Från vardag till fest
Att blanda ihop en sallad av det som finns hemma kan vara en riktig räddare i vardagen. Men sallad som bjudmat? Visst funkar det! Förbered grönsaker och eventuellt matiga komponenter så som bönor, färskpotatis och quinoa. Rosta några nötter och blanda ihop en god dressing eller sås. Ställ fram allt i små skålar och låt var och en göra sin egen salladskombo. Perfekt om man vill bjuda hem vänner och familj på en spontan middag efter en lång dag på stranden, utan att spendera allt för lång tid i köket.
En matig sallad, gärna upplagt på ett stort fat, är perfekt att servera även på festbuffén, det blir både snyggt och är smidigt. På en buffé kan det vara bra att låta smakerna i salladen vara relativt enkla, så att de går bra ihop med det andra som serveras. Ställ fram ett par olika dressingar eller såser, så kan gästerna själva välja smaksättning.
Om du har ett visst tema på buffén kan det vara kul att låta temat gå igenom även i salladen. Välj exempelvis råvaror eller dressing som är typiska för det valda temat. På en somrigt inspirerad buffé passar en bulgursallad med söta nektariner och solmogna svenska tomater perfekt. En nudelsallad med krispiga grönsaker och sweet chilisås är kul om du har ett asiatiskt tema på festmaten.