Hoppa till sidans innehåll

Snabbaste sättet att skala ägg? Buffélabbet har testat olika sätt att skala ägg och utvärderat metoderna.

Se också: Alla recept med kokta ägg och pocherade ägg, mums!

För att ge äggen de bästa förutsättningarna att bli lättskalade så ska äggen vara kylskåpskalla när de läggs i kokvattnet. När äggen kokat till rätt konsistens – lägg dem i en bunke med kallt vatten i 2 minuter innan du börjar skala. Generellt kan vi konstatera att riktigt löskokta ägg nästan alltid är svårskalade. Ät dessa i sitt skal! Stora, gamla ägg och hårdkokta ägg är alltid lättskalade. 

Kokar du enligt Buffémetoden blir även färska ägg lätta att skala. 

4 sätt att skala ägg

 • Clacker

  Med den tyska äggkulan "clacker" huggs skalhuvudet av och det blir förhoppningsvis en knivskarp och snygg kant. Skär av toppen, i skåran, med en kniv. En kockpryl som passar den nördige äggskalaren som vill impa vid frukostbordet. Passar för såväl lös-, och mjukokta som hårdkokta ägg.

 • Skaka i glas

  Passar bra för hårdkokta ägg, lös- och mjukkokta ägg går lätt sönder. Lägg ägget i ett glas. Skaka varsamt runt ägget 20 sekunder. Dra av skalet i ett drag! När du fått in tekniken är det här ett fiffigt sätt att skala på om du har många ägg – till exempel om du ska göra ägghalvor. En förutsättning för att skala på det här viset är att du har lagt ägget i kallt vatten direkt efter kokning.

 • Äggskalare Jonas

  Äggskalaren Jonas fungerar förvånansvärt bra. Knacka till i botten, för in spetsen och lirka runt tills skalet släpper. En förutsättning är att du har lagt ägget i kallt vatten direkt efter kokning. Ger bäst resultat på ägg som är mjuk- och hårdkokta. Passar extra bra för den som inte har så flinka fingrar.

 • Med matkniv

  Ta en matkniv (inte för vass) och hugg av äggets topp (ca 1/3 av ägget). Var försiktig men inte för skraj. Kanske det enklaste och snabbaste sättet att komma under skalet på ett ägg. Optimalt för löskokta ägg.

ICA återkallar ICA Vegonuggets med krispig majspanering Läs mer