Hoppa till sidans innehåll

Dags att tillaga sensommarens skörd! Kocken Paul Svensson bjuder på recept med det lilla extra där säsongens rotfrukter får ta plats i allt från pasta till charkuteri och shawarma.

Recept Paul Svensson Styling Linda Berlin Foto Simon Bajada
Tips: Här hittar du fler recept med rotfrukter!

Vad är din drivkraft?

Jag drivs av överraskningsmomentet. Serverar man rapsskott med svedjerovekräm och halmgrillad åkerbönsmjölk, då känns det som att man hoppat in i en raket och varit uppe på månen och vänt. Och det gör det väldigt kittlande. Sen brinner jag för att ta vara på hela grönsaker, från rot till blast, och minimera svinnet som hamnar i soporna eller komposten.

Hur blir man grönsaksfrälst?

Du blir inte övertygad förrän du har smakat på något som är riktigt gott. Det måste bevisas, annars fortsätter man gärna gå i gamla hjulspår.

Berätta om dina recept!

Rätterna är skräddarsydda för att inspirera till nya användningsområden för säsongens grödor och sätt att blanda det växtbaserade med smak av det animaliska, så att du kan äta en rotfrukt som du aldrig ätit den förut!

  • Pasta på kålrot med kantareller och surkål

    Pasta på kålrot med kantareller och surkål

    Pasta på kålrot? Ja det går faktiskt! Tunna, långa strimlor av kålrot kokas al dente och serveras med en syrlig sås gjord på surkål. Toppa “pastan” med smörstekta kantareller, krispiga brödsmulor och persilja.

    - Pasta på kålrot med kantareller och surkål

    Spara

  • Charkuteri på selleri med mascarpone

    Charkuteri på selleri med mascarpone

    Den klassiska charkbrickan har fått en vego utmanare! Avnjut tunna skivor picklad rotselleri med en kräm på mascarponeost och rosmarin. Extra crunch till rätten adderas genom rostade valnötter.

    - Charkuteri på selleri med mascarpone

    Spara

  • Baconlindad svartrot med dragonkräm

    Baconlindad svartrot med dragonkräm

    Ett härligt inslag på buffébordet! Svartrot inlindad i salt och krispigt bacon serveras på en bädd av dragonkräm. På toppen? Vinägerkokt rödlök och strimlad nori. En unik och vacker rätt som imponerar.

    - Baconlindad svartrot med dragonkräm

    Spara

  • Jordärtskockschips med stekt svamp och äggula

    Jordärtskockschips med stekt svamp och äggula

    En rätt på restaurangnivå som de flesta klarar av att laga hemma! Frasigt friterade jordärtskockschips tillsammans med stekt svamp och krämig, rå äggula är ett perfekt tilltugg som gör intryck på gästerna.

    - Jordärtskockschips med stekt svamp och äggula

    Spara

  • Rostade morötter med linser, fänkål och fläderyoghurt

    Rostade morötter med linser, fänkål och fläderyoghurt

    Den här rätten hyllar den mumsiga moroten. Tillsammans med linser, fänkål, yoghurt smaksatt med flädersirap och den marockanska kryddblandningen ras el hanout får moroten skina som den förtjänar.

    - Rostade morötter med linser, fänkål och fläderyoghurt

    Spara

  • Shawarma på rödbeta och lammstek med getost

    Shawarma på rödbeta och lammstek med getost

    Maträtten shawarma kommer från mellanöstern och liknar kebab. I detta recept har vi gjort en variant med rödbetor och lammstek som grillas varvade på spett. Avsluta med riven getost och kryddor.

    - Shawarma på rödbeta och lammstek med getost

    Spara

  • Dillkokta persiljerötter med kikärtskräm och persilja

    Dillkokta persiljerötter med kikärtskräm och persilja

    Likt kräftor kokas persiljerötter i en lag av öl och krondill vilket ger rotfrukten en örtig och djup smak. Serveras tillsammans med en kräm gjord på kikärtor, grädde och rökt ost och toppas med persilja.

    - Dillkokta persiljerötter med kikärtskräm och persilja

    Spara