5 fantastiska fakta om rödbetor
1. En uthärdig rotfrukt
Rödbetan kom till norden så tidigt som på 16-1700-talet. Den är väldigt lättodlad och uthärdig och passar därför extra bra i vårt snabbt skiftande klimat.
2. Färgstark rotfrukt
Rödbetan får sin vackra nyans från färgämnet betacyanin.
3. Släng inte blasten!
Blasten på rödbetorna är supergod, ungefär som mangold. Så släng inte bort den. Stek i smör tillsammans med vitlök eller toppa en sallad.
4. Bra näringsämnen
Rik på folat som behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar - vilket behövs mest när man växer eller är gravid. Dessutom nitratrik, en juice av rödbetor är en riktig energidrink då det ökar prestationen.
5. Röd- och rosarandig släkting
Polkabetan! Nästan för fin för att äta, och kanske därför den är så populär som dekoration och för att lyfta en tråkig sallad. Kokas den försvinner dock ränderna och betan får en rosaaktig färg.