Hoppa till sidans innehåll

Låt säsongens rödbetor ta plats i bakverken! Buffés matkreatör Sofia Nilsson bjuder på en ny fika-favorit: rödbetskaka.

Recept och styling Sofia Nilsson Foto Lennart Weibull
Tips: Alla våra recept på kakor hittar du här!

 

För 10–12 bitar

  • Sätt ugnen på 175° C. Blanda 2 dl vetemjöl, 1 ½ tsk bakpulver, 1 tsk vaniljsocker, 1 ½ tsk kanel och ¾ tsk salt i en bunke.

  • Vispa 2 ägg och 2 dl strösocker pösigt i en annan bunke.

  • Tillsätt 3 dl finriven rödbeta och 1 ½ dl rapsolja. Sikta ner mjölblandningen.

  • Häll smeten i en smord brödform som rymmer ca 2 liter. Grädda i mitten av ugnen 45–55 minuter, känn med en sticka att kakan är klar. Ta ut och låt svalna helt.

  • Vispa 200 g färskost med 25 g rumsvarmt smör, 1 ½ dl florsocker, 1 msk citronjuice och ca 1 msk rödbetsjuice. Spritsa eller bred frostingen över den kalla kakan. Toppa med 1 dl hackade hasselnötter.

  • Rödbetskaka med frosting

    Rödbetskaka med frosting

    Baka en saftig rödbetskaka till fikat! Kakan görs med rivna rödbetor i smeten. På toppen av den mjuka rödbetskakan breds en magisk färskostfrosting med citron som också får smak och vacker färg av rödbetsjuice.

    - Rödbetskaka med frosting

    Spara