Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Ugnsstek en örtkryddad fläskkarrérulle, eller som det heter på italienska – porchetta. Tidningen Buffé visar hur du gör när du skär till fläskkarrén, kryddar, binder upp och tillagar köttet till en saftig stek med otrolig smak.

Text: Camilla Thörnqvist
RECEPT: Ett passande recept till matskolan är denna Porchetta med rostade skockor och fler recept på italiensk mat med fläsk hittar du här!

  • Fixa karrén

    Utgå från en hel bit fläskkarré. Av denna kan du antingen laga Porchetta di Fano eller Porchetta med rostade skockor och brysselkål. Använd sedan en lång, vass kniv.

  • Steg 2

    Skär in ett snitt på längden, så att en cirka 1 1/2 cm tjock skiva bildas.

  • Steg 3

    Fortsätt att försiktigt skära in i den tjocka delen. Det blir på så sätt en fortsättning på skivan som är 1 1/2 cm tjock.

  • Steg 4

    Skär mot kanten, men inte igenom. Upprepa proceduren. Tryck till med handen så att köttskivan blir jämn.

  • Steg 5

    Gnid salt och övriga kryddor jämnt runt om hela köttstycket. Här passar det bra att samtidigt sätta på ugnen på rätt temperatur.

  • Steg 6

    Rulla ihop köttet från ena kortsidan, ganska hårt, som en rulltårta. Använd steksnöre, knyt ihop…

  • Steg 7

    ... och dra åt. Upprepa med cm-brett avstånd. Knyt ihop. Ställ in en vattenfylld ugnsform i mitten av ugnen eller lägg köttet direkt i en ugnssäker form.

  • Steg 8

    Lägg köttet på ett ugnsgaller och ställ det över formen eller ställ in formen i mitten av ugnen, tills innertemperaturen är 73–75˚C (använd gärna en digital kökstermometer och stick in i den tjockaste delen av köttet). Droppa ev lite olja över köttet före tillagning.