Hoppa till sidans innehåll

Vågar du äta nässlor? Gör det! Plockar du de små späda skotten från april till juni kan du använda nässlor i maten - med ett både gott och näringsrikt resultat.

Tips: Här hittar du alla recept med nässlor.

Allt du behöver veta om nässlor

  • Vitaminbomb

    Brännässlor är laddade med nyttigheter - bland annat innehåller de C-, B- och A-vitamin, är väldigt järnrika och innehåller andra viktiga mineraler som magnesium och kalium.

  • Som spenat

    Använd nässlorna på samma vis som du använder spenat, till exempel i soppor och paj. Eller vad sägs om en nässelrisotto?

  • Använd som gödsel

    Du kan också använda nässlor att gödsla med i trädgården. Då låter du en hink vatten stå och dra med brännässlor i under några dagar. Späd sedan ut gödselvattnet med 4-5 delar vatten och berika rabatterna med det.

  • Våren bästa skördetiden

    Det är de små späda bladen som lämpar sig bäst i matlagning, så den absolut bästa skördetiden är under våren. Men även mitt i sommaren går det bra att plocka brännässlor, ta bara de spädaste bladen högst upp och skippa den grova stjälken. Rensa nässlorna noga och skölj i vatten.

  • Måste förvällas

    För att kunna äta dem måste du förvälla brännässlorna, så att de inte bränns. Det betyder att du kokar nässlorna på medelhög värme i några minuter, mellan 3 till 5 minuter är lagom. Skölj dem sedan i kallt vatten, och krama ur så mycket vatten som möjligt.

  • Går att frysa in

    Vill du inte använda dem på en gång så frys in de förvällda nässlorna i små fryspåsar, perfekt att plocka fram under vintern.

  • Gör till pulver

    Ett annat tips är att torka dem och mala till ett pulver, som du kan dricka som nyttigt te eller vitaminboostare i smoothien.