Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

En somrig sallad kan vara allt från en med rabarber och getost till jordgubbar och mozzarella, eller varför inte en fattoush med halloumi och mynta. Här är recepten på de somrigaste salladerna!

Text: Therese Elgquist & Camilla Thörnqvist Foto: Lennart Weibull
Tips:Här hittar du alla våra salladsrecept!

7 steg till den perfekta salladen

  • Balansera smakerna

    Tänk något salt, något sött, något surt och eventuellt något beskt när du blandar ihop din sallad. Söta jordgubbar eller persikor till salt lufttorkad skinka, syrlig citron till feta fiskar som lax och makrill eller bitter sallad som rosé och endive till ädelost.

  • Textur och temperatur

    Tänk knapriga frön och krutonger tillsammans med tuggiga linser och lena röror av bönor eller avokado. Blanda gärna både varma och kalla komponenter. En klassisk caesarsallad blir så mycket godare om du bjuder den med nygrillad kyckling!

  • Forma med fantasi

    Gör salladen extra rolig genom att hyvla grönsaker som gurka, morot och zucchini tunt med potatisskalare eller mandolin. Strimla sockerärtor snyggt tunt på längden. Lägg hyvlade grönsaker i iskallt vatten så får du krispiga och snygga grönsaker á la finkrogen.

  • Marinera basen

    Bönor och linser smakar inte så mycket på egen hand. Koka dem med lagerblad, kryddor och buljong. Marinera dem, eller blanda med exempelvis pesto, när de är färdigkokta så tar de upp mycket smak. Även pasta och potatis vinner på att blandas med en god pesto.

  • Addera smakförhöjare

    Nötter och frön, färska örter och salta ingredienser som kapris och parmesanost sätter piff på den tråkigaste av sallader. Rosta gärna naturella nötter och frön i lite olja och salta lätt – det blir verkligen så mycket godare.

  • Krämiga klicken över i

    Lite hemgjord Grön ärthummus, Raw avokadodressing eller en klassisk Tzatsiki ger salladen en extra dimension.

  • Frukt

    Sommartider är strålande tider att ha frukt i salladen, nog för att frukt-i-maten-motståndarna är många, men i sallad är frukten kall och brukar uppskattas ordentligt av barn. Melon, jordgubbar, apelsin, äpple, päron och granatäpple är några favoriter. Med frukt blir det extra saftigt, knappt att dressing behövs!

Toppa sommarsalladen

  • Ost

    Krämigt, smakrikt eller extra sälta? Oavsett vilken ost du använder brukar osten vara de mest uppskattade juvelerna i salladen. Halloumi eller fetaost för härlig sälta, grönmögelost för mycket smak eller krämig chèvre för att nämna några godingar.

  • Krispigt

    Pricken över i:et på en saftig sallad är något salt och krispigt. Rostade frön, hackade nötter, krutonger (jättelätt att göra själv!) eller rostad lök är några goda alternativ som ofta finns liggande i skafferiet.

  • Frukt

    Sommartider är strålande tider att ha frukt i salladen, nog för att frukt-i-maten-motståndarna är många, men i sallad är frukten kall och brukar uppskattas ordentligt av barn. Melon, jordgubbar, apelsin, äpple, päron och granatäpple är några favoriter. Med frukt blir det extra saftigt, knappt att dressing behövs!

  • Fattoush - somrig sallad med mynta och halloumi

    Denna somriga sallad med mynta och halloumi är härlig som den är eller som tillbehör till grillat. Salladen serveras med pitabröd och en dressing gjord på vitlök, olivolja och färskpressad citronjuice.

    - Fattoush - somrig sallad med mynta och halloumi

    Spara

  • Sommarsallad med zucchini och vitost

    Vad sägs om en sommarfräsch sallad i värmen. Denna sallad med zucchini och vitost tar mindre än 30 minuter att göra. Zucchinin ska grillas eller rostas i ugnen i ca 15 min men övrigt ska de andra ingredienserna bara skäras, brytas och blandas. Toppa salladen med härlig mynta.

    - Sommarsallad med zucchini och vitost

    Spara

  • Sallad på grillad sparris, krispigt bacon och parmesan

    Tänk dig den gyllene kombinationen av grillad sparris och saltkrispiga bacontärningar. Sedan lägger du till finriven parmesanost, schalottenlök och en frisk dressing med smak av färsk persilja och citron. En given favorit på buffébordet!

    - Sallad på grillad sparris, krispigt bacon och parmesan

    Spara

  • Bönsallad med rostad blomkål, gräddfil och jalapeno

    En matig sallad med mexikanska smaker som är gott till det mesta. Ät tillsammans med nachochips eller bröd för en grönare måltid eller servera till grillad kyckling eller stekt lax. Blir det rester över passar de utmärkt som fyllning i quesadillas.

    - Bönsallad med rostad blomkål, gräddfil och jalapeno

    Spara

  • Vårsallad med sparris

    Sparris är vårigt och festligt. Med ost och ärtskott blir denna sallad matig och fräsch. Börja med att skala den varsamt, och sedan koka den försiktigt på svag värme. Varva sparrisen med osten och ärtskotten och lägg upp snyggt.

    - Vårsallad med sparris

    Spara

  • Stekt halloumi med grynsallad och myntafil

    En mättande och ljummen sallad där matveten bjuder på fint tuggmotstånd och grönsakspytten bidrar med nyanserade smaker. Salt halloumi och myntadoftande gräddfilssås kompletterar fint.

    - Stekt halloumi med grynsallad och myntafil

    Spara

  • Melon- och fetaostsallad med mynta & rosépeppar

    Njut av sommarens favoritsallad året om! Här är en matig variant på melon- och fetaostsallad med quinoa, ugnsbakad blomkål och mortlad rosépeppar. En fantastisk god sallad som passar både till lunch och middag.

    - Melon- och fetaostsallad med mynta & rosépeppar

    Spara

  • Mozzarella med jordgubbar, basilika och rostad mandel

    Söta gubbar, krämig mozzarella, aromatisk basilika och knaprig mandel. Vad blir det? Jo, en spännande jordgubbssallad som överraskar dina gäster med en ovanligt lyckad smakkombination. Perfekt som förrätt till kalla delikatesscharkuterier.

    - Mozzarella med jordgubbar, basilika och rostad mandel

    Spara

  • Sallad på rabarber och getost

    Getost och bakade rödbetor är en pålitlig smakkombo som här får ett lite otippat men sällsynt gott sällskap med rabarber. En välkomponerad sallad där den syrliga rabarbern får en lyckad matchning med getosten och en fänkålsdoftande dressing. Välj gärna olika sorters betor så blir salladen extra färgglad.

    - Sallad på rabarber och getost

    Spara

  • Grillad sallad med ädelost

    Romansallad är en härligt fast och krispig salladssort som tål lite tuffare behandling. Som att läggas på grillen och få fina grillränder. Klicka på en krämig röra med ädelost, majonnäs och crème fraiche och strössla över rostade hasselnötter för trevligt crunch.

    - Grillad sallad med ädelost

    Spara

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer