Hoppa till sidans innehåll

Dags att baka en riktigt saftig tigerkaka! Vi visar steg för steg hur du bakar hela familjens stora fikafavorit med smak av vanilj och choklad.

Styling Tove Nilsson Foto Emma Shevtzoff
Tips: Här hittar du alla våra recept på sockerkaka!

Så gör du tigerkaka (ca 15 bitar)

  • Du behöver: 200 g rumsvarmt smör ( extra till formen), 2 ½ dl strösocker, 3 ägg, 4 dl vetemjöl (ca 240 g), 1 tsk bakpulver, 1 krm salt, 1 dl mjölk eller grädde, 2 msk kakao, 1 msk vaniljsocker, ströbröd eller riven kokos till formen.

  • Sätt ugnen på 175 °C. Smörj och bröa en form som rymmer ca 1 ½ liter. Vispa smör och socker poröst med elvisp. Rör ner ett ägg i taget och fortsätt vispa.

  • Blanda mjöl, bakpulver och salt, sikta ner i smeten och vänd ner tillsammans med mjölken.

  • Lägg ca 1/3 av smeten i en skål. Blanda den med kakaon. Smaksätt den ljusa smeten med vaniljsocker.

  • Klicka hälften av den ljusa smeten i formen.

  • Fyll på med den mörka smeten.

  • Fyll på med resten av den ljusa smeten.

  • Dra med en kniv genom smeten så att kakan blir marmorerad.

  • Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 1 timme eller tills kakan är klar, känn med en sticka. Låt svalna ca 5 minuter i formen. Lägg ett bakplåtspapper på galler och vänd upp kakan.