Hoppa till sidans innehåll

Du kan antingen marinera eller glazea ditt kött, och något som vi hört mer och mer inför grillsäsongen är att rimma. Men vad är egentligen skillnaden mellan att marinera, glazea och rimma? Vi reder ut begreppen.

Sugen på grillat till middag? Upptäck alla våra smarriga recept för en grillmiddag!

Vad passar dig bäst?

 • Rimma

  Bakgrunden till rimning är att du kan addera mängder av smaker på djupet som stannar kvar - en insidans marinad. Ytterligare ett skäl är att proteinet i kött förlorar förmågan att behålla vatten vid upphettning över 50 grader. Köttet kan då uppfattas som torrt och svårtuggat. En lösning är att rimma genom att tillsätta salt så att vätskan stannar kvar. Saltet tillsammans med andra tillsatser smaksätter då köttet och ökar känslan av mörhet och saftighet.

 • Marinad

  Marinad gör din fisk eller ditt kött mört och smakrikt. Det är viktigt att du börjar marinera minst en-två timmar innan du börjar grilla, annars hinner inte marinaden göra sitt jobb. Lite socker eller honung i marinaden förbättrar smaken och gör också köttet eller fisken får saftigare känsla. Det negativa med olja är att den ofta droppar ner i glöden och fattar eld. Lite syra, som vinäger, gör köttet mörare. Tänk på att vara försiktig med mängden, för mycket syra kan göra köttet hårt.

 • Glaze

  Glaze är en kryddblandning som penslas på köttet, den ger en lite kladdig och karamelliserad yta. Tricket med en bra glaze är att den inte ska vara för tunn, den måste vara så pass tjock att den stannar kvar på köttytan och absorberas ordentligt av köttet. En riktigt bra glaze ger köttet eller fisken en kryddad, karamelliserad smak eftersom den oftast innehåller något sött som honung eller sirap. Pensla på under hela grillningen men för försiktig med värmen – glazen ska karamelliseras, inte brännas

Bubblare:

 • Rub

  Rub är en torrare kryddblandning som gnids in i köttet eller fisken precis innan grillningen. Basen består ofta av paprika, salt, socker och någon typ av chili eller peppar. Att göra en rub är ett okomplicerat sätt att ge köttet eller fisken grillsmak utan att behöva planera långt i förväg. Med en rub förvandlas ytan till en smakrik och krispig skorpa.