Hoppa till sidans innehåll

Visst är det festligt att öppna en flaska champagne? Ännu festligare blir det om du lär dig hur du öppnar flaskan med en sabel, en kökskniv, eller med hjälp av ett vinglas! Vi har träffat en svensk mästare i sabrering, Mathias Kahn, för att ta reda på hur man gör.

Susanna Serenban
Klirra i glasen och sabrera en flaska för att starta festen! Något för nyårsskålen?

Vad är sabrering? 

Sabrering är en metod som används för att öppna champagneflaskor. Ordet sabrering kommer från det franska ordet sabre som betyder sabel. När man sabrerar en flaska champagne slår man av den övre delen av flaskans hals med hjälp av en sabel eller något annat föremål. Mathias Kahn har sabrerat champagneflaskor med både armbandsur och vinglas. 

– Vem som helst kan lära sig att sabrera, det är mycket enklare än vad det ser ut. Tricket är att inte ta i, säger Mathias.

Är det farligt att sabrera?

– Jag har aldrig varit med om att någon har skadat sig när jag har sabrerat eller lärt ut sabrering. Men det är förstås alltid viktigt att vara försiktig. Man ska hålla flaskan så långt ner som möjligt, och som jag sa innan, inte ta i. Se också till att dina gäster eller åskådare inte står framför eller vid sidan av flaskan, utan hellre bakom.

Kan man sabrera något annat än champagne?

Man kan sabrera glasflaskor som innehåller kolsyrade drycker och är förslutna med kork. Det som händer när sabeln träffar flaskans hals, är att kraften studsar ner till botten av flaskan och bubblorna aktiveras, det är sedan trycket som gör att toppen flyger av. Så det måste inte vara just champagne, säger Mathias. 

Det finns andra saker som kan avgöra om det blir en lyckad sabrering. Flaskan ska gärna vara kyld och inte skakad. Sugen på att testa? Följ bara stegen nedan!

Så här sabrerar du:

 • Ta av all folie

  Flaskhalsen ska vara helt fri från folie, så att sabeln kan glida friktionsfritt över flaskhalsen.

 • Ta av metallkorgen

  Skruva försiktigt av metallkorgen.

 • Håll flaskan och placera sabeln

  Håll flaskan i botten och känn efter så att du har ett stadigt grepp. Placera sedan sabeln mot flaskans mitt och se till att den ligger rakt mot flaskkroppen. Du ska träffa den lilla glasläppen, alltså kanten som finns vid flaskans topp.

 • Dra sabeln i en bestämd rörelse

  Dra sedan sabeln längs flaskhalsen i en bestämd (inte för hård) rörelse. Dra igenom hela rörelsen och stanna först när du är förbi flaskan med sabeln, som på bilden.

5 myter om sabrering:

 • Du måste använda ett vasst föremål

  Det behöver inte vara ett vasst föremål, det viktiga är träffen. Använder du en kökskniv så ska du träffa flaskhalsen med knivens trubbiga sida.

 • Innan utförandet ska du dra sabeln upp och ner längs flaskan

  Det ska du INTE göra. Genom att dra sabeln längs flaskan så aktiverar du bubblor i onödan, vilket sedan kan resultera i att flaskan exploderar vid sabreringen.

 • Leta efter sömmen på flaskan

  Det spelar ingen roll var på flaskan du utför själva sabreringen. Att följa flaskans söm har igen betydelse för resultatet.

 • Det kan komma glas i flaskan

  När flaskan går sönder bildas visserligen glassand, men när glaset spricker vid en sabrering så är det torrt och trycket hjälper till att skjuta ut all sand.

 • Det är kraften som avgör en lyckad sabrering

  Kanske snarare ett vanligt nybörjarfel än en myt. Men det tåls att sägas igen, det är tekniken och inte alls kraften som räknas vid sabrering.