Inköpslista
VECKANS INKÖP
1,6 kg potatis
1,2 kg morötter
5 vitlöksklyftor
1 rödlök
2 gula lökar
1 kruka dragon
1 gurka
1 msk hackad dill
½ kruka timjan
½ kruka persilja
200 g kantareller
1 bit färsk pepparrot
150 g purjolök
1 fänkål
2 dl växtbaserad crème fraiche eller matyoghurt
3 msk senap
5 förp kokta vita bönor à 380 g
3 dl matvete
½ dl rostade pumpakärnor bröd till servering
FRÅN SKAFFERIET
olja
vinäger
salt
svartpeppar
chiliflakes
rökt paprikapulver
spiskummin
malen koriander
torkad oregano
lönnsirap eller ljus sirap
ättiksprit (12 %)
strösocker
Vad är Söndagspreppen?
Att lösa ekvationen vardag plus matlust är inte alltid lätt. Med Söndagspreppen vill vi underlätta i vardagspusslet, genom att hjälpa till att planera och effektivisera vardagsmaten och samtidigt inspirera till nya rätter. Med några enkla steg får du både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.
5 sätt att äta mer klimatsmart
1. Minska på köttkonsumtionen, och när du väl äter kött – variera ditt köttval och välj med omsorg.
2. Ät upp maten/Släng mindre mängd mat – gör något av dina rester.
3. Ät mer grönsaker, frukter, bär - och ät de helst i säsong, eller varför inte testa fryst, då skördas de i säsong och fryses därefter.
4. Ät mer baljväxter, dvs bönor, linser och ärter – baljväxter ger dig gott om näringsämnen och protein, till en låg klimatpåverkan.
5. Ät mindre onödigt, dvs godis, chips och läsk – det är tomma kalorier, vilket är en onödig klimatpåverkan.