Hoppa till sidans innehåll

Vill du ha garanterat saftiga köttbullar? Då ska du göra smeten lite lösare och spritsa fram köttbullarna. Tillagas i ugn och steks innan för att få en perfekt stekyta därtill. I vår matskolevideo kan du se hur du gör, steg för steg.

TIPS! Ännu fler juliga matskolor finns här. Och här hittar du goda recept på köttbullar!

 

6 tips för att lyckas!

  • Grovriven lök

    Istället för att hacka löken, grovriv den! Går snabbt, och blir lagom finfördelat i bullarna.

  • Spritsa bullarna

    Med lite lösare köttbullssmet blir det enklare att spritsa bullarna istället för att rulla. Det är också det som gör de extra saftiga. Vill du prova ett annat recept än den i filmen så prova Arnes julköttbullar!

  • Blöt fingrarna

    Ha en liten skål med vatten bredvid när du spritsar köttbullarna i handen, så kladdar de inte fast. Ett bra köttbulletips, även om du väljer att rulla bullarna på klassiskt vis!

  • Tillaga i ugnen

    Lägg bullarna på en ugnsplåt och ställ in i 225°C under 5-8 minuter.

  • Frys in, om du vill!

    Efter att ha tillagat köttbullarna i ugnen kan du låta dem svalna och frysa in för att steka lagom till julafton. Trevligt att vara förberedd!

  • Fixa stekytan

    Vare sig du har fryst in köttbullarna i god tid innan jul eller precis tagit ut dem ur ugnen − det sista steget är att steka köttbullarna i smör för att få till en härlig stekyta. Stek i omgångar, fyll pannan ungefär till hälften varje gång.