Hoppa till sidans innehåll

Småkakor har en speciell plats i den svenska fikakulturen. Bakdrottningen Camilla Hamid har samlat sina favoriter som har en given plats på kafferepet, från citrongrottor och mazarinkakor till kokosrutor med blåbärsglasyr.

Recept Camilla Hamid Styling Linda Lundgren Foto Lennart Weibull
Tips:Se alla våra recept på småkakor

Hur kom du in på bakning?

Min mamma är en fantastisk matlagerska men har aldrig tyckt om att baka, så när jag som barn blev sötsugen fick jag helt enkelt experimentera mig fram genom dessertrecepten på egen hand.

Vad betyder bakning för dig?

Lust och kreativ frihet. Att jag inte har någon ren konditorutbildning gör att jag saknar spärrar eller principer och därför kan vara helt fri när det kommer till smak och form.

Vad är din drivkraft?

När jag växte upp fanns det ingen som såg ut som mig i media, jag försökte ständigt passa in i en norm som jag egentligen inte fick plats i. Att jag nu, med min bakgrund och mitt utseende, kan hjälpa unga tjejer att känna att de räknas har blivit en av mina största drivkrafter.

 • Citrongrottor med vit choklad

  Citrongrottor med vit choklad

  Vi bjuder på ett recept med en twist på klassiska hallongrottor. De söta mördegskakorna fylls med syrlig hemgjord eller färdigköpt lemoncurd och toppas med smält vit choklad. Vi spår citrongrottor som den nya syltkakan!

  - Citrongrottor med vit choklad

  Spara

 • Kolasnittar med salt tosca med jordnötter

  Kolasnittar med salt tosca med jordnötter

  Har du letat efter en kaka med perfekt balans mellan salt och sött? Då kan du sluta leta nu! Kolasnittar med salt tosca och jordnötter är en härligt söt och karamellig småkaka som toppas med en salt och nötig toscasmet.

  - Kolasnittar med salt tosca med jordnötter

  Spara

 • Mazarinkakor med hallonglasyr

  Mazarinkakor med hallonglasyr

  Imponera på kafferepet eller fikat med mazarinkakor med hallonglasyr. En mjuk och seg kaka med smak av mandelmassa och kryddig kardemumma vackert dekorerad med hallonglasyr på toppen.

  - Mazarinkakor med hallonglasyr

  Spara

 • Dubbla chokladkakor med chokladkola

  Dubbla chokladkakor med chokladkola

  Frossa i choklad! Ett lager av salt dulce de leche och smält mjölkchoklad mellan två spröda småkakor. Dessa dubbla chokladkakor med chokladkola är allt en chokladälskare kan önska sig och lite till.

  - Dubbla chokladkakor med chokladkola

  Spara

 • Kokosrutor med blåbärsglasyr

  Kokosrutor med blåbärsglasyr

  Fluffig och saftig kokoskaka i botten och ett tjockt lager ljuvlig blåbärsglasyr i lila toner på toppen. Missa inte vårt recept på saftiga kokosrutor med blåbärsglasyr! En fröjd för mer än bara ögat.

  - Kokosrutor med blåbärsglasyr

  Spara