Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Hoppa till sidans innehåll

En smakportion är en liten, liten portion mat som syftar till att låta barnet få smaka på något nytt. Smakportioner gör att barnet stegvis serveras en palett av nya färger, smaker, dofter, konsistenser, temperaturer och upplevelser.

Förr gavs vanligtvis rotfrukter först, men idag finns inga riktlinjer om vad som först bör ges som smakportioner, det viktigaste är att det är i en konsistens som gör att barnet inte sätter i halsen. Helt slätt ska det vara.

Se också: Recept på hemmagjord barnmat till barn 6-18 månader.

Så kommer du igång!

 • När är det dags att börja?

  En bra indikation på att det är lagom att börja med smakportioner är när barnet visar intresse för er mat. Från det att barnet är 4-5 månader är det okej att börja försiktigt, bortsett från gluten som bör ges i försiktig omfattning innan halvårsdagen. Fram till det att barnet är 6 månader är den allra bästa maten amning eller modersmjölksersättning ur flaska så därför ska smakportionerna var så små att de inte konkurrerar ut den maten.

 • Gör det till en rolig grej

  Om familjen sitter och äter och barnet verkar intresserat så går det bra att mosa en liten bit av potatisen helt slät och eventuellt späda med lite modersmjölk eller modersmjölksersättning för att ge som ett litet smakprov. Om inte barnet vill testa smakprover är det bäst att låta bli en stund och testa vid ett senare tillfälle istället.

 • Hur gör man?

  En smakportion är just som namnet antyder en liten, liten portion mat som syftar till att låta barnet få smaka på något nytt. Lite som att glänta på dörren till en ny värld. Sakta och varligt är nyckelorden som får dig att lyckas. Och tålamod! Det kan dröja både en och två och tio gånger innan den lilla människan tycker att den nya maten är acceptabel. Det lilla barnet som hittills bara har ätit flytande mat ska nu få smaka helt andra saker.

 • Ha kameran redo!

  Inte bara konsistensen skiljer den här maten från den som nu är så invand, även smaken och doften är annorlunda. Inte undra på att reaktionen på den här första upplevelsen av att äta livsmedel som vi vuxna äter ofta är kraftfull! Ha gärna kameran beredd för att dokumentera ditt barns reaktion när hon eller han får uppleva den nya maten!

 • Vad ska man bjuda på?

  Smakportionen kan bestå av exempelvis morot, potatis eller palsternacka. Vill du inte köpa färdig så går det lätt att koka dessa rotfrukter mjuka för att sedan mixa eller mosa dem helt släta. Välj en smak åt gången och börja med väldigt små mängder, en tesked kan räcka till en början.

 • Jobba på tålamodet

  Jobba upp tålamodet Låt barnet få titta, känna och försiktigt smaka, både på maten i sig och på skeden den serveras med. I takt med att ni testar kommer barnet lära sig tycka om den nya maten, men det kan ta tid! Ha därför tålamod och ge inte upp. Tvinga inte utan gör det till en lustfylld situation där ni har en trevlig stund tillsammans. Av den anledningen är det också lämpligt att börja med smakportioner när barnet är utvilat och på gott humör och när det befinner sig i sin trygga hemmamiljö i lugn och ro. Det ökar förutsättningarna för en positiv upplevelse.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer