Laga en god glutenfri middag på söndag samtidigt som du förbereder ytterligare tre härliga glutenfria måltider för veckan! Månadens Söndagspreppen-meny är helt glutenfri och bjuder bland annat på ugnsbakad lax, potatispizza och jordärtskockssoppa.

Recept och styling Hedvig Billengren Lindenbaum Foto Mathias Nordgren
Tips: Alla våra söndagspreppar hittar du här!

Meny för 4 personer

SÖNDAG
Ugnsbakad lax med picklad fänkål och örtdressing

MÅNDAG
Lax med miso, råris och picklad fänkål

TISDAG
Glutenfri pizza med krossad potatis, rosmarin och oliver

ONSDAG
Jordärtskockssoppa med potatis och grön örtdressing

Förbered det här

  • Enkel lax i ugn

    Enkel lax i ugn

    Receptet hittar du här.

  • Örtdressing

    Örtdressing

    Receptet hittar du här.

  • Picklad fänkål

    Picklad fänkål

    Receptet hittar du här.

  • Kokt potatis

    Kokt potatis

    till 3 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    2 kg fast potatis
    salt

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka potatisen i saltat vatten ca 20 minuter tills den mjuknar.

Laga det här

  • Söndag

    Söndag

    Ugnsbakad lax med picklad fänkål och örtdressing till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ¼ sats kokt potatis
    ½ sats bakad lax
    ½ sats picklad fänkål
    ⅔ sats örtdressing

    GÖR SÅ HÄR
    1. Blanda potatisen med dressingen.
    2. Servera med laxen och den picklade fänkålen.

  • Måndag

    Måndag

    Lax med miso, råris och picklad fänkål till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ½ sats bakad lax
    ½ sats picklad fänkål
    TILLSÄTT
    2–3 dl råris
    2 msk ljus miso
    1 msk honung
    1 msk finriven ingefära
    1 msk rapsolja
    3 finskurna salladslökar
    2 msk rostade sesamfrön

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
    2. Sätt ugnen på 225°C. Blanda miso, honung, ingefära, rapsolja och 1 msk vatten.
    3. Bryt laxen i bitar och lägg i en ugnsform. Häll misodressingen över och värm i ugnen ca 10 minuter.
    4. Servera riset med laxen och toppa med picklad fänkål, salladslök och sesamfrön.

  • Tisdag

    Tisdag

    Glutenfri pizza med krossad potatis, rosmarin och oliver till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ½ sats kokt potatis
    TILLSÄTT
    25 g färsk jäst
    1 tsk salt
    1 tsk socker
    2 msk psylliumhusk
    1 dl 1 msk olivolja
    2 tsk bakpulver
    3 ½ dl havremjöl eller mixade havregryn
    3 dl rismjöl
    1 dl majsmjöl
    1 ½ dl crème fraiche
    2 mozzarella à 125 g
    2 dl urkärnade gröna oliver
    1 kruka rosmarin
    1 tsk flingsalt
    ½ tsk svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Rör ut jästen i 4 dl ljummet vatten. Tillsätt salt, socker, 1 dl olivolja och psylliumhusk. Låt stå i 10 minuter. Blanda bakpulver, havremjöl, rismjöl och majsmjöl.
    2. Rör ner mjölblandningen lite i taget och blanda ordentligt. Degen ska vara ganska kladdig och behöver inte knådas. Låt jäsa i 30 minuter i rumstemperatur.
    3. Sätt ugnen på 250°C. Krossa potatisen med händerna eller en träslev. Halvera oliverna. Bryt mozzarellan i mindre bitar. Plocka rosmarinen. Ta olivolja på händerna och tryck ut degen på en bakpappersklädd plåt till en ca 1 ½ cm tjock platta. Bred på crème fraiche och fördela potatis, oliver och rosmarin över pizzan. Salta och peppra.
    4. Sänk ugnstemperaturen till 225°C och baka pizzan 20–30 minuter tills den fått fin färg.
    5. Toppa med mozzarella och servera direkt.

  • Onsdag

    Onsdag

    Jordärtskockssoppa med potatis och grön örtdressing till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    ¼ sats kokt potatis
    ⅓ sats örtdressing
    TILLSÄTT
    300 g jordärtskockor
    2 stora schalottenlökar eller 4 små
    2 vitlöksklyftor
    2 msk olivolja
    1 grönsaksbuljongtärning
    1 dl vispgrädde
    1 tsk salt
    2 krm svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Hacka schalottenlök och vitlök. Skala jordärtskockorna och skär i mindre bitar.
    2. Fräs lök och vitlök i olivolja tills mjukt. Tillsätt 8 dl vatten, buljongtärningen och jordärtskockan. Koka tills jordärtskockan är mjuk, ca 15 minuter.
    3. Tillsätt potatisen och mixa soppan slät. Häll i grädden och späd eventuellt med mer vatten för en lösare soppa. Låt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
    4. Ringla örtdressingen över soppan och servera gärna med glutenfritt bröd.