Hoppa till sidans innehåll

Vem kan motså en dessert med mascarponekräm, picklade jordgubbar och rosmarin? Ta vara på årstidens smaker med denna sötsyrliga jordgubbsdessert signerad konditorn Sara Aasum Hultberg.

Text Liv Bossuyt Foto Mathias Nordgren och Helén Pe
Tips: Här hittar du fler desserter med jordgubbar!

Hur och när började ditt intresse för bakning?

– Jag kommer från en familj där mat alltid har varit viktigt så det började väldigt tidigt. Min mormor bakade mycket och farfar var konstnär, så det var en bra kombination. Anledningen till att jag började baka var nog att jag gillade att äta så jag började experimentera i köket. Jag gjorde mitt första bakreportage när jag var 11 år, kanske var det då jag insåg att det var det jag ville göra!

Vilka bakverk passar att göra på sommaren?

– Jag tycker att det enkla är det goda, speciellt på sommaren. Utgå från de bär eller frukter du kan få tag på i trädgården eller butiken. Gör en paj eller rosta dem i ugnen (eller på grillen!) med socker och smör och servera med en god glass eller lättvispad grädde. Det mesta passar att göra på sommaren – inget slår ju heller nybakade bullar!

Berätta om dessertreceptet du komponerat.

– I den här desserten ville jag jobba med olika element och texturer. Mascarponekrämen ger krämighet och sötma mot de syrliga jordgubbarna och den krispiga kokosen. Att pickla bär är ett bra sätt att ta tillvara på sommarens smaker! Testa också att använda de picklade jordgubbarna till en jordgubbstårta för att få in lite syra, som tillbehör till vaniljglass eller helt enkelt tillsammans med färska jordgubbar och lättvispad grädde.

Sommarens smarrigaste efterrätt!

  • Sommardessert med mascarpone och picklade jordgubbar

    Sommardessert med mascarpone och picklade jordgubbar

    Den här dessertdrömmen gjord på picklade jordgubbar, mascarponekräm, rosmarin och vanilj är ett måste till sommarens alla festtillfällen. Desserten toppas med rostade kokosflarn och ringlad jordgubbssirap.

    - Sommardessert med mascarpone och picklade jordgubbar

    Spara