Hoppa till sidans innehåll

Vad ska man göra med all överbliven julmat i mellandagarna när man knappt kan titta på en köttbulle utan att bli illamående? Släng inte maten! Här är istället några riktiga höjdarrecept där du kan använda resterna på bästa sätt.

Tips: fler billiga recept hittar du här.

  • Julskinkan

    Det är ju lätt hänt att en stor julskinka inte blir uppäten på julbordet. Och till slut kanske man även tröttnar på skinkmackor. Använd upp skinkan i en god Carbonara med brysselkål, skink- och broccolipaj, pizza med skinka och mozzarella, eller i en grönkålssallad med asiatisk dressing och tranbär. Julskinkan går utmärkt att strimla och frysa in.

  • Rödkålen

    Använd upp rödkålen som blev över efter jul till syrad rödkål. Den innehåller massa nyttiga bakterier för tarmen och är supergott till bowls eller på burgaren.

  • Laxen

    Oavsett om du har varmrökt, kallrökt eller gravad lax på julbordet så kan du använda upp den i en god pasta med krämig ricotta och äggula. Laxen går utmärkt att frysa om du inte hinner äta upp den i mellandagarna.

  • Grönkålen

    Det finns ingen hejd på vad du kan göra för gott med julens överblivna grönkål. En grillad macka med hummus och fetaost till brunchen. Eller en ceasarsallad med tranbär och nötter kanske? Grönkålspesto är ett annat toppensätt att använda upp grönkål som börjar se lite tråkig ut. Eller kanskegrönkålschips?! Perfekt att ställa fram till fördrinken på nyår. Frasigt, salt och lite nyttigare.

    Chèvrepizza med grönkål är också perfekt att göra till nyår. Skär upp i småbitar och servera som tilltugg innan middagen. Med färdig smördeg går den superfort att göra.

  • Pepparkakorna

    Vem har inte stått där i mellandagarna med en halvt oäten pepparkaksburk som skramlar lite sorgset? Istället för att spara dem till nästa år när de blivit sega, gör en cheesecake med pepparkaksbotten! Eller smula pepparkakorna och toppa glassen eller fruktsalladen med pepparkakssmul.

  • Osten

    Har du kvar lagrad ost såsom Västerbottensost? Riv och använd direkt i en potatisgratäng, på en pizza eller i en paj. Eller frys in och använd vid ett senare tillfälle. Mögelost passar inte lika bra att frysa in, så se till att använda den så snart som möjligt efter julafton. Perfekt i toast med grönkål och julskinka eller som topping på salladen.

  • Risgrynsgröten

    Färdig risgrynsgröt på korv - inte den roligaste resten att ha i kylskåpet, tänkte kanske du. Men då har du inte provat att göra egen mangofrutti, eller risgrynsplättar med bacon, lönnsirap och blåbär.

  • Lussebullarna

    Har du torra lussebullar kvar efter julens fikastunder? Testa att göra krispiga Saffransskorpor på lussebullar.

  • Potatisen

    Kokt potatis passar till det mesta. Laga pytt i panna och addera julskinka eller lägg potatis på pizza tillsammans med någon av julens goda ostar. Det går även bra att göra potatisbullar eller gnocchi.

  • Sillen

    Använd överbliven sill i gubbröra istället för ansjovis! Prova denna klassiska gubbröra men byt ut tärnad ansjovis mod hackad klar sill.