Hoppa till sidans innehåll

Vill du minska ditt matsvinn? Det är inte så knepigt när man väl kommer in i rätt tänk och blir medveten. Här har vi samlat våra bästa tips på ett och samma ställe, följ dem så är du en bra bit på vägen!

Alexandra Holm

Planera mera för mindre matsvinn

Förvara maten rätt för bättre hållbarhet

  • Ställ in kylvaror som färskt kött, fisk och mejerivaror i kylen så fort som möjligt så håller de sig längre och risken för bakterier minskar. En bra kylskåpstemperatur är +4 °C. Här kan du läsa om hur du bäst tar hand om kylskåpet.
  • Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur eller sommarvärme längre än två timmar.

  • Undvik att förvara mat i direkt solljus så håller den längre.
  • Många frukter och grönsaker håller längre i kylskåpet än om de förvaras i rumstemperatur.

Kasta inte mat på rutin och använd dina rester till nya rätter

  • Släng inte maten bara för att den passerat sitt bäst-före-datum, den blir inte automatiskt dålig utan håller ofta mycket längre. Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen. Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att datumet på den passerat. För riskgrupper som gravida, äldre och personer med nedsatt immunförsvar är det viktigt att följa de särskilda kostråden för dessa grupper. Läs mer om bäst-före-datum och sista förbrukningsdag här.
  • Ta hand om dina rester! Gör en plockmåltid, använd dem i en ny maträtt eller frys in och ta fram när du behöver dem nästa gång. Använd vår receptsöksfunktion för att hitta inspiration till hur du kan använda dina rester till nya rätter. Skriv in de ingredienser du har hemma och få förslag på recept. Läs även våra artiklar om hur du lagar mat med gårdagens rester och 8 matrester du inte behöver slänga  för tips och inspiration på vad du kan hitta på med dina rester.