Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Hoppa till sidans innehåll

Barn och mat är inte alltid enkelt. Någon som är väl medveten om det är Eva Nordahl Sandberg, logoped på Folke Bernadotte regionhabilitering i Uppsala. Där har de under många år arbetat med barn som har svårt att äta av olika anledningar.

Många av knepen som används för att väcka lusten till att äta kan också appliceras för att det ska bli roligt och lustfyllt att laga maten.

Viktigast av allt när det kommer till barn och mat är att skapa positiva relationer till ätandet och att ha ett erbjudande förhållningssätt. Ofta gör vi det med hjälp av ”vägledning vid måltidssituationen”, berättar Eva Nordahl Sandberg, logoped.

Se också: Recept på hemmagjord barnmat till barn 6-18 månader.

Rikta uppmärksamheten rätt

Metoden går i korthet ut på att använda enkla fraser som gör det tydligt vad som händer och som hjälper barnen att rikta uppmärksamheten vid måltiden, som ”nu skär jag potatisen i bitar”, ”titta vilken fin, grön färg ärtorna har”, ”jag ser att du tittar på mina bönor – du kan få smaka”. Det går även bra att kommentera om man ser att någonting blir obehagligt, som ”det där blev en för stor bit”, ”nu var maten för varm”.

När orden åtföljer handlingen blir situationen trygg, barnet ser vad som händer och hör hur det beskrivs. Det ger barnen ökad tillit, självförtroende och kontroll över situationen och känslan av att det går bra, jag kan, berättar Eva.

Förstärk det positiva

Rösten och tonläget förmedlar också olika saker, som lugn, stress, trygghet eller besvikelse. Känslor som sedan ofta förstärks med mimik och kroppsspråk.

 Det gäller verkligen att vara här och nu, att förstärka det positiva och inte fokusera på det negativa. Det kan också vara bra att använda sig själv som modell och först prova själv, säger Eva.

Låt det bygga på lust

Ett annat sätt att öka barnens intresse för mat är att låta dem vara med i köket och fysiskt bekanta sig med råvarorna.

Syftet är att väcka nyfikenheten. Det är någonstans nyckeln, att få lära sig genom att leka och utifrån sin egen förmåga få röra, blanda, känna på och experimentera med maten. Se bara till att stunden i köket inte är tidspressad eller kopplad till någon slags prestation om att bitarna ska ha en viss storlek eller så. Det viktiga är att skapa positiva upplevelser och delaktighet i köket, säger Eva.

Det är heller aldrig någon bra idé att truga eller tvinga när det gäller mat för det blir ingen positiv upplevelse. Mat ska aldrig vara kravfyllt utan ett erbjudande, avslutar hon.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer