Asiatiska såser att ha hemma
Risvinäger
Risvinäger är gjort av fermenterat jasminris. Doftar liknande risvinet sake och har en syrlighet som är lite mer fyllig än vanlig vinäger. Passar till marinader, dressingar och för att pickla grönsaker med. Dessutom som en syrlig smakhöjare i ramensoppor och wokrätter.
Ketjap Manis
Ketjap Manis är den sötaste och mest populära sojasåsen i Indonesien. God som smaksättare till kött, kyckling, grytor, wok och såser.
Teriyaki sås
Teriyakisåsen används som tillbehör till stekt och grillat kött, fisk eller kyckling samt som smaksättare till nudlar och wokrätter.
Fisksås
Fisksås kallas Asiens salt, eftersom det ersätter salt i det thailändska köket. Fisksåsen är tillverkad av fermenterad saltad ansjovis och ger den rätta thailändska smaken.
Ostronsås
Ostron ger såsen sin unika karaktär. Används på samma sätt som soja till wokade grönsaker, kött och fiskrätter.
Ljus japansk soya
Smakrik ljus soja. God smaksättare till kött, fisk, i marinader, såser samt dressingar, och ett givet tillbehör till sushin.
Mörk kinesisk soja
En mustig mörk soja med svampsmak och tjockare konsistens. Lämpar sig bäst för marinering av kött, i grytor och långkok samt i wokrätter.
Tamarisoja
Tamari är en äkta japansk sojasås gjord enligt gammal japansk tradition. Den lagras i flera månader och är naturligt glutenfri. Den passar bra till kött, fisk och fågel och du slipper salta.
Sesamolja
Sesamolja utvinns ur sesamfrön, som kan vara naturella eller rostade. Ur rostade sesamfrön får man en olja med karaktäristisk smak som är typisk för viss asiatisk matlagning.