Rödbetor är rotfrukternas rolls royce. Härlig färg, underbar smak och passar till nästan allt. Här tipsar vi om våra 12 favoritrecept med rödbetor.

Av: Mimmi Rydstrand
TIPS: Ute efter gamla rödbetsgodingar? Hitta alla våra recept på rödbetor i ugn, rödbetsbiffar, och rödbetssallad. Samt våra nästan orimligt många recept med rödbetor.

  • En annorlunda ketchup

    Går det att göra ketcup på rödbetor? Japp! I det här receptet får rödbetorna sällskap av bland annat rödvinsvinäger, ingefära och koriander. Perfekt till exempelvis kyckling- eller fiskrätter.

    Rödbetsketchup

  • Det är kombon som gör det

    Har du förvånats hittills i listan kanske du tappar hakan när du hör detta: rödbetsmarmelad med lakrits. En blandning som kanske låter främmande men rödbeta och lakrits är faktiskt som gjorda för varandra. Lägg till lite rabarber och en skvätt citron och du har ett perfekt tillbehör till ostbrickan!

    Rödbetsmarmelad med lakrits

  • Liiite nyttigare chokladkaka

    Gör något banbrytande: en chokladkaka med rötbeta. Betorna förstärker chokladsmaken där lönnsirap bidrar med en lågmäld sötma. Två höstkombinationer som är perfekta. Denna kaka innehåller inget tillsatt vitt socker och därför ett liiite nyttigare alternativ.

    Chokladkaka med rödbeta

  • Bättre än vanliga chips!

    Att fritera egna rotfruktschips kan ta lite tid men å andra sidan är det så värt det. Använd gärna en mandolin när du skivar betorna, det går mycket snabbare samt att det blir tunnare skivor. När de är klara, toppa med lite flingsalt.

    Rotfruktschips

  • Supergod glass

    Getost, rödbetor och honung är en klassisk kombination, men har du någonsin smakat det i sorbetform? Tänk dig en syrlig, kall rödbetssorbet som toppats med len chèvrekräm och knapriga pinjenötter. M-mmm.

    Rödbetssorbet med chèvretoppar och pinjeströssel

  • Oväntad kombination

    Testa kombinationen rödbetor och granatäpple som en läcker förrätt - färgstark och smakrik!

    Rödbetor med granatäpple

  • Sött och syrligt

    I det här receptet är det ingefäran som ger betorna ett extra härligt sting samtidigt som de får en sötsyrlig smak från inläggningen. Passar utmärkt som smörgåspålägg eller som tillbehör för att lyfta en sallad.

    Picklade betor

  • Rostad rödbeta med rosmarin

    Laga ugnsrostade rödbetor med rosmarin som tillbehör till middagen! Du kan använda antingen färsk eller torkad rosmarin. Se till att ge betorna gott om tid i ugnen så att de blir genombakade.

    Rostade rödbetor med rosmarin

  • Lax och rödbetor = smakfestival!

    Hur låter det här: Saftig ugnsbakad lax med citron serverad tillsammans med gyllene rostad färskpotatis och mjuka rödbetor? Vet inte med er, men vi dog precis smaskighetsdöden!

    Lax med rostad färskpotatis, rödbetor och picklad gurka

  • Frasighet utlovas!

    Blanda ut rårakorna med rödbetor och palsternacka för mer smak och vacker färg. Klicka ut dem på plåt i ugnen för att göra det ännu enklare. Vi utlovar episk frasighet!

    Rödbetsrårakor med getostcréme

  • En färggrann lax

    Rödbetor ger inte bara smak utan färgar också laxen vackert rödrosa. Ett effektfullt knep som ger den klassiskt gravade laxen en twist. Ringla dillolja över rödbetslaxen för extra smak och krämighet.

    Rödbetsgravad lax med dillolja

  • Inte en vanlig hasselbacke

    Gör en ny variant av hasselbackspotatisen genom att byta ut potatisen mot rödbetor. Dessa röda små raringar passar ypperligt till grillat lamm eller som del av en buffé. Toppa hasselbacksrödbetorna med smulad getost, knapriga hasselnötter och krasse.

    Hasselbacksrödbetor