Hoppa till sidans innehåll

Det turkiska köket bjuder på fantastiska dofter och smaker. Handelsvägar mellan Asien och Europa som i alla tider gått genom Turkiet har skapat en rik matkultur med influenser från bland annat Mellanöstern, Medelhavet och Balkan.

Text: Camilla Thörnqvist

Typisk turkisk mat

Den mest kända turkiska rätten är förmodligen kebab, som betyder stekt kött. Men den billiga snabbmatsstämpel som kebaben fått i Sverige finns inte i kebabens hemland. I Turkiet tillagas kebaben med omsorg och smakar därefter. Beroende på hur lamm-, nöt, eller kycklingköttet smaksätts, tillagas och serveras får kebaben olika namn. Några varianter är döner kebab, iskender kebab och adana kebab. Längst ner hittar du några av våra goda recept med turkisk inspiration.

Det turkiska köket är även känt för alla sina ris- och auberginerätter. Köfte är namnet på turkiska köttbullar. Traditionellt görs köfte på lammfärs som blandas med kryddor och rullas till avlånga järpar, men många gör dem även på nötfärs. 

Börek, små fyllda smördegsknyten, är en annan turkisk specialitet liksom dolma, vinblad med olika fyllningar. Yaprak dolmas med ris och kött sägs vara den variant som Karl XII och hans karoliner blev förtjusta i under tiden de levde i exil i Turkiet. I Sverige byter vi vinblad mot kål och får då kåldolmar. 

Vanliga smaksättare

Spiskummin, vitlök, chili och färska örter, inte minst mynta, dill och persilja används flitigt i turkisk matlagning. Persilja ska det vara massvis av i den citronsyrliga bulgursalladen tabbouleh. På fredagar när de turkiska kvinnorna tog med sina barn till badinrättningarna, hamam, fick den kvinna som hade rykte om sig att laga den godaste bulgursalladen ta med sig den och bjuda de andra på. Eller så åt man den med vitkåls- eller vindruvsblad när kvinnorna samlades på eftermiddagarna för att utbyta nyheter. 

Jag uppskattar kontrasterna i det turkiska köket. En stark rätt är verkligen stark, en söt baklava är jättesöt. Det finns inget lagom.

- Mehmet Gurs, finskturkisk stjärnkock i Turkiet

Meze – läckra smårätter

En turkisk måltid inleds ofta med meze, det vill säga flera smårätter som serveras med goda röror baserade på tomat, aubergine, kikärter, paprika eller tjock yoghurt. Tjadjik är Turkiets svar på grekernas tsatsiki, en yoghurtblandning med vitlök, salt och ofta hackad färsk mynta eller dill. Till yoghurtröran är det vanligt att bjuda lavas, ett tunt uppblåst bröd som helst ska bakas i vedeldad ugn för att få rätt smak och konsistens.

Söt, sötare, sötaste fikat

Turkiska bakverk och desserter är i regel rejält söta och det finns en hel uppsjö av olika sorter. Baklava är kanske det första många tänker på, ett bakverk med ursprung från det osmanska riket där flera lager av lövtunn filodeg fylls med hackade valnötter, mandlar eller pistaschnötter, gräddas och dränks i honung, socker, kryddor och rosenvatten. Baklavan skärs sedan i bitar och avnjuts med fördel tillsammans med en kopp starkt, svart turkiskt kaffe som kontrast till den intensiva sötman. 

Det dricks även en hel del starkt, sött och varmt te i Turkiet, i små teglas. Landet är en stor teodlarnation och eftersom många är muslimer och inte dricker det inhemska aniskryddade brännvinet raki eller vin till maten, är te vanligt som måltidsdryck. 

På godisfronten råder det ingen tvekan om att turkisk delight, eller "lokum" som det heter i Turkiet, är storsäljaren nummer ett. Det är en slags marmeladkonfekt av pektin, socker, fruktsaft och ofta även hackade nötter och/eller torkad frukt som rullas i florsocker och/eller majsstärkelse. Sorterna är många, färgerna likaså. Butikerna som säljer turkish delight är en sann ögonfröjd!

Unik elastisk glass

Turkiet kan stoltsera med en alldeles egen typ av glass som påminner om svensk mjukglass. Den största skillnaden är att den innehåller orkidérot, vilket gör glassen extremt elastisk. Därför har den fått namnet salepli dondurma, elastisk glass. Hör och häpna, men glassen kan sträckas ut till ett 60 centimeter långt rep, eller längre!