Söndagspreppen!

En klimatsmart meny

Preppa för veckans måltider! Denna meny är klimatsmart och består av veganska rätter som mättar hela familjen, från hummus och potatiskakor med kantareller till matvetesallad med bönor och rostade morötter.
Till fler söndagspreppar!

Preppa veckan med oss!

Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

  • Veckans meny för 4 portioner

    Söndag: Potatissallad med rostade morötter och bönor
    Måndag: Hummus på bönor med rostade morötter
    Tisdag: Potatiskakor med kantareller och pepparrotskräm
    Onsdag: Matvetesallad med bönor och rostade morötter

Förbered det här:

  • Potatissallad med dragon, 8 portioner

    Potatissallad med dragon, 8 portioner

    Ingredienser
    1600 g potatis
    1  rödlök
    1  kruka dragon
    3 msk senap
    3 msk vitvinsvinäger
    1/2 tsk salt
    2 krm svartpeppar
    3 msk olja

    Gör så här
    1. Skär potatisen i bitar eller halvera om de är små. Koka mjuka i saltat vatten.
    2. Skala och finhacka löken. Plocka bladen från dragonen. Vispa ihop senap, vinäger, salt, peppar och olja.
    3. Blanda potatisen med dressing, lök och dragon.

  • Chili- och sirapsrostade morötter, 12 portioner

    Chili- och sirapsrostade morötter, 12 portioner

    Ingredienser
    1200 g morötter
    2 1/4 msk olja
    6 krm salt
    3  vitlöksklyfta
    1 tsk chiliflakes
    3 msk lönnsirap eller ljus sirap
    2 1/4 msk vitvinsvinäger

    Gör så här
    1. Sätt ugnen på 200°C.
    2. Dela morötterna på längden, två gånger om de är tjocka. Blanda med olja och salt på en stor plåt. Rosta i mitten av ugnen ca 20 minuter.
    3. Skala och riv vitlöksklyftan och blanda med chiliflakes, sirap och vinäger. Häll dressingen över morötterna och rosta ytterligare 10 minuter eller tills morötterna mjuknat men har lite tuggmotstånd kvar.

  • Marinerade bönor, 12 portioner

    Marinerade bönor, 12 portioner

    Ingredienser
    3  förp kokta vita bönor (à 380 g)
    1 1/2  gul lök
    1 1/2  vitlöksklyfta
    10 1/2 msk olja
    1 1/2 tsk paprikapulver (gärna rökt)
    3 krm malen spiskummin
    3 krm malen koriander
    1 1/2 msk torkad oregano
    6 krm salt
    6 krm malen svartpeppar
    1 1/2 msk vitvinsvinäger

    Gör så här
    1. Häll av och skölj bönorna, låt rinna av. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek i 2 msk olja (för 4 port) tills de mjuknar.
    2. Blanda löken med kryddorna, bönorna, vinägern och resten av oljan. Låt marinera minst 15 minuter.

  • Dillpicklad gurka, 8 portioner

    Dillpicklad gurka, 8 portioner

    Ingredienser
    1  gurka (à ca 400 g)
    1/2 dl ättiksprit (12%)
    1 dl strösocker
    2 dl vatten
    1 msk hackad dill

    Gör så här
    1. Skiva gurkan och lägg i en burk.
    2. Rör ihop ättika, socker, vatten och dill. Blanda med gurkan. Låt gurkan dra i kylen minst 1 timme innan servering.

Laga det här

  • Potatissallad med rostade morötter och bönor

    Potatissallad med rostade morötter och bönor

    Redan färdigt
    1/3 sats chili- och sirapsrostade morötter
    1/3 sats potatissallad med dragon
    ¼ sats marinerade bönor
    ½ sats dillpicklad gurka

    Gör så här
    1. Servera de rostade morötterna med potatissalladen, de marinerade bönorna och den picklade gurkan.

  • Hummus på bönor med rostade morötter

    Hummus på bönor med rostade morötter

    Redan färdigt
    1/3 sats chili- och sirapsrostade morötter
    ½ sats marinerade bönor

    Tillsätt
    ½ dl neutral olja
    ½ kruka timjan
    salt
    svartpeppar
    bröd till servering

    Gör så här
    1. Sätt ugnen på 200 °C. Värm morötterna i ugnen ca 5 minuter.
    2. Mixa bönorna med olja och ½ dl kokande vatten till en slät hummus. Tillsätt ev lite mer vatten för krämigare konsistens. Smaka av med salt och peppar.
    3. Plocka timjanbladen. Toppa hummusen med morötterna och strö över timjan. Servera med bröd.

  • Potatiskakor med kantareller och pepparrotskräm

    Potatiskakor med kantareller och pepparrotskräm

    Redan färdigt
    2/3 sats potatissallad med dragon
    ½ sats dillpicklad gurka

    Tillsätt
    1 vitlöksklyfta
    200 g kantareller
    3 krm salt
    ½ krm svartpeppar
    2 dl växtbaserad crème fraiche eller matyoghurt
    2–3 msk riven färsk pepparrot
    neutral olja att steka i

    Gör så här
    1. Mosa potatissalladen grovt med en potatisstöt eller träslev. Forma till 12 biffar med händerna, ca 2 cm tjocka.
    2. Skala och finhacka vitlöken. Stek kantarellerna i 2 msk olja tills de släppt vätskan. Tillsätt vitlök, 1 krm salt och peppar och stek tills svampen är gyllene.
    3. Blanda crème fraiche eller matyoghurt med riven pepparrot och 2 krm salt.
    4. Stek potatiskakorna i olja i en stor panna på medelvärme tills de är krispiga och gyllene, ca 2–3 minuter på varje sida.
    5. Servera potatiskakorna med pepparrotskrämen, kantarellerna och dillpicklad gurka.

  • Matvetesallad med bönor och rostade morötter

    Matvetesallad med bönor och rostade morötter

    Redan färdigt
    1/3 sats chili- och sirapsrostade morötter
    ¼ sats marinerade bönor

    Tillsätt
    3 dl matvete
    150 g purjolök
    2 msk olja
    ½ kruka persilja
    1 fänkål
    1 ½ tsk vinäger
    ½ dl rostade pumpakärnor
    salt
    svartpeppar

    Gör så här
    1. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen.
    2. Skär morötterna i mindre bitar. Skölj purjolöken noga och skiva tunt. Stek purjolöken i oljan tills den mjuknar i en stor stekpanna. Lägg i morötterna och stek ett par minuter till. Tillsätt matvetet och bönorna. Blanda ordentligt och smaka av med salt och peppar.
    3. Hacka persiljan. Skiva fänkålen tunt, gärna på mandolin. Blanda persilja och fänkål med vinäger och ½ krm salt.
    4. Häll upp matveteblandningen på ett stort fat. Toppa med fänkålen och strö över pumpakärnor.

FAQ

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer  – vare sig det är till middag eller matlåda. 

Inköpslistan

Inköpslistan - din digitala kompis

Skapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!

Upptäck inköpslistan

Artiklar (851)

Söndagspreppen!

Sydeuropeiska smaker

Preppa för veckans måltider! Denna meny är inspirerad av smaker från sydeuropa och bjuder bland annat på kryddig paella, värmande minestronesoppa och harissa-rostad blomkål.

Söndagspreppen:

Lax på olika sätt

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat glasnudelsallad, fiskgryta och kikärtsbiffar på menyn.

Söndagspreppen

Veganska recept

En helvegetarisk meny med bland anat pumpacurry, vegetarisk bourguignon och svamptacos.

Söndagspreppen:

Färgstark budgetmat

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång står bland annat pasta e fagioli, spenatsoppa och morotsbiffar på menyn!

Söndagspreppen:

Vardagshjältar med kyckling och potatis

Genom Söndagspreppen får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång bjuder vi på en vardagsvänlig meny med kyckling, pasta och potatis.

Söndagspreppen!

Sesambakad lax

Förbered för veckans måltider genom att laga en härlig söndagsmiddag samtidigt som du sätter grunden till tre nya måltider för veckan! Veckans meny bjuder på rätter med sesambakad lax.

Söndagspreppen:

Ca 25 kr per portion

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda, allt för under 25 kr per portion*! Denna vecka står bland annat böngryta, pasta och galette på menyn som är lakto-ovo-vegetarisk.