Hoppa till sidans innehåll

Skrei av arten torsk gör en hård vandring varje år från Barents hav ner till den nordnorska kusten för att leka. Den långa vandringen gör torsken muskulös och ger ett vit och fast kött som smakar fantastiskt gott.

Läs också: Mängder av recept med skrei. Och receptet på bilden är Skrei med dill och kaprisdressing.

3 fakta om skrei

  • Skrei är en säsongsvara, jan-april

    Skrei fiskas bara mellan januari och april då den finns i överflöd i Lofotens övärld. Fisken tillhör det nordostarktiska torskbeståndet i Barents hav och är världens största torskbestånd. Omkring en halv miljard torskar ger sig varje år iväg för att leka kring Lofoten och andra delar av den norska kusten. Precis som förr i tiden fiskas den av små, kustnära båtar och cirka 90 % av torsken återvänder till betesområdena i Barents hav.

  • Kvalitetsmärkt med Skrei-loggan

    Skrei-märket är en garanti för att fisken håller allra högsta kvalitet. Förstklassig skrei som är fångad, behandlad och packad efter bestämda krav får märkas med ett eget kvalitetsmärke - Skrei-logotypen. Skreien har sedan länge varit en oerhört populär fisk i Norge och vi är glada att den börjat leta sig fram till de svenska fiskdiskarna och in i svenska kök.

  • Grönt ljus från WWF

    Fisket av skrei har grönt ljus från WWF. Tack vare god förvaltning av norska myndigheter är beståndet hållbart och i god tillväxt så du kan alltid äta skrei med gott samvete. hela det norska torskfisket är certifierat av MSC -Marine Stewardship Council och en stor del av torskfisket är även KRAV-certifierat.