Hoppa till sidans innehåll

En rödvinsfläck är aldrig välkommen. Den röda färgen i rödvinet som främst kommer från vindruvans skal är intensiv och svår att få bort. Det finns dock några knep att ta till.

Harriet Tiderman Säfwenberg, Sommelier

Jag har alltid önskat mig en Emma-fåtölj, och äntligen har jag en begagnad, omklädd av ett proffs hemma i vardagsrummet. Det första som händer? Jag lyckas naturligtvis tippa ut ett glas rödvin över den! Som sommelier har jag förstås tampats med en och annan rödvinsfläck i mina dagar, och provat på många husmorstips. Just min Emma-fåtölj räddades av potatismjöl och dammsugaren. Något ultimat sätt för alla fläckar finns inte... vad det är för material, och om det är ett plagg eller något besvärligare som en soffa eller matta avgör förstås metoden och hur bra det funkar.

Psst! Bästa rödvinssåsen hittar du förresten här!

Tips mot rödvinsfläckar

 • Agera snabbt, försiktigt, tålmodigt

  Vilken metod du än väljer − agera fort! Ju mindre textilierna hinner dra åt sig av det röda pigmentet i rödvin, desto lättare är det förstås att bli av med fläcken. Därför har nog salt och kolsyrat vatten blivit så populärt - det finns ofta nära till hands.

  Och med all fläckborttagning är det så att det gäller att vara försiktig och ha tålamod. Gå fram försiktigt och upprepa momentet så många gånger som behövs.

 • Salt, bikarbonat, potatismjöl

  Det gamla saltknepet tar snabbt bort det värsta, och i bästa fall allt − om du agerar snabbt. Tekniken är densamma egentligen, oavsett vilket absorberande pulver du råkar ha närmast till hands - salt, bikarbonat eller potatsmjöl - den gemensamma nämnaren är att de har en bra absorberingsförmåga.

  Du häller mycket pulver snabbt som attan på fläcken, låter det suga åt sig så mycket som möjligt av vinet. Under tiden hämtar du dammsugaren. Dammsug upp saltet/bikarbonatet/potatismjölet.

 • Varm mjölk

  Är det ett bomullsplagg (ej ull eller annat omtåligt som inte tål värme!), servett eller duk så kan man prova det här husmorsknepet. Koka upp mjölk, låt svalna lite och sänk ner fläcken i mjölken. Tvätta sen som vanligt, handtvätt eller i maskin.

 • Diskmedel

  En matta eller möbel går ju inte att skölja, och då kan fläckborttagningsmedel vara lite väl starka. Om inte fläcken går bort helt med hjälp av salt/bikarbonat/potatismjöl så kan du försöka att få bort det sista med hjälp av diskmedel och en blöt ren svamp. Ta lite diskmedel på en lagom fuktig svamp, och som vanligt med fläckar så börja utifrån och tvätta inåt mitten på fläcken så du inte riskerar att sprida ut den ännu mer. Det gäller att ha tålamod, skölj svampen mellan varven så den blir ren. När du är nöjd, använd en blöt och ren trasa att torka upp resterna från diskmedlet med. Upprepa så många gånger som behövs.

 • Fläckborttagningsmedel

  Är det något som går att skölja ordentligt (dvs, inte matta eller möbel) så kan du ju förstås testa de fläckbortagningsmedlen som finns på marknaden. En del av dessa är dock väldigt starka och kan bleka lite - men är man desperat och har testat allt annat så kanske man vågar chansa lite.

  Oftast funkar dessa så att du förbehandlar fläcken en stund innan plagget stoppas in i maskinen och tvättas som vanligt. Läs instruktionerna!

 • Vitt vin

  Just den här metoden har jag inte hunnit testa, men det gör jag absolut nästa gång olyckan är framme!

  Det finns de som hävdar att det bästa tricket är att hälla ännu mer vin på − vitt vin. Vitt vin är som rött vin, fast utan det röda pigmenten... så teorin är att lika löser lika, och att genom att hälla på vitt vin så tunnas färgpigmenten upp och kan torkas upp med en ren trasa. Frågan är om det funkar även på äldre fläckar, hittar jag en lämplig fläck får jag passa på att testa!

 • Rödvin och tänderna!

  Efter något eller några glas rödvin blir tänderna missfärgade. Det enklaste och mest skonsamma sättet att få bort färgen på tänderna är att dricka kolsyrat vatten eller vanligt vatten mellan glasen.

  Undvik att borsta tänderna direkt efter att du druckit vin (vitt eller rött!) då emaljen är extra känslig av syran i vinet, vilket i längden kan skada emaljen.

Vinterns bästa röda viner

 • Frei João

  Jag måste också passa på att tipsa om vinterns bästa rödviner. Det första vinet från Portugal, Frei João nr 2944, 99 kr. Vinet har en stor fruktig smak med toner av hallon och lakrits. Passar bra till nötkött och lamm, gärna grytor.

 • Fontanafredda Ebbio

  Det andra tipset är från Italien, Fontanafredda Ebbio nr 22300, 99 kr. Det har en hög syra med smak av körsbär, hallon det finns också en viss strävhet i vinet passar perfekt till pasta med god köttsås.