Dags för julbak! Julens godaste saffransbak stavas babka. Här visar vi steg för steg hur du gör den gyllene bullen med smak av saffran och krämig fyllning av choklad och mandel.

Recept Hedvig Billengren Lindenbaum Set Design Linnéa Salmén Matstyling Linda Lundgren Foto Roland Persson
Tips: Här hittar du alla våra recept på saffransbak!

  • Du behöver:
    Bulldeg
    1 ½ dl mjölk (3 %)
    2 paket saffran à ½ g
    4 msk strösocker
    12,5 g färsk jäst
    125 g rumsvarmt smör
    2 rumsvarma ägg
    6–7 dl vetemjöl extra till utbakning
    ½ tsk salt
    Fyllning
    75 g mörk choklad
    150 g mandelmassa
    100 g rumsvarmt smör
    2 msk kakao
    1 msk vaniljsocker
    1 msk strösocker
    Sockerlag
    ¾ dl strösocker
    ½ dl vatten

  • Värm mjölken med saffran och socker tills den är fingervarm 37 °C. Ta från värmen och häll i en stor bunke. Smula ner jästen och rör tills jästen löses upp.

  • Rör ner smör, ägg, mjöl och salt. Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Degen ska vara lite kladdig. När den är elastisk och glansig och börjar släppa från bunken är den klar. Låt jäsa övertäckt i kylen över natten.

  • Fyllning: Smält chokladen försiktigt i mikrovågsugn eller över vattenbad. Riv mandelmassan grovt. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn smet.

  • Häll ut degen på en mjölad bänk och kavla ut till en rektangel ca 25 x 40 cm.

  • Bred på fyllningen men lämna en kant ca 2 cm på ena långsidan.

  • Börja rulla ihop degen från motsatt långsida och se till att skarven hamnar nedåt när rullen är klar.

  • Dela rullen längsmed i två delar med en vass kniv och vänd snittytan uppåt.

  • Fläta ihop delarna och forma sedan till en krans, vik in ändarna under varandra.

  • Lyft försiktigt över kransen till en bakpappersklädd plåt och låt jäsa övertäckt 1 timme. Gör sockerlag: Koka upp socker och vatten tills sockret löses upp. Låt svalna. Sätt ugnen på 200 °C. Grädda kransen i nedre delen av ugnen 20–30 minuter tills den får fin färg, kontrollera med en sticka så den är genomgräddad.

  • Pensla kransen med sockerlag direkt när den kommer ut ur ugnen och låt svalna på galler.

  • Babka med saffran och choklad

    Babka med saffran och choklad

    Babka är en magisk god och saftig flätad bulle, här formad som en krans, smaksatt med saffran och fylld med ljuvlig choklad – perfekt att baka till julfika eller adventsfika.

    - Babka med saffran och choklad

    Spara