Ghee, alltså renat, klarat eller klarifierat smör, är hetare än någonsin. Vi lär dig mer om trend-smöret och hur man gör det själv.

Har du hört talas om ghee? Det uttalas ‘ghi’ och är en laktosfri mejeriprodukt av rent smörfett som återigen klättrat upp på trendbarometern som ett alternativ till andra matfetter. Ghee framställs genom klarning av smör där vattnet i smöret kokas bort så att proteinet separeras och det får en fetthalt på 100 procent. Det är en vanlig ingrediens i indisk matlagning som bidrar med en rik och nötig smak. Ghee tål kraftig upphettning och kan användas till stekning och fritering, som pålägg eller till och med i kaffet (!).

Så gör du ghee i 3 steg:

 • Smält osaltat smör på medelvärme i en kastrull.

 • När allt smör smält, sänk värmen och fortsätt sjuda utan att smöret bryns, 30–40 minuter.

 • Använd en sked och avlägsna det vita skummet som lagt sig på ytan. Sila bort den bruna bottensatsen som bildats genom ett kaffefilter. Häll upp gheen i en väl rengjord glasburk med tättslutande lock och förvara i rumstemperatur.

 • Ghee

  Ghee

  Ghee är rent smörfett, alltså klarat smör. Vanligt smör får långsamt smälta på svag värme tills all vätska kokat bort. Ghee har en aromatiskt nötig smak och kan användas precis som matfett till stekning, bakning, fritering eller som pålägg.

  - Ghee

  Spara