Hoppa till sidans innehåll

Ta vara på sommarens sista varma kvällar och samla vännerna till fest. Inled med en varm äppeltoddy medan den ginger beer-marinerade kycklingen går klart i ugnen. Avsluta med en knaprig blåbärspaj med hasselnötter.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Njut av den sommar som är kvar. Vad går upp mot en varm kolsvart augustikväll? Bjud in till kalas – duka inne med öppna fönster så de ljumma sommarvindarna kan leta sig in. Eller chansa på att vädret håller för en kväll ute. Ett partytält är förstås en extra trygghet – kanske har du redan investerat i ett sådant denna lite skakiga sommar, eller kan låna av vän eller granne?

Ljus och värme

När mörket sänker sig i skymmningen lyser ljusslingor och levande ljus upp vackert och skapar stämning. Häng gärna några filtar eller koftor på stolsryggarna som gästerna kan svepa runt sig framåt senkvällen.

Kräftor som förrätt

Börjar menyn gör vi med en värmande drink, äppeltoddy med ingefära. Därefter har vi valt att bjuda på kräftor som en förrätt, tillsammans med nybakat kumminknäcke och hemvispat smör blandat med frästa kantareller.

Huvudrätten blir kycklingklubbor smaksatta med ingefärsdrycken ginger beer. Till det en krämig rotfruktsgratäng smaksatt med honung och timjan. Gratängen går förstås fint att göras klar tidigare på dagen och bara värma vid servering. Den busenkla kycklingen läggs i marinad på morgonen för att sedan stekas och tillagas i ugnen medan gästerna njuter av kräftorna.

Knaprig blåbärspaj med glass

Avrunda med en helt ljuvlig blåbärspaj med riktigt mycket hasselnötter i degen. Den som vill och hinner gör egen lingon- eller enbärsglass att bjuda till.

Tips, hemmagjort smör!

  • Krydda ditt smör

    Att vispa eget smör är enklare än du tror! Vi har kryddat vårt hemmagjorda smör med stekta kantareller... men det går lika bra att byta ut svampen mot hackade färska örter, eller vitlök, riven lagrad ost, paprikapulver eller chili. Du hör ju, möjligheterna är oändliga!

    Recept vispat kantarellsmör

  • Vad gör jag med kärnmjölken?

    När du vispat ihop grädden till smör häller du av kärnmjölken som blir över, också kallad vassle. Det går alldeles finfint att baka med!