Hoppa till sidans innehåll

Preppa för veckans måltider! Månadens meny är klimatsmart och består av veganska rätter som mättar hela familjen, från hummus och potatiskakor med kantareller till matvetesallad med bönor och rostade morötter.

Recept och styling Hedvig Billengren Lindenbaum Foto Elin Sylwan
Tips: Här hittar du alla våra söndagspreppar!
Tips: Här hittar du Mitt klimatmål – ett enkelt verktyg för dig att minska ditt klimatavtryck och bidra till en hållbar utveckling.

Meny för 4 personer

SÖNDAG
Potatissallad med rostade morötter och bönor

MÅNDAG
Hummus på bönor med rostade morötter

TISDAG
Potatiskakor med kantareller och pepparrotskräm

ONSDAG
Matvetesallad med bönor och rostade morötter

Förbered det här

  • Potatissallad med dragon

    Potatissallad med dragon

    8 portioner av receptet som du hittar här. Observera att du alltså behöver ändra antalet portioner till 8 innan du lagar receptet.

  • Chili- och sirapsrostade morötter

    Chili- och sirapsrostade morötter

    12 portioner av receptet som du hittar här. Observera att du alltså behöver ändra antalet portioner till 12 innan du lagar receptet.

  • Marinerade bönor

    Marinerade bönor

    12 portioner av receptet som du hittar här. Observera att du alltså behöver ändra antalet portioner till 12 innan du lagar receptet.

  • Dillpicklad gruka

    Dillpicklad gruka

    8 portioner av receptet som du hittar här.

Laga det här

  • Söndag

    Söndag

    Potatissallad med rostade morötter och bönor till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    1/3 sats chili- och sirapsrostade morötter
    1/3 sats potatissallad med dragon
    ¼ sats marinerade bönor
    ½ sats dillpicklad gurka

    GÖR SÅ HÄR
    1. Servera de rostade morötterna med potatissalladen, de marinerade bönorna och den picklade gurkan.

  • Måndag

    Måndag

    Hummus på bönor med rostade morötter till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    1/3 sats chili- och sirapsrostade morötter
    ½ sats marinerade bönor
    TILLSÄTT
    ½ dl neutral olja
    ½ kruka timjan
    salt
    svartpeppar
    bröd till servering

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 200 °C. Värm morötterna i ugnen ca 5 minuter.
    2. Mixa bönorna med olja och ½ dl kokande vatten till en slät hummus. Tillsätt ev lite mer vatten för krämigare konsistens. Smaka av med salt och peppar.
    3. Plocka timjanbladen. Toppa hummusen med morötterna och strö över timjan. Servera med bröd.

  • Tisdag

    Tisdag

    Potatiskakor med kantareller och pepparrotskräm till 4 personer

    REDAN FÄRDIGT
    2/3 sats potatissallad med dragon
    ½ sats dillpicklad gurka
    TILLSÄTT
    1 vitlöksklyfta
    200 g kantareller
    3 krm salt
    ½ krm svartpeppar
    2 dl växtbaserad crème fraiche eller matyoghurt
    2–3 msk riven färsk pepparrot
    neutral olja att steka i

    GÖR SÅ HÄR
    1. Mosa potatissalladen grovt med en potatisstöt eller träslev. Forma till 12 biffar med händerna, ca 2 cm tjocka.
    2. Skala och finhacka vitlöken. Stek kantarellerna i 2 msk olja tills de släppt vätskan. Tillsätt vitlök, 1 krm salt och peppar och stek tills svampen är gyllene.
    3. Blanda crème fraiche eller matyoghurt med riven pepparrot och 2 krm salt.
    4. Stek potatiskakorna i olja i en stor panna på medelvärme tills de är krispiga och gyllene, ca 2–3 minuter på varje sida.
    5. Servera potatiskakorna med pepparrotskrämen, kantarellerna och dillpicklad gurka.

  • Onsdag

    Onsdag

    Matvetesallad med bönor och rostade morötter

    REDAN FÄRDIGT
    1/3 sats chili- och sirapsrostade morötter
    ¼ sats marinerade bönor
    TILLSÄTT
    3 dl matvete
    150 g purjolök
    2 msk olja
    ½ kruka persilja
    1 fänkål
    1 ½ tsk vinäger
    ½ dl rostade pumpakärnor
    salt
    svartpeppar

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen.
    2. Skär morötterna i mindre bitar. Skölj purjolöken noga och skiva tunt. Stek purjolöken i oljan tills den mjuknar i en stor stekpanna. Lägg i morötterna och stek ett par minuter till. Tillsätt matvetet och bönorna. Blanda ordentligt och smaka av med salt och peppar.
    3. Hacka persiljan. Skiva fänkålen tunt, gärna på mandolin. Blanda persilja och fänkål med vinäger och ½ krm salt.
    4. Häll upp matveteblandningen på ett stort fat. Toppa med fänkålen och strö över pumpakärnor.