Hoppa till sidans innehåll

Börja söndagspreppa för veckan! Med några enkla steg får du både söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda.

Recept och styling: Sofia Nilsson, Foto: Mathias Nordgren

Söndagspreppa – för en enklare och godare vardag

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ICA.se/buffe där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda.

Konceptet är enkelt – på söndagen lagar du några större satser av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med några ytterligare ingredienser och har lunchen eller middagen klar på mindre än en kvart.

Förbered det här

  • Örtbakad kyckling till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    8 kycklingfiléer
    2 dl hackade färska örter
    1 msk finrivet citronskal
    3 msk olivolja
    salt, svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 225°C. Lägg kycklingen i en ugnsform. Blanda örter, citronskal, olja, 1 ½ tsk salt och ½ tsk peppar. Gnid in kycklingen med örtblandningen.
    2. Sätt in i mitten av ugnen 20–30 minuter, tills kycklingen är genomstekt.

    Under tiden
    Skär broccolin och sötpotatisen.

    3. Kyl snabbt ner fyra av kycklingfiléerna och förvara i en tättslutande burk i kylen. Låt ugnen stå på.

  • Rostad broccoli till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    3 broccoli, à 250 g
    3 msk olivolja
    salt, svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 225°C. Skär broccolin i mindre bitar. Lägg på en bakpappersklädd plåt och blanda med olivolja, ½ tsk salt och ½ tsk peppar.
    2. Rosta i mitten av ugnen ca 10 minuter, broccolin ska ha lite tuggmotstånd.

    Under tiden
    Rosta nötter och frön.

    3. Ta undan hälften av broccolin, låt svalna och lägg i en tättslutande burk. Förvara i kylen. Höj värmen på ugnen till 250°C till sötpotatisen.

  • Chilirostad sötpotatis till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1 kg sötpotatis
    3 msk olivolja
    1 tsk chiliflakes
    ½ tsk salt

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 250°C. Skala sötpotatisen, skär i cm-stora tärningar och lägg på en bakpappersklädd plåt. Blanda med olivolja, chiliflakes och salt.
    2. Rosta i mitten av ugnen 10–15 minuter tills den får färg, rör om efter halva tiden.

    Under tiden
    Mixa ihop peston.

    3. Låt sötpotatisen svalna och fördela i två tättslutande burkar. Förvara i kylen.

  • Saltrostade nötter och frön ca 2 dl

    INGREDIENSER
    2 dl blandade nötter och/eller frön
    2 tsk olivolja
    1 krm salt

    GÖR SÅ HÄR
    1. Rosta nötter eller frön i oljan i en stekpanna tills de får lite färg. Strö över salt. Låt svalna. Förvara i en tättslutande burk.

  • Röd pesto ca 2 dl

    INGREDIENSER
    100 g soltorkade tomater
    ½ dl saltrostade nötter eller frön
    ½ dl riven parmesan
    1 riven vitlöksklyfta
    ¾ dl olivolja
    1 krm salt
    1 krm svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Mixa alla ingredienser i en matberedare. Förvara i en tättslutande burk i kylen.

Laga det här

  • SÖNDAG Örtbakad kyckling med ljummen broccolisallad och pestokräm 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    4 örtbakade kycklingfiléer
    1 dl röd pesto
    ½ sats rostad broccoli
    ½ dl saltrostade nötter eller frön

    TILLSÄTT
    2 dl matyoghurt
    1 rödlök
    1 rött äpple
    65 g babyspenat
    1 msk olivolja
    1 msk färskpressad citronjuice
    flingsalt, svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skiva kycklingen. Blanda pesto och matyoghurt. Skala och skiva rödlöken tunt. Kärna ur och skiva äpplet tunt.
    2. Blanda broccoli, spenat, rödlök, olivolja och citronjuice. Krydda med salt och peppar. Toppa med skivat äpple och rostade nötter eller frön. Servera kycklingen med salladen och pestokrämen.

  • MÅNDAG Sallad med sötpotatis, kyckling och chilidressing 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    4 örtbakade kycklingfiléer
    ½ sats rostad sötpotatis
    ½ dl saltrostade nötter eller frön

    TILLSÄTT
    1 förp kokta linser, 380 g
    2 dl matyoghurt
    1–2 tsk sambal oelek
    1 msk färskpressad limejuice
    2 tsk flytande honung
    2 avokador
    150 g salladsärtor
    65 g blandade salladsblad
    ½ dl torkade tranbär
    olivolja
    salt, svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skiva kycklingen. Häll av och skölj linserna, låt rinna av. Blanda linser med 1 msk olivolja och 1 krm salt.
    2. Blanda yoghurt, sambal, ½ msk limejuice, honung, 1 krm salt och 1 krm peppar. Dela, kärna ur och gröp ur avokadorna. Skär i skivor och ringla över ½ msk limejuice. Strimla salladsärtorna.
    3. Fördela linser, sallad, sötpotatis, kyckling, salladsärtor och avokado på ett fat eller i matlådor. Strö över tranbär och nötter eller frön. Servera med dressingen.

  • TISDAG Pasta med sötpotatis, halloumi och röd pesto 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ½ sats rostad sötpotatis
    1 dl röd pesto
    ½ dl saltrostade nötter eller frön

    TILLSÄTT
    200 g halloumi
    250 g valfri pasta
    1 dl matyoghurt
    65 g rucola
    1 kruka färsk basilika
    rapsolja

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skär halloumin i tärningar. Stek i 2 msk olja tills den får färg. Tillsätt sötpotatisen och låt fräsa ytterligare några minuter tills den är varm.
    2. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spara 1 dl av pastavattnet. Blanda pastavatten med pesto och yoghurt, vänd ner i pastan.
    3. Toppa pastan med halloumi- och sötpotatisfräset, rucola, basilika och saltrostade nötter eller frön.

  • ONSDAG krämig broccolisoppa

    REDAN FÄRDIGT
    ½ sats rostad broccoli
    ½ dl saltrostade nötter eller frön

    TILLSÄTT
    1 förp kokta vita bönor, 380 g
    1 riven vitlöksklyfta
    1 liter vatten
    1 grönsaksbuljongtärning
    2 dl vispgrädde
    2 krm chiliflakes
    olivolja
    salt, svartpeppar
    ljust surdegsbröd

    GÖR SÅ HÄR
    1. Häll av och skölj bönorna. Fräs vitlöken i 2 msk olja några minuter. Tillsätt broccoli, bönor, vatten, buljong, grädde och chiliflakes. Låt koka upp och koka ca 3 minuter.
    2. Mixa soppan slät med stavmixer och smaka av med salt och peppar. Häll upp i skålar och ringla över olivolja, strö över nötter eller frön och chiliflakes. Servera med bröd.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer