Hoppa till sidans innehåll

Bjud in till kafferep med sju sorters kakor. Här listar vi klassiska recept som förgyller ditt fika med drömlika smaker och nostalgi.

Caroline Carlander
TIPS: Här hittar du alla våra recept på småkakor

Varför sju sorters kakor?
Traditionen om sju sorters kakor började redan på 1800-talet när kafferepen blev allt vanligare i Sverige. Kvinnor emellan var det tradition att bjuda på vetebröd, tårta och småkakor till kaffet. Kafferepen var jämfört med andra bjudningar mer lättsamma, men det gällde ändå att hålla koll på antalet kaksorter på faten. Serverade värdinnan fler än sju var hon högfärdig och bjöd hon på färre var hon snål. Kanske ansågs just sju sorters kakor vara lagom? Fem kunde ju bli för få och tio alldeles, alldeles för många… 

Sju klassiska favoriter

 • Mandelmusslor

  Den tjusiga mandelmusslan livar upp vilken fikastund som helst. Kakans nötiga smak tillsammans med syrliga bär och vispad grädde kommer få dina smaklökar att dansa av lycka.
  Mandelmusslor

 • Schackrutor

  Rutiga klassiker som är självklara på kakfatet! Receptet kräver lite pill men är lättare att få till än vad man kan tro...
  Schackrutor

 • Finska pinnar

  Om finska pinnar verkligen är finska eller inte är svårt att veta. Men att de är spröda, nötiga kakor som smakar ljuvligt gott är en sak som är säker!
  Finska pinnar

 • Nöttoppar

  En glutenfri favorit som är lätt att slänga ihop. Det enda du behöver är hasselnötter, smör, ägg och socker. Voilà – sega kakor när de är som bäst!
  Nöttoppar

 • Strassburgare

  En extra spröd och luftig klassisk småkaka som spritsas ut och doppas i choklad.
  Strassburgare

 • Stockholmskakor

  Stockholmskakan liknar sin småkakevän hallongrottan till utseendet, men är plattare till formen och toppad med hackad mandel. Mums!
  Stockholmskakor

 • Minijitterbuggare

  Jitterbuggaren är döpt efter en populär dans på 40-talet. Kakan bakas på både mördeg och maräng vilket ger den ett svängigt utseende.

  Minijitterbuggare