Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Vågar du äta nässlor? Gör det! Plockar du de små späda skotten från april till juni kan du använda nässlor i maten - med ett både gott och näringsrikt resultat.

Tips: Här hittar du alla recept med nässlor.

Allt du behöver veta om nässlor

 • Vitaminbomb

  Brännässlor är laddade med nyttigheter - bland annat innehåller de C-, B- och A-vitamin, är väldigt järnrika och innehåller andra viktiga mineraler som magnesium och kalium.

 • Som spenat

  Använd nässlorna på samma vis som du använder spenat, till exempel i soppor och paj. Eller vad sägs om en nässelrisotto?

 • Använd som gödsel

  Du kan också använda nässlor att gödsla med i trädgården. Då låter du en hink vatten stå och dra med brännässlor i under några dagar. Späd sedan ut gödselvattnet med 4-5 delar vatten och berika rabatterna med det.

 • Våren bästa skördetiden

  Det är de små späda bladen som lämpar sig bäst i matlagning, så den absolut bästa skördetiden är under våren. Men även mitt i sommaren går det bra att plocka brännässlor, ta bara de spädaste bladen högst upp och skippa den grova stjälken. Rensa nässlorna noga och skölj i vatten.

 • Måste förvällas

  För att kunna äta dem måste du förvälla brännässlorna, så att de inte bränns. Det betyder att du kokar nässlorna på medelhög värme i några minuter, mellan 3 till 5 minuter är lagom. Skölj dem sedan i kallt vatten, och krama ur så mycket vatten som möjligt.

 • Går att frysa in

  Vill du inte använda dem på en gång så frys in de förvällda nässlorna i små fryspåsar, perfekt att plocka fram under vintern.

 • Gör till pulver

  Ett annat tips är att torka dem och mala till ett pulver, som du kan dricka som nyttigt te eller vitaminboostare i smoothien.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer