Hoppa till sidans innehåll

Rödbetan är en favorit bland rotfrukterna – härlig färg, underbar smak och mångsidig. Man kan koka rödbetor, baka rödbetor i ugn, göra egna inlagda rödbetor och till med baka med rödbetor. Här tipsar vi om 19 goda recept med rödbetor!

Tips: Alla våra recept med rödbetor hittar du här!

Säsong
I Sverige skördas knipprödbetor under perioden juni till september. Rödbetor för lagring skördas från juli till november och säljs året runt.

Allt du behöver veta
Rödbetan är en av många sorters betor och kommer från den så kallade strandbetan som sedan flera århundraden tillbaka växer vilt runt Medelhavet. I Skandinavien har rödbetan funnits sedan 1400-talet och har i Sverige länge varit en viktig del av vår mattradition. Rödbetan är en mångsidig rotfrukt som äts på mängder av vis – som tillbehör till grytor eller till förrätt i kombination med exempelvis getost och honung. 

Koka rödbetor
Behåll ändar och skal på rödbetorna när du kokar dem för att bevara dess röda färg. Täck med vatten och lock. Koka upp och låt koka på medelvärme i ca 50 minuter om de är stora, 40 minuter om de är små. Stick med en provsticka för att känna om de är mjuka. Lägg sedan betorna i kallt vatten och ta bort ändarna så kan du gnida av skalet.

Förvara rätt
Rödbetan trivs bäst där det är mörkt, kallt och svalt, dock inte under 0 °C. Förvara i plastpåse för att bevara fukten.

Smakkompisar
Rosmarin
Honung
Fetaost
Smör

19 recept med rödbeta

  • Inte en vanlig hasselbacke

    Gör en ny variant av hasselbackspotatisen genom att byta ut potatisen mot rödbetor. Dessa röda små raringar passar ypperligt till grillat lamm eller som del av en buffé. Toppa hasselbacksrödbetorna med smulad getost, knapriga hasselnötter och krasse.

    Hasselbacksrödbetor

  • En annorlunda ketchup

    Går det att göra ketcup på rödbetor? Japp! I det här receptet får rödbetorna sällskap av bland annat rödvinsvinäger, ingefära och koriander. Perfekt till exempelvis kyckling- eller fiskrätter.

    Rödbetsketchup

  • Saftig rödbetskaka

    Föreställ dig en saftig morotskaka – men med rödbetor! Baka den magiska rödbetskakan med färskostfrosting till fikat och dagen är räddad.

    Rödbetskaka med frosting

  • Bättre än vanliga chips!

    Att fritera egna rotfruktschips kan ta lite tid men å andra sidan är det så värt det. Använd gärna en mandolin när du skivar betorna, det går mycket snabbare samt att det blir tunnare skivor. När de är klara, toppa med lite flingsalt.

    Rotfruktschips

  • Det är kombon som gör det

    Har du förvånats hittills i listan kanske du tappar hakan när du hör detta: rödbetsmarmelad med lakrits. En blandning som kanske låter främmande men rödbeta och lakrits är faktiskt som gjorda för varandra. Lägg till lite rabarber och en skvätt citron och du har ett perfekt tillbehör till ostbrickan!

    Rödbetsmarmelad med lakrits

  • Oväntad kombination

    Testa kombinationen rödbetor och granatäpple som en läcker förrätt - färgstark och smakrik!

    Rödbetor med granatäpple

  • Sött och syrligt

    I det här receptet är det ingefäran som ger betorna ett extra härligt sting samtidigt som de får en sötsyrlig smak från inläggningen. Passar utmärkt som smörgåspålägg eller som tillbehör för att lyfta en sallad.

    Picklade betor

  • Supergod glass

    Getost, rödbetor och honung är en klassisk kombination, men har du någonsin smakat det i sorbetform? Tänk dig en syrlig, kall rödbetssorbet som toppats med len chèvrekräm och knapriga pinjenötter. M-mmm.

    Rödbetssorbet med chèvretoppar och pinjeströssel

  • Rostad rödbeta med rosmarin

    Laga ugnsrostade rödbetor med rosmarin som tillbehör till middagen! Du kan använda antingen färsk eller torkad rosmarin. Se till att ge betorna gott om tid i ugnen så att de blir genombakade.

    Rostade rödbetor med rosmarin

  • Lax och rödbetor = smakfestival!

    Hur låter det här: Saftig ugnsbakad lax med citron serverad tillsammans med gyllene rostad färskpotatis och mjuka rödbetor? Vet inte med er, men vi dog precis smaskighetsdöden!

    Lax med rostad färskpotatis, rödbetor och picklad gurka

  • Frasighet utlovas!

    Blanda ut rårakorna med rödbetor och palsternacka för mer smak och vacker färg. Klicka ut dem på plåt i ugnen för att göra det ännu enklare. Vi utlovar episk frasighet!

    Rödbetsrårakor med getostcréme

  • En färggrann lax

    Rödbetor ger inte bara smak utan färgar också laxen vackert rödrosa. Ett effektfullt knep som ger den klassiskt gravade laxen en twist. Ringla dillolja över rödbetslaxen för extra smak och krämighet.

    Rödbetsgravad lax med dillolja

  • Liiite nyttigare chokladkaka

    Gör något banbrytande: en chokladkaka med rötbeta. Betorna förstärker chokladsmaken där lönnsirap bidrar med en lågmäld sötma. Två höstkombinationer som är perfekta. Denna kaka innehåller inget tillsatt vitt socker och därför ett liiite nyttigare alternativ.

    Chokladkaka med rödbeta

  • Kokta rödbetor med minutbiff

    Mjukkokta rödbetor serverade med ugnsrostade vindruvor, stekt minutbiff, chèvre och dressing med valnötter blir en enkel men lyxig måltid!

    Rödbetor med rostade vindruvor och minutbiff

  • Polsk rödbetssoppa

    Den supergoda polska rödbetssoppan barszcz görs på rödbetor, lök och vitlök som får smak av buljong, lagerblad, citron och svartpeppar. Prova själv!

    Barszcz – klar rödbetssoppa

  • Inlagda rödbetor

    Inlagda rödbetor är ett klassiskt tillbehör till husmanskost, inte minst till pyttipanna. Prova att göra det själv!

    Inlagda rödbetor

  • Ugnsrostade rödbetor

    De goda rödbetorna blir härligt mjuka och söta när de får rostas i ugn. Med lite honung och balsamvinäger blir de extra smakrika!

    Ugnsrostade rödbetor

  • Kikärtsröra med en twist

    Ge din hummus en härlig färg och ljuvlig smak av rödbetor. Denna urgoda röra gör du enkelt genom att mixa kikärter, vitlök, rödbetor, olivolja, tahini, spiskummin och citron.

    Rödbetshummus

  • Smoothie med betor

    En annorlunda smoothie – med rödbetor, banan, äpple, hallon, ingefära och citron. Uppfriskande, läskande och vackert ceriserosa.

    Lila vitaminboost med betor och ingefära