En rustik paj utan form, med söta äpplen och mandelkräm. Vi visar hur du gör säsongens godaste, och mest instagramvänliga, dessert!

Recept och styling Sara Aasum Hultberg Foto Emma Shevtzoff
Tips: Här hittar du alla våra recept med äpple!

Äppelgalette för 8–10 portioner

  • Mördeg: Nyp snabbt ihop 200 g rumsvarmt smör, 2 dl florsocker, 4 dl vetemjöl, 2 dl mandelmjöl och 1 krm bakpulver tills det nästan går ihop.

  • Tillsätt 1 ägg och knåda till en deg. Plasta degen och lägg i kylen ca 2 timmar.

  • Mandelkräm: Vispa 100 g mandelmassa mjuk med en elvisp, tillsätt 50 g rumsvarmt smör lite i taget. Tillsätt sedan 1 ägg och rör till en slät kräm. Blanda ner 1/2 msk vaniljsocker och 1/2 tsk grovmalen kardemumma.

  • Sätt ugnen på 200°C. Kavla ut mördegen på ett bakplåtspapper till en rund platta ca 30 cm i diameter (för 8-10 port) och lägg på en plåt.

  • Bred ut mandelkrämen över bottnen, ca 5 cm från kanten.

  • Garnering: Skär 3 - 4 röda äpplen i skivor och lägg på krämen i ett fint mönster.

  • Vik in kanterna.

  • Pensla kanterna med 1 äggula och strö över 1/2 dl mandelspån.

  • Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Servera gärna nygräddad med vispad grädde. Hela receptet hittar du här!