Hoppa till sidans innehåll

I södra Sverige är du aldrig långt i från en gård. Här hittar du allt från Gunnarshögs rapspresseri på Österlen, Lilla Bjers på Gotland med egen ekologisk restaurang till bisonsafari på Mostorps Gård i Halland.

Uppdaterad juni 2015

Här listar vi gårdarna i södra Sverige, det vill säga i Skåne, Halland, Blekinge, Öland och Gotland. Längst ner hittar du guiderna till övriga Sverige.

Obs! Kontakta gårdarna för information

Gå in på varje gårds hemsida för uppdaterad information kring öppettider, utbud och aktiviteter. En del gårdsbutiker har bara öppet på förfrågan och många av de aktiviteter som erbjuds måste bokas på förhand. Så ring alltid i förväg och hör dig för om vad som gäller.

Gårdstips i södra Sverige

 • Rathckegården

  På Ratchkegården söder om Åhus har man grönsaksodlingar, grisar, lamm, höns och hästar. I ett gammalt stall hittar man gårdens butik med försäljning av kött och grönsaker. Här finns också en avdelning med inredning. Passa på att ta en titt på gårdens konstutställning som byts ut varje månad.

  www.rathckegarden.se

 • Gunnarshögs Gård

  På Gunnarshögs Gård på Österlen är det fullt fokus på raps. Prova att pressa din egen olja i butikens minipresseri. Under sommaren kan man boka visningar i hur man framställer oljan. I kaféet finns lättare rätter, smörgåsar och bakverk att njuta av.

  www.gunnarshog.se

 • Tomatens Hus

  På Skånes västra sida mellan Vallåkra och Glumsgård ligger Tomatens Hus. Här finns restaurang, delikatessbutik, bageri och gårdsbutik som bland annat säljer chili, kryddväxter och över 45 olika sorters tomater.

  www.tomatenshus.se

 • Eriksgården

  Utanför Sjöbo ligger Eriksgården vars huvudinrikting är bär, främst jordgubbar och hallon. Här säljs nyplockade bär, knäckebröd samt ost och charkuterier från granngårdarna. Till gården hör också en restaurang som passande nog har en bärbuffé på menyn.

  www.eriksgarden.nu

 • Nyrups Osteria

  På Nyrups Osteria utanför Höör görs ost. Här ordnas också aktiviteter med alltifrån myrsafari till naturpromenader - alltid i kombination med ostprovning! I butiken säljs egenproducerade ostar och under sommaren finns en osttallrik på menyn i osterian.

  www.nyrupsosteria.se

 • Fridshills Kyckling

  Mitt i Skåne ligger kycklinggården Fridshill. Här föder man upp, styckar och packar kycklingar direkt på gården. I butiken som ligger i Raskarum på Österlen, nära S:t Olof, finns förutom färsk kyckling också förädlade kycklingprodukter som varmrökt kyckling.

  www.fridshillskyckling.com

 • Bonnarps Hjortgård

  På Bonnarps Hjortgård strax utanför Ljungbyhed har man eget vilthägn. Förutom hjort finns i gårdsbutiken ett brett utbud av annat vilt såsom vildsvin, rådjur, gräsand, hare, vildkanin, vildgås, älg, duva, mufflon och fasan. Här finns också B&B.

  www.bonnarpshjort.se

 • Bjäre Rödkulla

  I vackra Sinarpsdalen ligger Bjäre Rödkulla. Gården har ekologisk nötköttsproduktion med eget slakteri och charkuteri. Här förädlas köttet till lufttorkat kött i form av salami och bresaola. I butiken finns också köttlådor att köpa.

  www.lindegrens.se

 • Odlat & Utvalt

  På Sofiero Gård hittar man butiken Odlat & Utvalt. Här har flera odlare gått ihop och erbjuder tillsammans sina egna odlade och förädlade produkter. Specialiteter är potatisodling med chipstillverkning, jordgubbar, grönsaker och kött från egna djur.

  www.odlatoutvalt.se

 • Ekastiga Gård

  Ekastiga Gård ligger vackert beläget utanför Höör och har egen uppfödning av nöt- och fårkreatur. I butiken säljs detaljstyckat lammkött och ett flertal charkprodukter, till exempel lammleverpastej och lammkorv. Här finns också hantverk gjort av gårdens lammskinn.

  www.ekastiga.com

 • Tolånga 17

  I naturskön miljö i Tolånga ligger nöt- och fläskköttsgården Tolånga 17. Här finns restaurang som serverar lunchbuffé gjord på råvaror från den egna gården. I köttbutiken säljs bland annat charkuterier och ekologiskt oxkött.

  www.tolanga17.se

 • Hallongården

  Mellan Vellinge och Trelleborg i Bodarp ligger Hallongården med dess imponerande hallonodling. Ta en fika i hallonkaféet eller köp en kaffekorg och slå dig ner bland hallonbuskarna. I det gamla hönshuset finns en lekhörna för de minsta.

  www.hallongarden.com

 • Spjutsbygds Gård

  Norr om Karlskrona ligger Spjutsbygds Gård med ekologisk lammuppfödning. Handla lammkött, lammskinn, flertalet korvar och hantverk i trä i gårdens butik. Spjutbygds Gård erbjuder också B&B.

  www.spjutsbygd.se

 • Kullshagebruk

  På norra Gotland i Kullshagebruk utanför Kappelshamn odlas grönsaker, blommor och kryddor. Allt säljs efter säsong i den egna gårdsbutiken. Det går även bra att besöka själva odlingarna och köksträdgården.

  www.gardsnara.se/kullshagebruk

 • Lilla Bjers

  Strax söder om Visby ligger Lilla Bjers med KRAV-certifierad gårdskrog och grönsaksodling. Alla grönsaker och bär som serveras på restaurangen kommer från de egna odlingarna. I butiken säljs nyskördade grönsaker och bär samt förädlade produkter som inläggningar och chilipaste.

  www.lillabjers.se

 • Olsvenne Gårdskött

  På sydvästra Gotland på Olsvenne Gårdskött bedriver man ekologisk lammuppfödning. I gårdsbutiken säljs lammkött, ibland också lammkorv, samt delikatesser från närliggande gårdar. Här finns också hus med självhushåll att hyra.

  www.olsvennegardskott.se

 • Tajnungs Gård

  I närheten av Lärbo på norra Gotland ligger Tajnungs Gård. Här säljs nöt- och lammkött, grönsaker och honung – allt är KRAV-märkt. Även lammskinn och nöthudar finns till försäljning.

  www.tajnungs.se

 • Stenladan

  I Färjestaden på Öland ligger Stenladan med gårdsförsäljning av egenodlade bär, potatis och grönsaker. Här säljs också andra närodlade produkter som rapsolja, havtornssaft och honung. Mittemot gårdsbutiken ligger Stenladans Loppis & Antikt.

  www.stenladan.se

 • Jordsläta Södergård

  På Jordsläta Södergård bedriver man KRAV-jordbruk med får, nötkreatur, grisar och eget slakteri. I butiken säljs bland annat gårdens kött, förädlade köttprodukter, bröd, ägg, öländskt lantvete och lammskinn. Här finns också en antikaffär och loppis. På förfrågan ordnas guidade natur- och kulturvandringar.

  www.jordslata.se

 • Marsjö Strutsgård

  På norra Öland hittar man Marsjö Strutsgård. Här finns restaurang, kafé, gårdsbutik och B&B. I butiken säljs bland annat strutskött, konsthantverk av strutsägg och hemlagad ostkaka gjord på strutsägg.

  www.marsjogard.se

 • Gårdsbutiken i Topperyd

  Mitt på det småländska höglandet ligger Gårdsbutiken i Topperyd med tillhörande kafé. I butiken säljs lammkött, lammskinn, ägg och hembakat bröd, men också stickade kläder. På söndagar serveras hemlagad ostkaka med sylt och grädde och bullar i kaféet.

  www.gardsbutikenitopperyd.se

 • Högargärde Fårgård

  Strax utanför Nässjö ligger Högargärde Fårgård där man driver uppfödning av lamm. Gården har flera olika raser och i butiken säljs främst lammskinn och fryst lammkött men också garn och en del inredning.

  www.hogagardefargard.se

 • Rudenstams Bär och Frukt

  I Skärstadalen utmed Vätterns östra sluttningar ligger Rudenstams Bär och Frukt. Här finns ett stort utbud av frukt och grönt och nästan hela året kan man välja på flera sorters äpplen. Under säsong finns också bär. Utbudet av fruktdrycker är stort, missa inte att testa de mousserande gjorda på antingen svarta eller vita vinbär.

  www.rudenstam.se

 • Kivarps Gårdsmejeri

  Strax utanför Habo ligger Kivarps Gårdsmejeri. Här görs ost av mjölk från de egna getterna men också ostkaka. I butiken säljs ost, ostkaka och goda tillbehör till ostbrickan samt keramik och linnevaror. Med getterna in på knuten kan du sitta ute och fika.

  Kivarps Gårdsmejeris Facebooksida

 • Vista Kulle Fruktodling

  På Vista Kulle Fruktodling, längs med Vättern en bit norr om Huskvarna odlar man främst äpplen och päron. I den tillhörande gårdsbutiken säljs förutom färsk frukt även must, cider och gelé tillverkat av gårdens äpplen.

  www.vistakullefruktodling.se

 • Gårdsbutik Thuresson

  I Glommen, norr om Falkenberg, ligger Gårdsbutik Thuresson. Köttfärs, egenstoppad korv, smörgåstårtor och fat med gårdens egna charkuterier är några av de saker som går att köpa i gårdsbutiken.

  www.gardsbutikthuresson.se

 • Gudmundsgården

  På Gudmundsgården, belägen i Slöinge mellan Varberg och Halmstad, finns ett stort sortiment av egentillverkade kött- och charkdelikatesser. I gårdens ”bonnakök” serveras både lunch och lättare fika i gårdsmiljö.

  www.gudmundsgarden.se

 • Morstorps Gård

  Mellan Getinge och Slöinge ligger Morstorps Gård med uppfödning av nötkreatur, får och bisonoxar. All slakt sker direkt på gården och här görs allt från leverpastej och kalvsylta till lufttorkade produkter och kryddstarka korvar. Är man sugen på att bli lite mer bekant med bisonoxarna kan man boka in sig på en bisonsafari.

  Mostorps Gårds Facebooksida