra goda måltider för veckan. Månadens Söndagspreppen bjuder på matig hummus, en frisk nudelrätt med vietnamesiska smaker, krämig blomkålssoppa och en ljuvlig shakshuka.
Fler söndagspreppar!

Preppa veckan med oss!

Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

  • Veckans meny

    Söndag
    Hummus med tomatgryta, fläskfärs och picklad morot

    Måndag
    Nudlar med fläskfärs, picklad morot och nuoc cham-dressing

    Tisdag
    Kikärts- och blomkålssoppa med krutonger och yoghurt

    Onsdag
    Shakshuka med grönkål

Förbered det här

  • Hummus

    Hummus 12 portioner

    Ingredienser
    1 1/2  burk kokta kikärtor (à 400 g)
    4 1/2 msk fin olivolja
    3  pressade vitlöksklyftor
    3 msk tahini (sesam pasta, kan uteslutas)
    1 1/2 tsk spiskummin
    saften av 1 1/2  citron

    Gör så här
    1. Häll av kikärterna i ett durkslag och spola dem under kallt vatten. Låt dem rinna av.
    2. Mixa ärterna tillsammans med olivoljan. Blanda i vitlök, spiskummin och tahini. Smaka av med citronsaft, lite i taget.
    3. Bred ut kikärtsröran på ett fat, ringla över lite extra olivolja. Servera med bröd och oliver.

  • Snabbpicklad morot

    Snabbpicklad morot

    Ingredienser
    1 1/2 dl vatten
    1/2 dl ättiksprit (12 %)
    1/2 dl strösocker
    250 g morötter

    Gör så här
    1. Koka upp vatten, ättika och socker i en liten kastrull. Låt svalna.
    2. Skala morötterna och hyvla dem på längden med en potatisskalare eller mandolin.
    3. Blanda runt morötterna i lagen. Låt stå minst 20 minuter.

  • Aubergine- och tomatgryta

    Aubergine- och tomatgryta

    Ingredienser
    600 g aubergine
    1 msk salt
    2  bananschalottenlökar
    1/2 - 1 dl olivolja
    2 msk tomatpuré
    1 msk torkad oregano
    2  förp krossade tomater (à 390 g)
    1 tsk strösocker
    ca 1 tsk salt
    2 krm svartpeppar

    Gör så här
    1. Skär auberginen i små tärningar. Blanda med salt och låt stå 15 minuter.
    2. Skala och finhacka lökarna.
    3. Torka av saltet från auberginen. Häll ½ dl olivolja (för 4-6 port) i en stor kastrull och stek auberginen på medelvärme ca 10 minuter. Den ska bli mjuk och gyllene. Tillsätt ev mer olja under tiden.
    4. Tillsätt löken och stek tills den blir mjuk. Rör ner tomatpuré och oregano och låt fräsa ytterligare ett par minuter.
    5. Tillsätt krossade tomater, socker, salt och peppar och låt koka på medelvärme ca 20 minuter.

  • Kryddig fläskfärs

    Kryddig fläskfärs till 2 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    500 g fläskfärs
    1 vitlöksklyfta
    2 msk smör
    1 tsk chiliflakes
    ½ tsk malen kanel
    1 krm svartpeppar
    1 ½ msk japansk soja

    Gör så här
    1. Skala och finhacka vitlöken.
    2. Fräs vitlöken och de torra kryddorna i smöret någon minut. Tillsätt fläskfärsen och stek tills den får lite färg. Tillsätt sojan och stek tills färsen är genomstekt.

Laga det här

  • Hummus med tomatgryta, fläskfärs och picklad morot

    Hummus med tomatgryta, fläskfärs och picklad morot

    Redan färdigt
    ⅘ sats hummus
    ⅓ aubergine- och tomatgryta
    ½ sats kryddig fläskfärs
    ½ sats picklad morot

    Tillsätt
    4 pitabröd

    Gör så här
    1. Dela upp hummusen i fyra skålar och gör en grop i mitten. Fyll med aubergine- och tomatgryta och toppa med den kryddiga färsen. Servera med picklad morot och pitabröd.

  • Nudlar med fläskfärs, picklad morot och nuoc cham-dressing

    Nudlar med fläskfärs, picklad morot och nuoc cham-dressing

    Redan färdigt
    ½ sats kryddig fläskfärs
    ½ sats picklad morot

    Tillsätt
    2 stora eller 4 små schalottenlökar
    2 msk rapsolja
    300 g risnudlar
    2 msk strösocker
    1 dl färskpressad limejuice
    1 röd chili
    1 vitlöksklyfta
    2 msk asiatisk fisksås
    1 tsk japansk soja
    250 g isbergssallad
    1 kruka koriander
    1 kruka thaibasilika
    ev 2 dl rostade jordnötter, hackade

    Gör så här
    1. Skala och skiva schalottenlöken. Stek i olja i en stekpanna tills den får lite färg. Tillsätt fläskfärsen och stek på hög värme ca 10 minuter tills den blir knaprig.
    2. Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skölj i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag.
    3. Rör ihop socker och limejuicen i en skål. Skiva chilin och vitlöken tunt och tillsätt tillsammans med ½ dl vatten, fisksås och soja. Strimla isbergssalladen.
    4. Fördela nudlar och sallad i fyra skålar. Toppa med fläskfärs, den picklade moroten, koriander och thaibasilika. Servera med dressingen och ev hackade jordnötter.

  • Kikärts- och blomkålssoppa med krutonger och yoghurt

    Kikärts- och blomkålssoppa med krutonger och yoghurt

    Redan färdigt
    ⅕ sats hummus

    Tillsätt
    1 stor eller 2 små schalottenlökar
    350 g blomkål
    1 kruka salvia
    5 msk olivolja
    1 tsk torkad timjan
    1 grönsaksbuljongtärning
    1 skiva dagsgammalt bröd
    1 dl rostade hasselnötter
    2 dl matyoghurt 10 %
    ½ tsk flingsalt
    salt, peppar

    Gör så här
    1. Skala och hacka löken. Skär blomkålen i mindre bitar. Plocka bladen från salvian. Stek löken i 3 msk olivolja i en stor kastrull tills den mjuknar. Tillsätt blomkål, timjan, 8 dl vatten och smula ner buljongtärningen. Låt koka på svag värme tills blomkålen är mjuk, 5–10 minuter.
    2. Riv brödet i små bitar. Stek i 2 msk olivolja i ett par minuter. Tillsätt flingsalt och salvia och stek tills allt är krispigt. Hacka hasselnötterna och blanda med brödkrispet.
    3. Tillsätt hummusen i soppan och mixa slätt med stavmixer. Späd eventuellt med lite vatten och smaka av med salt och peppar.
    4. Servera soppan med en klick yoghurt och krutongerna.

  • Shakshuka med grönkål

    Shakshuka med grönkål

    Redan färdigt
    ⅔ sats aubergine- och tomatgryta

    Tillsätt
    4 ägg
    150 g grönkål
    1 vitlöksklyfta
    2 msk smör
    1 krm salt
    ½ kruka dill
    bröd till servering

    Gör så här
    1. Värm upp aubergine- och tomatgrytan i en stekpanna.
    2. Gör fyra små gropar i grytan och knäck i ett ägg i varje. Fortsätt puttra på låg värme under lock tills äggvitan stelnar, ca 10 minuter.
    3. Ta bort den grova stammen från grönkålen och riv bladen i mindre bitar. Skala och skiva vitlöken tunt. Stek grönkål och vitlök i smöret några minuter. Krydda med salt.
    4. Toppa shakshukan med dill och servera med bröd och den frästa grönkålen.

FAQ

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer  – vare sig det är till middag eller matlåda. 

Artiklar (1547)

Söndagspreppen:

Lax på olika sätt

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat glasnudelsallad, fiskgryta och kikärtsbiffar på menyn.

Söndagspreppen

Veganska recept

En helvegetarisk meny med bland anat pumpacurry, vegetarisk bourguignon och svamptacos.

Söndagspreppen:

Färgstark budgetmat

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång står bland annat pasta e fagioli, spenatsoppa och morotsbiffar på menyn!

Söndagspreppen:

Vardagshjältar med kyckling och potatis

Genom Söndagspreppen får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång bjuder vi på en vardagsvänlig meny med kyckling, pasta och potatis.

Söndagspreppen:

Smakrik vego

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda

Söndagspreppen:

Vintrig veckomeny med kyckling

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat bakad potatis, rotfruktssoppa och shakshuka på menyn!

Söndagspreppen:

Ca 25 kr per portion

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda, allt för under 25 kr per portion*! Denna vecka står bland annat böngryta, pasta och galette på menyn som är lakto-ovo-vegetarisk.